CLoudflare a aplikacja Supla

rohen

klimasstudio wrote: Mon Jan 31, 2022 8:19 pm możesz subdomene zrobić w CF i wyłączyć chmurke ;) wtedy będzie Twój IP np.

twojadomena.pl - wlączna chmurka w CF (widać CF IP)
supla.twojadomena.pl - wyłączona chmurka w CF (widać Twój IP)
Potwierdzam, Tak też zrobiłem ;)
klimasstudio

Może jest ktoś bardziej obeznany w Domenach i DNSach i wie jak użyć wpisu SRV w DNSie aby porty 2015-2016 kierować prosto na IP/Domene bez użycia Proxy od CloudFlare?
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
rohen

Miałem ten sam problem, zrezygnowałem z Cloudflare na daną subdomenę w związku z brakiem dostępności portu 2016. W ruterze też nie mam opcji odwrotnego połączenia. Poradziłem sobie przez postawienie lokalnego DNS, jak wpisuje nazwę swojej domeny przekierowuje na adres lokalny :) . Aplikacja działa dobrze, przy www może być problem z certyfikatem w związku z przekierowaniem lokalnym DNS.
klimasstudio

Nie jstem pewien ale chyba te porty 2015-2016 można by przez wpisy SRV w DNSie na CloudFlare zrobić.

@rohen - jaki lokalny DNS postawiłeś ?

Ja używam routera Ubiquiti ER-4 i musiał bym tam zobaczyć czy da się zrobić że kazdorazowe odwołanie do jakiejś domeny odwołuje na lokalny IP coś na zasadzie transparent proxy może nawet.

klimasstudio

Screenshot_20230117_041209_Chrome.jpg
Mam takie wpisy DNS

domena.eu.org - przekierowuje na Stone www gdzie mam przycisk do clouda i scripts w dockerze

cloud.domena.eu.org - kieruje na clouda w dockerze

Obie domeny są za chmurką czyli proxowane w CloudFlare

Chciałbym dodać wpisy SRV dla portu 2015 i 2016 które z cloud.domena.eu.org przekieruje porty 2015 i 2016 na subdomene która nie jest proxowana.

Czy supla-server obsluguje/ma tzw. servicename które mogę wpisać tak jak na screenie.

Kiedyś tak teamspeak3 robiłem że główna domena i subdomena przekierowywały na IP TSa miałem tak dlatego że pod domena miałem www na jednym ip a na subdomenie inny ip gdzie był serwer i w serwisie name wpisywałem _ts3 i to działa a dla SUPLi też tak się dało by zrobić? Wiem też że minecraft i xamp też obsługują takie wpisy SRV.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

domek.szafran

witam Panowie,
Potrzebuję pomocy, z połączeniem zdalnym do apki, czy istnieje jakaś możliwość połączenia się zdalnie aplikacją z lokalnym serwerem??? Bez publicznego IP. Spokojnie łączę się zdalnie z claudem przez subdomenę w claudflare, z apka już nie :( :( :(
Suplę mam postawioną na ubuntu w VM na proxmox, lokalnie prawie wszystko działa, łączę się po wi-fi z przeglądarki i z apki, ale w apce jest problem z historią pomiarów z czujników temperatury, w ogóle historia się nie wyświetla, natomiast w claudzie się zapisuje, dodam że historia licznika energii elektrycznej jest wyświetlana w apce.

Przyznaję że nie za bardzo ogarniam te sieciowe i informatyczne sprawy z chęcią bym to komuś zlecił żeby mi to ogarną zdalnie, tylko czy to możliwe ??? Nie mam publicznego IP, w dodatku chciałbym żeby wszystko mi działało mam na myśli aplikację zdalnie, historie temperatur w apce, możliwość integracji supli z google home, niby tylko tyle ale :||| ale to jest dla mnie nie do ogarnięcia.
Czy da się to ogarnąć jakoś???
Może ktoś zdalnie pomoże (oczywiście odpłatnie).

Pozdrawiam wszystkich suplowiczów.
SUPLA WYMIATA:)))

Return to “Pomoc”