Witajcie,
są to moje początki z supla. Wcześniej używałem nettemp i mam pewne problemy.
Udało mi się uruchomić już raspberry pi (był problem z enterem jednym i się nie łączyło z supla cloud) z DHT22. Teraz wszystko działa chociaż brakuje mi bardzo historii w formie wykresu - dla sprawdzenia kiedy gaśnie kominek w nocy i jak szybko spada temperatura. Pobieranie excela przez www jest dla mnie nieużyteczne.
Poza tym w nettemp używałem nodeMCU z ESP-12, do których podpięte były DHT22 i wpięte w gniazdko w każdym pokoju w mieszkaniu.
Czy jestem w stanie wrzucić na nodeMCU firmware supla, żeby podawały temp i hum do supla cloud, czy muszę szukać nowego sprzętu?
Początki
-
besix
Kolego witamy na pokładzie
co do nodeMCU, to bez problemu do nich wgrasz soft np włącznik zasilania + DHT 22 lub DS18B20 .
Wykresy to przyszłość bo projekt się dopiero rozwija , co do softów polecam zobaczyć sobie tu https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... witch_v2.0
Wykresy to przyszłość bo projekt się dopiero rozwija , co do softów polecam zobaczyć sobie tu https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... witch_v2.0
-
gaga
Super dziękuję. Poszło sprawnie i mam już odczyt temperatury z każdego pokoju :]
Teraz czas na jakieś oświetlenie. Polecacie ROW-01 czy lepiej iść w sonoff. Mam dostęp do kabli jeszcze w sufitach podwieszanych bo są w trakcie robienia.
Teraz czas na jakieś oświetlenie. Polecacie ROW-01 czy lepiej iść w sonoff. Mam dostęp do kabli jeszcze w sufitach podwieszanych bo są w trakcie robienia.
-
besix
ROW-1 to do puszki i sprawdzone bo polskie , a jeśli chcesz w sufitach to jeśli będziesz miał w przyszłości dostęp to sonoffy dadza radęgaga wrote: Fri Sep 29, 2017 8:12 pm Super dziękuję. Poszło sprawnie i mam już odczyt temperatury z każdego pokoju :]
-
gaga
Póki co nie ma obudowy, wisi luzem, ale mam w planach dorobienie czegoś na wymiar na drukarce 3d. No chyba że coś takiego już jest, ale nie znalazłem.
Zasilone ładowarkami microusb z mediamarkt (zdjęcie).
Sonoff mnie cenowo przekonuje, no i można do niego podpiąć też termometr. Nie ma może obecnie jakiegoś kodu zniżkowego na zamel?
Sonoff mnie cenowo przekonuje, no i można do niego podpiąć też termometr. Nie ma może obecnie jakiegoś kodu zniżkowego na zamel?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
gaga
Będąc dzisiaj w castoramie zacząłem sie zastanawiać czy nie wsadzić tego w takie puszki jak ze zdjęcia wycinajac w pokrywce miejsce dokladnie takie na wymiar czujnika dht. W niektórych pokojach dam rade to wsadzić w ścianę. W sufit wolałbym nie dawać bo będzie zaburzony pomiar temp przy grzaniu (cieplej pod sufitem).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Espablo
A widziałeś to viewtopic.php?f=24&t=340 . DHT też obsługuje.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Pisz do @Ernest może załatwi Ci jakiś rabat. Jest z firmy Zamel.gaga wrote: Sat Sep 30, 2017 10:44 am Póki co nie ma obudowy, wisi luzem, ale mam w planach dorobienie czegoś na wymiar na drukarce 3d. No chyba że coś takiego już jest, ale nie znalazłem.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
gaga
O. Fajna sprawa. Jak rozumiem to taki zamel bez obudowy ale z większymi możliwosciami (np. temp)Espablo wrote: Sat Sep 30, 2017 5:17 pm A widziałeś to viewtopic.php?f=24&t=340 . DHT też obsługuje.
To by mi ułatwiło bardzo temat bo zlikwidowałbym nodemcu, tylko wystawił pomiar z gniazdka.
Jaki koszt? Wziąłbym kilka sztuk.