Dynamiczny moduł oświetlenia PWM

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Cześć,

czy ktoś by się podjął napisania kodu pod wemosa podpiętego pod SUPLĘ, który będzie sterował światłem PWM (led)
Działanie:
ustawiona jasność świecenia w standby: np. 50%
ustawiona jasność świecenia po wzbudzeniu: np. 100%
czas płynnego przejścia z jednego do drugiego stanu: w zakresie 1-30 sek
czas utrzymania stanu wzbudzenia 1-300 sek (po tym czasie łagodny powrót)
wzbudzanie czujką ruchu

wszystkie 3 parametry ustawiane przez SUPLĘ np. jako dimmery (czas przejścia też może być jako dimmer) tak, że będzie można z aplikacji ustawić odpowiednie poziomy świecenia, czas przejścia, zastosować harmonogramy, sceny, etc.

Ewentualne opcje:
  • kilka takich świateł na jednym wemosie (jest kilka portów do wykorzystania), żeby nie stawiać mikrokontrolera na każde światło, ponieważ mam wszystkie obwody sprowadzone w jedno miejsce.
  • różne czasy przejścia przy wzbudzeniu i powrocie do standby
YoMan
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

YoMan wrote: Fri Feb 18, 2022 10:08 am Cześć,

czy ktoś by się podjął napisania kodu pod wemosa podpiętego pod SUPLĘ, który będzie sterował światłem PWM (led)
Działanie:
ustawiona jasność świecenia w standby: np. 50%
ustawiona jasność świecenia po wzbudzeniu: np. 100%
czas płynnego przejścia z jednego do drugiego stanu: w zakresie 1-30 sek
czas utrzymania stanu wzbudzenia 1-300 sek (po tym czasie łagodny powrót)
wzbudzanie czujką ruchu

wszystkie 3 parametry ustawiane przez SUPLĘ np. jako dimmery (czas przejścia też może być jako dimmer) tak, że będzie można z aplikacji ustawić odpowiednie poziomy świecenia, czas przejścia, zastosować harmonogramy, sceny, etc.

Ewentualne opcje:
  • kilka takich świateł na jednym wemosie (jest kilka portów do wykorzystania), żeby nie stawiać mikrokontrolera na każde światło, ponieważ mam wszystkie obwody sprowadzone w jedno miejsce.
  • różne czasy przejścia przy wzbudzeniu i powrocie do standby
Do czego ten moduł ma być?
Jacaxx1

Cześć, ciekawy pomysł na moduł, myślę że też bym był zainteresowany takim modułem jak coś :)
YoMan

Do wszelkiego rodzaju oświetlenia takiego na przykład jak oświetlenie schodów wejściowych do domu. Cały czas są lekko podświetlone, a jeżeli ktoś się pojawi to się oświetla mocniej. Po 12:00 w nocy gasną zupełnie. Tylko nie lubię takiego uderzenia nagłego światła.
YoMan

YoMan wrote: Sun Mar 06, 2022 3:32 pm
Do wszelkiego rodzaju oświetlenia takiego na przykład jak oświetlenie schodów wejściowych do domu. Cały czas są lekko podświetlone, a jeżeli ktoś się pojawi to się oświetla mocniej. Po 12:00 w nocy gasną zupełnie. Tylko nie lubię takiego uderzenia nagłego światła.
Potrzebujesz sterownik oświetlenia schodowego.
viewtopic.php?t=9097
bulek68

radzik_r wrote: Sun Mar 13, 2022 1:13 am viewtopic.php?t=9097
Nabyłem 2 takie, polecam zarówno produkt, autora i jego pomocną dłoń w trakcie uruchomienia sprzętu.
YoMan

radzik_r wrote: Sun Mar 13, 2022 1:13 am
YoMan wrote: Sun Mar 06, 2022 3:32 pm
Potrzebujesz sterownik oświetlenia schodowego.
viewtopic.php?t=9097
Mam go cały czas na uwadze ;) ale nie załatwi mi innych kwestii, które chciałbym ogarnąć. Np światło w lazience: chciałbym żeby się zapalało łagodnie ale do innego poziomu jasności wieczorem a do innego w srodku nocy (np. Na siku)
Dlatego schody sobie zostawiam na koniec
YoMan

YoMan wrote:

PW
LukaszH

Może to nie jest super rozwiązanie ale zanim „zbudujecie” nowy moduł z oprogramowaniem to ja u siebie stosuje często mój moduł dimmera (na forum jest wszystko) jako zasilanie jakiś świateł albo innych modułów. Dla przykładu zanim powstał moduł schodów zrobiłem własny na arduino i zasiliłem go płytką dimmera. W harmonogramach ustawiłem że w nocy jest 10% a w dzień 80%. W ten sposób można realizować wiele aplikacji i to co opisałeś dało by się ogarnąć
YoMan

LukaszH wrote: Mon Mar 21, 2022 10:26 pm Może to nie jest super rozwiązanie ale zanim „zbudujecie” nowy moduł z oprogramowaniem to ja u siebie stosuje często mój moduł dimmera (na forum jest wszystko) jako zasilanie jakiś świateł albo innych modułów. Dla przykładu zanim powstał moduł schodów zrobiłem własny na arduino i zasiliłem go płytką dimmera. W harmonogramach ustawiłem że w nocy jest 10% a w dzień 80%. W ten sposób można realizować wiele aplikacji i to co opisałeś dało by się ogarnąć
Mam twoje dimmery... 3 sztuki :) .... ale żaden moduł nie daje opcji płynnego przejscia w czasie np. 7 sek. (chyba ze sie myle?). Znalazłem dwa moduły na rynku, które to robią hardware'owo. Mają trzy minusy:
  • sztywno ustawione czasy w preselekcji do wyboru z listy
  • tylko opcja od 0% do 100% (to mozna by ogarnac dwoma dodatkowymi dimmerami)
  • cena :( (przy planowanych ok. 10 sztukach robi sie kwota)
YoMan

Return to “Ogłoszenia / Giełda / Zlecenia”