MrSikorsky wrote: Tue Apr 26, 2022 9:38 am
Witam wszystkich
Jestem na etapie uzbrajania rozdzielnicy i przed tynkowaniem i chciałbym zapytać o parę istotnych dla mnie w tym momencie kwestii związanych z roletami. Trochę już na forum poczytałem co i jak ale jest kilka niejasności.
Mam 11 okien i chciałbym sterować roletami z aplikacji i przyciskiem przy oknie.
Mam na to taka wizję, że w rozdzielnicy zamontuję sterowniki SRW-02m 6 sztuk i do każdego okna poprowadzony zostanie podtynkowo przewód 5x1.5mm2 żeby obsłużył roletę + przycisk.
Czy w takiej konfiguracji będzie możliwość sterowania każdą roletą osobno z przycisku/aplikacji i w aplikacji grupami?
I czy trzeba by jeszcze coś więcej dokładać na tym etapie żeby kiedyś podłączyć czujnik nasłonecznienia?
Pozdrawiam i z góry dziękuję
Zależnie od silnika, 5 żył może być mało.
Większość silników wymaga podłączenia: L(góra), L(dół), N, PE. Natomiast do przycisku potrzebujesz 3 żył. Jeśli użyjesz SRW-02m, to do przycisków daje się L. Oznacza to, że potrzebujesz 7 żył do każdej rolety.
Ja u siebie ciągnąłem osobno 4x1,5 do każdej rolety oraz 4x1,5 do każdego przycisku (przewód ochronny leży nieużywany).
5 żył by było wystarczająco, gdybyś miał silniki nie wymagające PE (np. ja mam takie w markizach dachowych od Fakro), oraz gdybyś mógł przyciskami sterować przez N (a nie L). Wtedy N byłoby wspólne dla rolety i przycisku i miałbyś 5 żył: L(góra), L(dół), N, przycisk dół, przycisk góra.
Natomiast polecam pociągnąc min. 7 żył - wtedy podłączysz tam prawie każde rozwiązanie. Czasem do rozdzielni można znaleźć sterownik, który przyciski ma na niskim napięciu (np. 24 V), wtedy osobne przewody się przydadzą.
Alternatywnie można dać głębokie puszki (albo puszki kieszeniowe) w miejscu gdzie ma być przycisk do rolety i doprowadzić tam normalnie zasilanie oraz 4x1,5 na przewody do silnika rolety. W puszce zamontować sterownik dopuszkowy.
Rozwiązanie podobne, a dużo mniej kabli idzie

.
Jakąkolwiek opcję wybierzesz, będziesz mógł sterowań każdą roletą osobno z przycisku oraz z apki. Dodatkowo będziesz mógł w Supli stworzyć grupę i z apki sterować grupą. Będziesz też mógł skonfigurować przyciski (np. te od rolet), aby one sterowały grupą (funkcja Wyzwalacze Akcji).
Zwróć tylko uwagę na rolety, aby kupować takie sterowane poprzez podanie napięcia 230 V na odpowiedni przewód. Unikaj sterowników zintetgrowanych z roletą, czy różnych rolet sterowanych radiowo.