Mam przekaźnik sonoff z supla gui generic podłączony do przycisku bistabilnego, na nim mam ustawiony wyzwalacz akcji na 2 wcisniecia oraz drugi na przytrzymanie.
I to wyzwalanie dwuprzyciskowe nie działa, natomiast kiedy ustawie przycisk jako monostabilny to działają wszystkie, czy wyzwalacze jednak nie działają na bistabilnych A jeśli działają to jak go wywołać lub co ustawić w konfiguracji?
Przycisk bistabilny a wyzwalacze akcji
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Przy ustawieniu bistabilnego, nie powinna być dostępna w cloud akcja na przytrzymanie.
Przy przycisku bistabilnym, jedna zmiana pozycji to jeden klik. Przełączenie góra, dół, to dwa kliki
Przy przycisku bistabilnym, jedna zmiana pozycji to jeden klik. Przełączenie góra, dół, to dwa kliki
Najlepsze suple dla Twojego domu 
A jednak u mnie to nie działa, obecnie mam moduł sonoff basic ustawiony na przełącznik bistabilny, zlikwidowałem akcję przytrzymanie i mam tylko natępujące: 2 przyciśnięcia / przełacz grupe kanałów i 5 przyciśnięć wyłącz grupę kanałów, a przycisk działa tylko wprost, żadna akcja nie jest wyzwalana???
Czy to może być spowodowane ze przycisk bistabilny zewnętrzny jest wyprowadzony z tego wewnętrznego przycisku sonoffa basic (dolutowane kabelki równolegle)?
Przy monostabilnym ustawieniu przycisku wszystkie wyzwalacze działają, przy bistabilnym laden wyzwalacz akcji nie działa a przycisk bistabilny włącza i wyłącza wprost przekaźnik modułu tym samym światło.
Sonoff po zmianie ustawienia był restartowany.
Czy to może być spowodowane ze przycisk bistabilny zewnętrzny jest wyprowadzony z tego wewnętrznego przycisku sonoffa basic (dolutowane kabelki równolegle)?
Przy monostabilnym ustawieniu przycisku wszystkie wyzwalacze działają, przy bistabilnym laden wyzwalacz akcji nie działa a przycisk bistabilny włącza i wyłącza wprost przekaźnik modułu tym samym światło.
Sonoff po zmianie ustawienia był restartowany.
-
klew
Czy ustawiasz ten bistabilny w ustawieniach urządzenia?
Nie wiem jak to jest zrobione w GUI generic, ale ogólnie gdy jest ustawiony przycisk bistabilny, to nie powinien on rejestrować w Cloud akcji "przytrzymanie". Jeśli widzisz taką akcję do ustawienia, to znaczy że coś jest nie tak ustawione na urządzeniu
Nie wiem jak to jest zrobione w GUI generic, ale ogólnie gdy jest ustawiony przycisk bistabilny, to nie powinien on rejestrować w Cloud akcji "przytrzymanie". Jeśli widzisz taką akcję do ustawienia, to znaczy że coś jest nie tak ustawione na urządzeniu
-
klew
Nie, nie trzeba. To powinno się automatycznie zmieniać.mmiikk wrote: Thu May 05, 2022 7:11 am A może po zmianie w sonoffie przycisku na bistabilny trzeba usunąć i dodać urządzenie od nowa w cloudzie? Bo tego nie zrobiłem.
Zerknąłem na szybko do kodu GUI Generic i tam odpalanie kodu odpowiedzialnego za przycisk bistabilny jest, gdy dla przycisku jest ustawiona reakcja na zadzrenie "ON_CHANGE". Niestety nie wiem jak to wygląda w GG od strony konfiguracji.