Rolety - sterowanie

rafa_rafa70

Witam
Jestem nowicjuszem w Supla. Udało mi się uruchomić Rolety ale mam problem z silnikiem który się prawdopodobnie ślizga. Po kilku zamknięciach i otwarciach zmienia swoje położenie. Nie wiem jak zrobić żeby czujnik zbliżeniowy działał jako krańcówka kalibrująca roletę. Po odsunięciu czujnika silnik się zatrzyma i określi to jako położenie 0%. Roleta by kręciła się do góry dopóki czujnik się nie odsłoni.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Czujnik zbliżeniowy ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
rafa_rafa70

Czujnik jaki chce zastosować to tcrt5000. Jeszcze nie testowałem go razem z roletą. Kiedy zbliżam palec działa jakieś 2 cm. Rolety są dość lekkie materiałowe. W supla widzę czujnik jako obrazek który pokazuje roletę zamknięcia. Ale nie umiem zrobić żeby roletę zatrzymać po odsłonięciu
pzygmunt

OK, teraz rozumiem, że nie chodzi o tradycyjne rolety. To jest jakaś Twoja autorska konstrukcja ?
rafa_rafa70

Tak moja konstrukcja. Silnik 6v z przekładnią 1:50. Chodzi bez zarzutu. Tylko to przesunięcie nie wiem jak zlikwidować. Nie rozumiem do czego służy krańcowy przełącznik. System go widzi jako roleta zamknięta otwarta potwierdzenie a nie jak bym tego się spodziewał zatrzymanie
rafa_rafa70

Dodałem 2 sekundy do góry. Trochę poprawiło problem. Tylko roleta dochodzi do góry a silnik pcha przez moment. Nie wiem jaki to będzie miało wpływ na silnik bo stoi przy zasilaniu.
pzygmunt

Powinieneś mieć tam krańcówki, które zatrzymują roletę w skrajnych pozycjach.
rafa_rafa70

Udało mi się dostosować przycisk stop do czujnika. Nie wiem jak bym mógł zastosować program rolety żeby miały 2 skrajne czujniki. Czy musiałbym napisać program sam czy jest taka możliwość kombinacji z przyciskami programu rolety

Return to “Zagadnienia ogólne”