Sterowanie rolet / Aplikacja + przyciski

MrSikorsky

Witam wszystkich ;)

Jestem na etapie uzbrajania rozdzielnicy i przed tynkowaniem i chciałbym zapytać o parę istotnych dla mnie w tym momencie kwestii związanych z roletami. Trochę już na forum poczytałem co i jak ale jest kilka niejasności.
Mam 11 okien i chciałbym sterować roletami z aplikacji i przyciskiem przy oknie.
Mam na to taka wizję, że w rozdzielnicy zamontuję sterowniki SRW-02m 6 sztuk i do każdego okna poprowadzony zostanie podtynkowo przewód 5x1.5mm2 żeby obsłużył roletę + przycisk.

Czy w takiej konfiguracji będzie możliwość sterowania każdą roletą osobno z przycisku/aplikacji i w aplikacji grupami?
I czy trzeba by jeszcze coś więcej dokładać na tym etapie żeby kiedyś podłączyć czujnik nasłonecznienia?

Pozdrawiam i z góry dziękuję
Last edited by MrSikorsky on Tue Apr 26, 2022 6:29 pm, edited 1 time in total.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

MrSikorsky wrote: Tue Apr 26, 2022 9:38 am Witam wszystkich ;)

Jestem na etapie uzbrajania rozdzielnicy i przed tynkowaniem i chciałbym zapytać o parę istotnych dla mnie w tym momencie kwestii związanych z roletami. Trochę już na forum poczytałem co i jak ale jest kilka niejasności.
Mam 11 okien i chciałbym sterować roletami z aplikacji i przyciskiem przy oknie.
Mam na to taka wizję, że w rozdzielnicy zamontuję sterowniki SRW-02m 6 sztuk i do każdego okna poprowadzony zostanie podtynkowo przewód 5x1.5mm2 żeby obsłużył roletę + przycisk.

Czy w takiej konfiguracji będzie możliwość sterowania każdą roletą osobno z przycisku/aplikacji i w aplikacji grupami?
I czy trzeba by jeszcze coś więcej dokładać na tym etapie żeby kiedyś podłączyć czujnik nasłonecznienia?

Pozdrawiam i z góry dziękuję
Zależnie od silnika, 5 żył może być mało.
Większość silników wymaga podłączenia: L(góra), L(dół), N, PE. Natomiast do przycisku potrzebujesz 3 żył. Jeśli użyjesz SRW-02m, to do przycisków daje się L. Oznacza to, że potrzebujesz 7 żył do każdej rolety.
Ja u siebie ciągnąłem osobno 4x1,5 do każdej rolety oraz 4x1,5 do każdego przycisku (przewód ochronny leży nieużywany).

5 żył by było wystarczająco, gdybyś miał silniki nie wymagające PE (np. ja mam takie w markizach dachowych od Fakro), oraz gdybyś mógł przyciskami sterować przez N (a nie L). Wtedy N byłoby wspólne dla rolety i przycisku i miałbyś 5 żył: L(góra), L(dół), N, przycisk dół, przycisk góra.
Natomiast polecam pociągnąc min. 7 żył - wtedy podłączysz tam prawie każde rozwiązanie. Czasem do rozdzielni można znaleźć sterownik, który przyciski ma na niskim napięciu (np. 24 V), wtedy osobne przewody się przydadzą.

Alternatywnie można dać głębokie puszki (albo puszki kieszeniowe) w miejscu gdzie ma być przycisk do rolety i doprowadzić tam normalnie zasilanie oraz 4x1,5 na przewody do silnika rolety. W puszce zamontować sterownik dopuszkowy.
Rozwiązanie podobne, a dużo mniej kabli idzie ;).

Jakąkolwiek opcję wybierzesz, będziesz mógł sterowań każdą roletą osobno z przycisku oraz z apki. Dodatkowo będziesz mógł w Supli stworzyć grupę i z apki sterować grupą. Będziesz też mógł skonfigurować przyciski (np. te od rolet), aby one sterowały grupą (funkcja Wyzwalacze Akcji).

Zwróć tylko uwagę na rolety, aby kupować takie sterowane poprzez podanie napięcia 230 V na odpowiedni przewód. Unikaj sterowników zintetgrowanych z roletą, czy różnych rolet sterowanych radiowo.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
MrSikorsky

Czyli moja wizja sterowania przyciskiem dzwonkowym upadła. Nie doczytałem do końca, że SRW-02M wymaga sterowania torem L, i to w obie strony osobno. Chciałem połączyć małą ilość przewodów i sterowanie w rozdzielnicy.
Czy jest jakiś inny sterownik montowany na szynę który by był sterowany torem N tylko jako podanie sygnału na góra lub dół?
klew

MrSikorsky wrote: Tue Apr 26, 2022 10:58 am Czyli moja wizja sterowania przyciskiem dzwonkowym upadła. Nie doczytałem do końca, że SRW-02M wymaga sterowania torem L, i to w obie strony osobno. Chciałem połączyć małą ilość przewodów i sterowanie w rozdzielnicy.
Czy jest jakiś inny sterownik montowany na szynę który by był sterowany torem N tylko jako podanie sygnału na góra lub dół?
Rozwiń myśl jakbyś widział to sterowanie przyciskiem. Chcesz mieć jeden przycisk działający podobnie jak brama wjazdowa (otwieranie -> stop -> zamykanie -> stop -> itd)? Czy dwa przyciski: jeden do zamykania, drugi do otwierania?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Da się SRW-02m podłączyć z użyciem 5-ciu żył ale nie jest to zbyt ładne rozwiązanie.

Przy takim podłączeniu i tak sugerowałbym pod łącznikami zamontować puszki kieszeniowe i doprowadziłbym tam L N PE grybyś w przyszłości zmienił koncepcję.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
MrSikorsky

klew wrote: Tue Apr 26, 2022 11:10 am
MrSikorsky wrote: Tue Apr 26, 2022 10:58 am Czyli moja wizja sterowania przyciskiem dzwonkowym upadła. Nie doczytałem do końca, że SRW-02M wymaga sterowania torem L, i to w obie strony osobno. Chciałem połączyć małą ilość przewodów i sterowanie w rozdzielnicy.
Rozwiń myśl jakbyś widział to sterowanie przyciskiem. Chcesz mieć jeden przycisk działający podobnie jak brama wjazdowa (otwieranie -> stop -> zamykanie -> stop -> itd)? Czy dwa przyciski: jeden do zamykania, drugi do otwierania?
Dokładnie jak pierwszy przykład.

Co do podanego schematu powyżej to itak musiałbym mieć dodatkowe dwa przewody na N i PE z tego co widzę.

A PE chce mieć w każdym punkcie instalacji tak jak normy nakazują więc chyba zostaje mi opcja pociągnięcia przewodów osobno do łączników i rolet albo rezygnacja z przycisków.

Jak myślicie czy warto w ogóle jeszcze montować przyciski przy oknach czy nawet jak są to już się ich raczej nie używa?
pzygmunt

Wejścia w SRW nie wspierają akcji SBS. czyli krok po kroku. One są dedykowane pod łączniki standardowe (dwa przyciski).
Możesz użyć funkcji SBS z użyciem wyzwalacza akcji ale do tego możesz zastosować np RNW-01, który wymaga dostępu do internetu. Nie potrzebujesz wtedy dodatkowych 3 przewodów pomiędzy SRW, a łącznikiem.
MrSikorsky wrote: Tue Apr 26, 2022 11:39 am Co do podanego schematu powyżej to itak musiałbym mieć dodatkowe dwa przewody na N i PE z tego co widzę.
N i PE nie musisz prowadzić oddzielnie z SRW pod "okno", ale tak jak pisałem to nie jest zbyt "ładne" rozwiązanie.
MrSikorsky wrote: Tue Apr 26, 2022 11:39 am Jak myślicie czy warto w ogóle jeszcze montować przyciski przy oknach czy nawet jak są to już się ich raczej nie używa?
Warto.
pzygmunt

Ogólnie zachęcam do zastosowania rozwiązania, które jest jak najbardziej standardowe tak abyś miał możliwość "zmiany zdania" w przyszłości. Silniki sterowane 230V. Puszki kieszeniowe z łącznikami. Sterowanie z użyciem modułów montowanych w puszkach. Jest to najbardziej popularna konfiguracja i gdybyś chciał zmienić sterowanie na inny system w przyszłości to w takim układzie będziesz miał najwięcej dostępnych opcji na rynku.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Nie lepiej zastosować 11xSRW-01?
Podciągasz te 5x1,5(jeśli msz już kupiony jeśli nie to wystarczy 3x1,5) zakładasz puszkę kieszeniową i problem rozwiązany.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
klew

Dodam tylko że SBS można też ustawić na przyciskach od SRW, więc dodatkowy RNW nie jest konieczny. Natomiast ta funkcja i tak wymaga pośrednictwa serwera, więc sterownie roletą jest wtedy zależne od połączenia z siecią.

Moje doświadczenie jest takie, że przyciski to fajna sprawa. Dzieciaki, żona, teściowa, goście - każdy może kliknąć i sterować roletą bez konieczności instalowania aplikacji w telefonie.
Ale w sieci znajdziesz też inne opinie - ogólnie do wszystkiego można się przyzwyczaić i każdy lubi inne rzeczy. Także wysłuchaj różnych opinii, ale ostatecznie spróbuj ocenić co Tobie i Twojej rodzinie będzie najbardziej odpowiadać.

Jeżeli dasz osobno przewody do przycisków i do rolet, to daje to chyba najbardziej elastyczne rozwiązanie. Możesz użyć sterownika dopuszkowego, lub montowanego na szynie.

Posiadanie wszystkiego w rozdzielni ma swoje plusy i minusy. Minusem jest ilość przewodów, wymagana duża rozdzielnia. Plusem jest to że możesz wstawić prawie dowolny sterownik (nie jesteś ograniczony urządzeniami dopuszkowymi), masz wszystko w jednym miejscu (odpadają np problemy z zasięgiem Wi-Fi w niektórych miejscach w domu, masz łatwy dostęp do wszystkich sterowników bez konieczności demontażu przycisków).

Return to “Ogólna dyskusja”