Przycisk bistabilny a wyzwalacze akcji

mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Mam przekaźnik sonoff z supla gui generic podłączony do przycisku bistabilnego, na nim mam ustawiony wyzwalacz akcji na 2 wcisniecia oraz drugi na przytrzymanie.
I to wyzwalanie dwuprzyciskowe nie działa, natomiast kiedy ustawie przycisk jako monostabilny to działają wszystkie, czy wyzwalacze jednak nie działają na bistabilnych A jeśli działają to jak go wywołać lub co ustawić w konfiguracji?
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Działają, ale właśnie bez przytrzymania.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Przy ustawieniu bistabilnego, nie powinna być dostępna w cloud akcja na przytrzymanie.
Przy przycisku bistabilnym, jedna zmiana pozycji to jeden klik. Przełączenie góra, dół, to dwa kliki
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
mmiikk

Rozumiem, dziękuję
mmiikk

A jednak u mnie to nie działa, obecnie mam moduł sonoff basic ustawiony na przełącznik bistabilny, zlikwidowałem akcję przytrzymanie i mam tylko natępujące: 2 przyciśnięcia / przełacz grupe kanałów i 5 przyciśnięć wyłącz grupę kanałów, a przycisk działa tylko wprost, żadna akcja nie jest wyzwalana???

Czy to może być spowodowane ze przycisk bistabilny zewnętrzny jest wyprowadzony z tego wewnętrznego przycisku sonoffa basic (dolutowane kabelki równolegle)?
Przy monostabilnym ustawieniu przycisku wszystkie wyzwalacze działają, przy bistabilnym laden wyzwalacz akcji nie działa a przycisk bistabilny włącza i wyłącza wprost przekaźnik modułu tym samym światło.
Sonoff po zmianie ustawienia był restartowany.
klew

Czy ustawiasz ten bistabilny w ustawieniach urządzenia?

Nie wiem jak to jest zrobione w GUI generic, ale ogólnie gdy jest ustawiony przycisk bistabilny, to nie powinien on rejestrować w Cloud akcji "przytrzymanie". Jeśli widzisz taką akcję do ustawienia, to znaczy że coś jest nie tak ustawione na urządzeniu
mmiikk

A może po zmianie w sonoffie przycisku na bistabilny trzeba usunąć i dodać urządzenie od nowa w cloudzie? Bo tego nie zrobiłem.
klew

mmiikk wrote: Thu May 05, 2022 7:11 am A może po zmianie w sonoffie przycisku na bistabilny trzeba usunąć i dodać urządzenie od nowa w cloudzie? Bo tego nie zrobiłem.
Nie, nie trzeba. To powinno się automatycznie zmieniać.

Zerknąłem na szybko do kodu GUI Generic i tam odpalanie kodu odpowiedzialnego za przycisk bistabilny jest, gdy dla przycisku jest ustawiona reakcja na zadzrenie "ON_CHANGE". Niestety nie wiem jak to wygląda w GG od strony konfiguracji.
krycha88
Been thanked: 5 times

button_bistabilny.PNG
Dla takiego ustawienia przycisku powinno pojawić się w cloud dla AT włącz/wyłącz i akcje przełącz.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://gui-generic-builder.supla.io/

Return to “Pomoc”