Witam Wszystkich,
posiadam pompę ciepła Mitsubishi z funkcją Smart Gird oraz fotowoltaikę. Pomyślałem, że szybkim sposobem na uruchomienie autokonsumpcji, czyli podbicia temperatur CWU i bufora przy dużej produkcji paneli PV będzie sterownik Sonoff DS18B20 z zewnętrznym czujnikiem temperatury.
Zasada działania:
Czujnik temperatury umieszczony na radiatorze falownika, jak radiator osiąga powyżej 60 st. C zwiera styk na sterowniku i uruchamia funkcję SG w pompie ciepła.
Teraz pytanie jak ustawić zakres np. zewrzyj styki jak temp. będzie powyżej 60 st. C??
Bawiłem się scriptem supla termostat, ale coś mi to nie wychodzi...
Proszę o pomoc.
Autokonsumpcja PV Sonoff DS18B20
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
W Gui Generic możesz ustawić warunkowanie termometru tak, aby załączał przekaźnik, czyli działał jak prosty termostat chłodzący (włącza się po przekroczeniu temperatury).
Natomiast - uważaj jakiego Sonoffa używasz. Jeśli nie ma on izolacji galwanicznej (modele na 230V nie mają - a przynajmniej niektóre, bo nie znam wszystkich), to jest ryzyko pojawienia się 230 V np. na GND...
No i z reguły lepiej odczytywać dane z falownika, lub z licznika i sterować takim przekaźnikiem na podstawie produkcji energii, a nie temperatury na radiatorze.
Natomiast - uważaj jakiego Sonoffa używasz. Jeśli nie ma on izolacji galwanicznej (modele na 230V nie mają - a przynajmniej niektóre, bo nie znam wszystkich), to jest ryzyko pojawienia się 230 V np. na GND...
No i z reguły lepiej odczytywać dane z falownika, lub z licznika i sterować takim przekaźnikiem na podstawie produkcji energii, a nie temperatury na radiatorze.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
czapan1
Klew dzięki za odpowiedź.
Czyli najlepiej wymiana przekaźnika i dogranie softu??
Myślałem, że można to zrobić za pomocą supla script termostat.
Wiem, że najlepszym rozwiązaniem jest wpiąć się w falownik ale serwis Growatt nie wie gdzie to podłączyć.
Podpięcie pod licznik tego nie wiedziałem, jaki sterownik do tego tego potrzebuję??
Czyli najlepiej wymiana przekaźnika i dogranie softu??
Myślałem, że można to zrobić za pomocą supla script termostat.
Wiem, że najlepszym rozwiązaniem jest wpiąć się w falownik ale serwis Growatt nie wie gdzie to podłączyć.
Podpięcie pod licznik tego nie wiedziałem, jaki sterownik do tego tego potrzebuję??
-
klew
Trzeba by dorobić integrację do falowników Growatt. Tylko jakaś dokumentacja interfejsu by się przydała. Ewentualnie możesz zobaczyć, czy falownik ma dostępne www na lokalnym adresie IP i sprawdź, czy tam gdzię się dane o produkcji pojawiają - wtedy możnaby je pobierać ze strony.
Widzę, że Growatt ma monitoring przez jakiś serwer i podgląd danych w apce. Jest też dostępna jakaś integracja dla Home Assistant, więc na pewno do tych danych da się dobrać, tylko trzeba by poszukać jak.
Co do licznika - to zależy co masz. Jak masz zamontowany MEW-01, to wszystkie dane są w Supli
.
Tauron w niektórych lokalizacjach udostępnia usługę Amiplus z aplikacją "e-licznik" oraz czasem jest "HANplus". Mając HANplus można odczytywać dane po radiu w domu. Z elicznika też da się pobierać, ale nie robiłem tego jeszcze. Innych dostawców prądu nie znam, więc nie wiem jakie są tam możliwości.
Widzę, że Growatt ma monitoring przez jakiś serwer i podgląd danych w apce. Jest też dostępna jakaś integracja dla Home Assistant, więc na pewno do tych danych da się dobrać, tylko trzeba by poszukać jak.
Co do licznika - to zależy co masz. Jak masz zamontowany MEW-01, to wszystkie dane są w Supli
Tauron w niektórych lokalizacjach udostępnia usługę Amiplus z aplikacją "e-licznik" oraz czasem jest "HANplus". Mając HANplus można odczytywać dane po radiu w domu. Z elicznika też da się pobierać, ale nie robiłem tego jeszcze. Innych dostawców prądu nie znam, więc nie wiem jakie są tam możliwości.
-
czapan1
Jeśli chodzi o stronę www to jest straszny bałagan chiński serwer słabo tłumaczony na PL. Home Assistant niby powinno współpracować, ale nie mogę dodać konta.
W falowniku (model 10KTL3-X) jest wejście 16 stykowe, tam na pewno można się wpiąć, serwis growatt mi nie pomógł (w załączeniu instrukcja).
Model licznika dwukierunkowego z Tauronu S34U18. Dodatkowy licznik nie został jeszcze zamontowany.
Klew w razie czego dzięki za ewentualną odpowiedź.
W falowniku (model 10KTL3-X) jest wejście 16 stykowe, tam na pewno można się wpiąć, serwis growatt mi nie pomógł (w załączeniu instrukcja).
Model licznika dwukierunkowego z Tauronu S34U18. Dodatkowy licznik nie został jeszcze zamontowany.
Klew w razie czego dzięki za ewentualną odpowiedź.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
Masz dostępną usługę eLicznik? Sprawdź na stronie moj.tauron.pl
Jeśli jest, to zobacz na stronie elicznika, czy masz dostępny HANplus (jeśli jest, to spróbuj go aktywować i zobacz czy przejdzie)
Jeśli jest, to zobacz na stronie elicznika, czy masz dostępny HANplus (jeśli jest, to spróbuj go aktywować i zobacz czy przejdzie)
-
czapan1
Usługę eLicznik mam już kilka miesięcy aktywna.
Mogę tam sprawdzać moje bieżące zużycie i produkcję.
Nie ma tam informacji o chwilowej produkcji.
Mogę tam sprawdzać moje bieżące zużycie i produkcję.
Nie ma tam informacji o chwilowej produkcji.
-
klew
Sprawdź na stronie https://elicznik.tauron-dystrybucja.pl/licznik czy masz zakładkę "Licznik / HANplus" i spróbuj to aktywować.
-
czapan1
Ta usługa jest raczej aktywna.
Screen w załączeniu.
Screen w załączeniu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
czapan1
To co jest na zrzucie to właśnie zakładka HAN plus