Energia bierna zwrócona

t.traczyk

Używam mew-01 od kilku tyg z foto. Zauważyłem że jedną fazę praktycznie mam nie obciążoną przez odbiorniki. Mam to w planach zmienić.
Dziś sobie obserwowałem pod Home-assistantem jak tam się produkuje energia i zauważyłem dziwną rzecz. 2 fazy zachowywały się podobnie prąd 5A napięcie 230V. Obie fazy praktycznie nie obciążone - cała produkcja do sieci. Ale HA pokazywał moc jednej fazy ok. 1,1kW a drugiej niecałe 500W. Sprawdziłem tą fazę na supla.org i MEW pokazuje ze ta faza generalnie oddaje do sieci połowę tego co pozostałe i do tego generuje sporą moc bierną - załączam wykresy
Czy jest to problem z przekładnikiem lub MEW czy to może mój falownik źle działa.
W planach mam zamienić fazy na MEW, zamienić przekładniki, dołożyć jakiegoś obciążenia na tej fazie.
wzywać serwis do falownika?
jakieś pomysły co ew sprawdzić?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

viewtopic.php?t=8692

PS. Interesuje Cię energia czynna zwrócona jak już.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
t.traczyk

Interesuje mnie dlaczego produkuję 1kwh energii biernej na godzinę podczas pracy falownika tylko na jednej fazie. Bo ta moc się znikąd nie bierze. Ewidentnie produkuje się wtedy mniej mocy czynnej. Pytanie czy MEW-01 mnie oszukuje czy mam coś z falownikiem. Załączam aktualny wykres prądów i mocy. Obie fazy dają 2,3A do sieci i moc 520 i 220W. I nie ma tu żadnego poboru.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Podejrzewam, że ludzi rozumiejących czym jest energia bierna jest mniej niż osób znających podstawy fizyki kwantowej ;P

Nie potrafię odpowiedzieć bezpośrednio na Twoje pytanie, natomiast ja bym na Twoim miejscu zrobił następujące rzeczy:
1. Przeczytał uważnie post podlinkowany przez pzygmunta wcześniej i sprawdził multimetrem, czy na pewno podłączenie jest prawidłowo (szczególnie, czy przekładniki pokrywają się z fazami podłączonymi do MEW - to jest najczęstsze źródło dziwnych "pomiarów")
2. Jeśli jest wszystko ok, to zamień fazę i przekładnik tej fazy na MEW z jakąś inną fazą. Zobacz, czy "problem" przeniesie się na inną fazę pomiarową, czy też MEW nadal będzie pokazywał to na tej samej fazie. Jeśli dziwny pomiar zostanie na tej samej fazie, to sugeruje to jakiś problem po stronie MEW. W przeciwnym wypadku, prawdopodobnie takie płyną prądy u Ciebie w instalacji.
3. Porównaj sumaryczną energię oddaną i pobraną z sieci z licznikiem energetyki. Jeśli MEW coś źle liczy na jednej fazie to powinieneś mieć jakieś 15% mniej energii (bazując na wartościach, które podałeś) oddanej wg MEW względem licznika energetyki. Tylko upewnij się, czy licznik energetyki bilansuje wektorowo czy nie. Jeśli nie wiesz jak bilansuje, to niezależnie od metody bilansowania, różnica między oddaną i pobraną powinna być w każdym przypadku taka sama. Jeśli będzie brakować około 15%, to sugeruje jakiś problem z MEW. Jeśli wszystko będzie się zgadzać, to znaczy, że MEW pokazuje dobrze i źródła tego zachowania trzeba szukać gdzieś indziej.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
t.traczyk

Dzięki za te porady. Sprawdzę po raz kolejny połączenia . Nie mam niestety żadnego analizatora mocy pod ręką. Teoretycznie mógłbym zdemontować MEWa z roboty i porównać jak pracują 2 naraz. Ale chyba zacznę od spisania licznika i zamiany faz w drugiej kolejności.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Wystarczy Ci zwykły multimetr aby zweryfikować poprawność podłączenia.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
t.traczyk

Mierzenie miernikiem nic tu nie pomogło ale sprawa się wyjaśniła był źle zapięty przekładnik - za kabel od falownika a nie od licznika. Dopiero za dnia rozróżniłem te przewody oba czarne i spięte złączą tuż przed różnicówką a mam tablicę z cyklu elektryk płakał :D . . Odczyty wydają się teraz poprawne.
Dzięki za porady
Temat można zamknąć
botr123

Witam
Mam podobny problem z energią bierną oddaną
Połowę energii czynnej oddaje jako energię bierną .. no może tylko to gra słów
Jeżeli zrobię u siebie kompensację tej energii biernej czy czynna mi spadnie???
Energia to energia to tylko wynik obliczeń ..a faktycznie bierna jest efektem przesunięcia prądu w czasie od napięcia ... jak zastosuje kondesator to napięcie i prad powinny być w fazie i cosfi będzie 1 ..czego efektem moze być spadem poboru energii czynnej
BArdzo prosze o sugestie

reszta pomiarów wydaje sie ok ... czyli czynna oddana i pobrana
Huziol

Duże wartości energii biernej zwróconej = dużo elektroniki, lampek LED, itp. w instalacji, więc kondensatorem tego nie skompensujesz, a zwiększysz wartość tej energii. Trzeba wpierw namierzyć źródło tej energii, być może złe nastawy na falowniku i generuje on tyle energii biernej pojemnościowej do sieci.
botr123

Raczej to nie falowniki bo wysyłanie biernej jest cały czas na każdej fazie.. a w nocy nie ma produkcji pv.
Dzisiaj sprawdzę może przyczyną jest rekuperator lub i oczyszczalnia

Return to “ZAMEL MEW-01”