Początki

gaga

Witajcie,

są to moje początki z supla. Wcześniej używałem nettemp i mam pewne problemy.
Udało mi się uruchomić już raspberry pi (był problem z enterem jednym i się nie łączyło z supla cloud) z DHT22. Teraz wszystko działa chociaż brakuje mi bardzo historii w formie wykresu - dla sprawdzenia kiedy gaśnie kominek w nocy i jak szybko spada temperatura. Pobieranie excela przez www jest dla mnie nieużyteczne.

Poza tym w nettemp używałem nodeMCU z ESP-12, do których podpięte były DHT22 i wpięte w gniazdko w każdym pokoju w mieszkaniu.
Czy jestem w stanie wrzucić na nodeMCU firmware supla, żeby podawały temp i hum do supla cloud, czy muszę szukać nowego sprzętu?
besix

Kolego witamy na pokładzie :) co do nodeMCU, to bez problemu do nich wgrasz soft np włącznik zasilania + DHT 22 lub DS18B20 .
Wykresy to przyszłość bo projekt się dopiero rozwija , co do softów polecam zobaczyć sobie tu https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... witch_v2.0
gaga

Super dziękuję. Poszło sprawnie i mam już odczyt temperatury z każdego pokoju :]
Teraz czas na jakieś oświetlenie. Polecacie ROW-01 czy lepiej iść w sonoff. Mam dostęp do kabli jeszcze w sufitach podwieszanych bo są w trakcie robienia.
byniom
Been thanked: 1 time

Pakowałeś to w jakieś obudowy czy w puszki i czym zasilałeś ?
besix

gaga wrote: Fri Sep 29, 2017 8:12 pm Super dziękuję. Poszło sprawnie i mam już odczyt temperatury z każdego pokoju :]
Teraz czas na jakieś oświetlenie. Polecacie ROW-01 czy lepiej iść w sonoff. Mam dostęp do kabli jeszcze w sufitach podwieszanych bo są w trakcie robienia.
ROW-1 to do puszki i sprawdzone bo polskie , a jeśli chcesz w sufitach to jeśli będziesz miał w przyszłości dostęp to sonoffy dadza radę
gaga

Póki co nie ma obudowy, wisi luzem, ale mam w planach dorobienie czegoś na wymiar na drukarce 3d. No chyba że coś takiego już jest, ale nie znalazłem.
Zasilone ładowarkami microusb z mediamarkt (zdjęcie).
Sonoff mnie cenowo przekonuje, no i można do niego podpiąć też termometr. Nie ma może obecnie jakiegoś kodu zniżkowego na zamel?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
gaga

Będąc dzisiaj w castoramie zacząłem sie zastanawiać czy nie wsadzić tego w takie puszki jak ze zdjęcia wycinajac w pokrywce miejsce dokladnie takie na wymiar czujnika dht. W niektórych pokojach dam rade to wsadzić w ścianę. W sufit wolałbym nie dawać bo będzie zaburzony pomiar temp przy grzaniu (cieplej pod sufitem).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Espablo

A widziałeś to viewtopic.php?f=24&t=340 . DHT też obsługuje.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

gaga wrote: Sat Sep 30, 2017 10:44 am Póki co nie ma obudowy, wisi luzem, ale mam w planach dorobienie czegoś na wymiar na drukarce 3d. No chyba że coś takiego już jest, ale nie znalazłem.
Zasilone ładowarkami microusb z mediamarkt (zdjęcie).
Sonoff mnie cenowo przekonuje, no i można do niego podpiąć też termometr. Nie ma może obecnie jakiegoś kodu zniżkowego na zamel?
Pisz do @Ernest może załatwi Ci jakiś rabat. Jest z firmy Zamel.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
gaga

Espablo wrote: Sat Sep 30, 2017 5:17 pm A widziałeś to viewtopic.php?f=24&t=340 . DHT też obsługuje.
O. Fajna sprawa. Jak rozumiem to taki zamel bez obudowy ale z większymi możliwosciami (np. temp)
To by mi ułatwiło bardzo temat bo zlikwidowałbym nodemcu, tylko wystawił pomiar z gniazdka.
Jaki koszt? Wziąłbym kilka sztuk.

Return to “Pomoc”