Brak połączenia
-
PiotrDeska
więc po przeczytaniu większości Waszych rad wyłączyłem prąd na dłuższy czas typu 5 minut i wszystko wróciło do normy - rzeczywiście niewytłumaczalne też dla mnie - dziękuje serdecznie miłego ....
-
wsosniak
- Been thanked: 1 time
a jaki masz soft wgrany i w jakiej wersji ?PiotrDeska wrote: Sun Mar 20, 2022 6:09 pm więc po przeczytaniu większości Waszych rad wyłączyłem prąd na dłuższy czas typu 5 minut i wszystko wróciło do normy - rzeczywiście niewytłumaczalne też dla mnie - dziękuje serdecznie miłego ....
a z ciekawości ? jaki masz router ?
-
wsosniak
ARcher mr400 , żadnych wzmacniaczy sygnału, żadnego Mesh, typowa prosta konfiguracja ze skonfigurowaną siecią wifi o nazwie AAA
Dodatkowo na kablu mam do niego przyłączonego Mikrotika gdzie mam skonfigurowaną sieci wifi o nazwie BBB.
Niezależnie gdzie są przyłączone urządzenia z wgranym GuiGeneric (czy do sieci AAA czy do BBB) to zawsze jest ten sam problem z tymi urządzeniami GG (z ZAMEL-ami nie mam żadnych problemów).
-
local
Wygląda, że problem nie leży po stronie ESP a sieci.
Router nie ma przypadkiem limitu urządzeń które może obsłużyć ?
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
-
wsosniak
mam około 60-70 urzadzen na wifi w domu (supla to około 50 , reszta to telewizory odkurzacze , google home,....)
i z żadnymi urządzeniami nie mam problemu oprócz tych z wgranym GG (urządzenia ZAMEL działają poprawnie, urządzenia z softem 2.0 pobrane 3-4 lata temu , ze strony supla.org , tez działają poprawnie ) . DLaczego inne urządzenia potrafią a te z GG nie?
ano ma (limit 32 połączen wifi ), dlatego mam po LANie połączonego access pointa (mikrotika) do routera i większośc urządzen jest do mikrotika podłączona na wifi (DHCP jest na routerze bo to limitu nie ma). Ale niezależnie czy urządzenia z wgranym GG są połączone po wifi z routerem czy z mikrotikiem , to problem jest ten sam.local wrote: Mon Mar 21, 2022 7:13 am .....
MOze to DHCP na tym routerze ? moze . Ale sie powtórze : DLaczego inne urządzenia potrafią a te z GG nie?
-
local
Jeśli problem sie pojawi sprawdź czy urządzenia będą chciały się podłączyć pod udostępniony punkt dostępu z telefonu (ta sama sieć i hasło).
Jak z siłą sygnału ?
Jak z siłą sygnału ?
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Gdybyśmy znali odpowiedź na to pytanie, to pewnie nie byłoby tego problemu ;Pwsosniak wrote: Mon Mar 21, 2022 7:44 am Ale sie powtórze : DLaczego inne urządzenia potrafią a te z GG nie?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
W SDK też były takie problemywsosniak wrote: Mon Mar 21, 2022 7:44 am ano ma (limit 32 połączen wifi ), dlatego mam po LANie połączonego access pointa (mikrotika) do routera i większośc urządzen jest do mikrotika podłączona na wifi (DHCP jest na routerze bo to limitu nie ma). Ale niezależnie czy urządzenia z wgranym GG są połączone po wifi z routerem czy z mikrotikiem , to problem jest ten sam.
MOze to DHCP na tym routerze ? moze . Ale sie powtórze : DLaczego inne urządzenia potrafią a te z GG nie?
Niestety ja nie jestem aż tak biegły aby to zdiagnozować a dodatkowo nie mam sprzętu na którym można powtórzyć problem.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
wsosniak
Panowie - nie żeby miał jakieś pretensje
i tak bardzo dziękuje ze jest GG, że z niego mogę korzystać, że mi próbujecie pomóc . A to że , w nietypowych sytuacjach , ktore występują rzadko , mi sie urzadzenia z GG nie łaczą .... jesli sie tego w prosty sposób nie da rozkminić ,trudno