Sterowanie rolet / Aplikacja + przyciski

MrSikorsky

robertklepacki94 wrote: Tue Apr 26, 2022 12:09 pm Nie lepiej zastosować 11xSRW-01?
Podciągasz te 5x1,5(jeśli msz już kupiony jeśli nie to wystarczy 3x1,5) zakładasz puszkę kieszeniową i problem rozwiązany.
Wiem, że to najprostsze i najtańsze rozwiązanie ale zależy mi aby sterowanie było w rozdzielnicy.
Rozdzielnice mam dużą (4x24) z zapasem więc to nie problem. A jednak wszystko w jednym miejscu to też wygoda.

Po szybkim przeliczeniu wyszło mi, że musiałbym zakupić ~300 metrów kabla przy opcji pociągnięcia go do każdej rolety i przycisku. Poszedłbym po ścianie do przycisku i stamtąd już tylko do góry na silniki.
Znalazłem w cenie 6,50 zł za metr kabel sterowniczy 7x1.0mm2 (6 czarnych numerowanych + PE)
Wiem, że obciążenie tam jest znikome i byłoby ok, ale czy zastosowanie takiego kabla nie było by w jakiś sposób nie zgodne ze sztuką?
Po przeliczeniu wychodzi niemała różnica bo całość instalacji to 1800 zł przy sterownikach w puszkach przy 3300 zł w rozdzielnicy.
A w sumie funkcje takie same, czy się mylę? Czy w obu przypadkach jest możliwość rozbudowy o czujnik nasłonecznienia lub inne dodatkowe funkcje?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Czujników nasłonecznienia obecnie nie ma.
Rozbudowa i funkcje są takie same.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
MrSikorsky

Ok dziękuję.

Co do przewodu to po przeczytaniu wielu wątków związanych z roletami i ogólnymi normami przy instalacjach elektrycznych zdecydowałem się na 7x1.5mm2.
Co do sterowników to jeszcze muszę to przemyśleć.
Póki co dziękuję wszystkim za pomoc ;)
Sebek74

Nie do końca w temacie, ale przerabiałem to u siebie i poza tym jak to podłączyć jest jeszcze zagadnienie gdzie to umieścić - mam na myśli przyciski naścienne. Ważne żeby przemyśleć to przed tynkowaniem. Na etapie budowy nie ogranicza nas umiejscowienie przycisków, bo nie musimy "kraść" prądu z pobliskich gniazdek. Praktyka wskazuje, że nie wszyscy projektanci wiedzą co to ergonomia, a na etapie budowy nie wszystko sposób jest przewidzieć.
W mojej opinii (z mojego doświadczenia)
1. W przypadku wielu rolet w pomieszczeniu: umieść przyciski razem w łatwo dostępnym miejscu (np nie za sofą) najlepiej zaraz przy wejściu. Najlepiej zaraz obok przycisków ze światłami lub w ramce wielokrotnej. Co ważne naciskając przycisk powinieneś widzieć stan zasunięcia każdej rolety (czyli mieć widok na okna).
2. W dużych pomieszczeniach (np salon) warto pewne przyciski zdublować. Np warto mieć przycisk przy drzwiach tarasowych (wraz z przyciskiem światła na tarasie).
3. W pomieszczeniach nie na pobyt stały (czyli łazienka garderoba pralnia etc) przyciski światła montujemy na zewnętrz. Ale przyciski rolet montujemy nadal wewnątrz, najlepiej zaraz przy wejściu wraz z innymi przyciskami technicznymi (np przewietrzanie, cyrkulacja etc)
4. W sypialni warto powielić przycisk rolety (światła zresztą też) i dać go przy łóżku, na wysokości łatwodostępnej z pozycji leżącej. Może to głupie, ale warto przemyśleć jaka będzie szerokość łóżka aby nie zasłonić przycisku łóżkiem! To ważne bo większość łóżek np małżeńskich które są ze stolikami nocnymi to ma te stoliki mocowane to poszerzonej płyty tylnej łóżka która wychodzi poza obrys łóżka.
5. Sterowanie wszystkimi roletami na raz (przycisk grupowy) jest dla mnie kompletnie bez sensu i ja drugi raz bym już nie robił. Nikt normalny nie zamyka rolet jak wychodzi z domu (bo widać że nas nie ma), a opcja harmonogramów (które zamykają rolety na noc i odsłaniają rano) sprowadza używalność w ogóle przycisków do stosowania okazjonalnego a nie codziennego. Jeśli chcemy sterować całą grupą np w salonie to lepiej ustawić Action Trigger na któryś z przycisków roletowych (np na górny do zamknięcia/otwarcia wszystkich)

Pozdrawiam
Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
GG Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20

Return to “Ogólna dyskusja”