GUI-Generic Builder (online)

User avatar
YoMan
Posts: 2352
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Goral64 wrote: Fri Jul 08, 2022 8:12 pm
YoMan wrote: Fri Jul 08, 2022 8:06 pm Dla gniazdka Gosund Ep2 wersja z SP111 nie pokazuje V i A. Właściwa konfiguracja różni się jednym pinem: CF1 GPIO4-D2 (zamiast GPIO14- D5)
Może konfig innego gniazdka jest pasujący?
No to sobie stwórz poprawny JSON i zbuduj GUI-Generic z poprawną startową konfiguracją pinów.
Hmmm .... to nie był wyrzut, po prostu informacja dla ogółu.
Ale skoro zacząłeś ... ;)
Podpowiesz/zalinkujesz jaki jest schemat danych JSONa? Jestem zielony ...
Dla SP111 jest:

Code: Select all

{"NAME":"Gosund SP111 v1.1","GPIO":[56,0,158,0,132,134,0,0,131,17,0,21,0]}
Ale nic mi nie pasuje pod GPIO14-D5 :) Gdzie znajdę co oznaczają kolejne wartości i jakie należy wstawić?
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

YoMan wrote: Fri Jul 08, 2022 8:34 pmGdzie znajdę co oznaczają kolejne wartości i jakie należy wstawić?
https://tasmota.github.io/docs/Components/
https://gui-generic-builder.supla.io/
User avatar
Goral64
Posts: 3152
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

Podmieniłem wersję płytek ESP32 na 2.0.4 przez co dostaliśmy dostęp do dodatkowych wersji procków serii ESP32:
ESP32-C3, ESP32-S2 i ESP32-S3. Jeśli ktoś posiada te modele i chciałby potestować na nich GUI-Buildera to zapraszamy.
Wszelkie informacje zwrotne mile widziane, ale proszę rozdzielajcie te tematycznie, tu wrzucajcie tylko to co dotyczy funkcjonalności na stronie Buildera. Uwagi do GUI-Generic wpisujcie w innych wątkach.
Jeszcze raz zapraszam do testowania.
nowe_plytki_ESP32.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
User avatar
YoMan
Posts: 2352
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

krycha88 wrote: Fri Jul 08, 2022 8:38 pm
YoMan wrote: Fri Jul 08, 2022 8:34 pmGdzie znajdę co oznaczają kolejne wartości i jakie należy wstawić?
https://tasmota.github.io/docs/Components/
Dzięki. Chyba rozkminiłem co oznacza, że jest banalne ;)
Pytanie tylko czy dobrze rozumiem, że JSONem nie można nic ustawić pod Tx i Rx? Widzę tylko GPIO i na końcu ADC0
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
User avatar
Goral64
Posts: 3152
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

YoMan wrote: Fri Jul 08, 2022 9:35 pm Pytanie tylko czy dobrze rozumiem, że JSONem nie można nic ustawić pod Tx i Rx? Widzę tylko GPIO i na końcu ADC0
TX to GPIO01 a RX to GPIO03
Image
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
User avatar
YoMan
Posts: 2352
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Goral64 wrote: Fri Jul 08, 2022 9:59 pm
YoMan wrote: Fri Jul 08, 2022 9:35 pm Pytanie tylko czy dobrze rozumiem, że JSONem nie można nic ustawić pod Tx i Rx? Widzę tylko GPIO i na końcu ADC0
TX to GPIO01 a RX to GPIO03
nie było pytania :(
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
User avatar
Goral64
Posts: 3152
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

Te liczby robią wrażenie...
generowania_i_pobrania.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
kurus
Posts: 1092
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

YoMan wrote: Fri Jul 08, 2022 8:06 pm Dla gniazdka Gosund Ep2 wersja z SP111 nie pokazuje V i A. Właściwa konfiguracja różni się jednym pinem: CF1 GPIO4-D2 (zamiast GPIO14- D5)
Może konfig innego gniazdka jest pasujący?
Tak samo jak pisałem wcześniej dla Shelly 1 pm tez nie pokazuje V i A, czy ktoś jest w stanie zrobić poprawkę? Moja wiedza aż tak daleko nie sięga aby to ogarnąć, a jak coś to stawiam zapas kawki 🤗
User avatar
YoMan
Posts: 2352
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Goral64 wrote: Sat Jul 09, 2022 8:42 pm Te liczby robią wrażenie...
generowania_i_pobrania.jpg
:D
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
User avatar
kris.sg
Posts: 414
Joined: Mon Aug 07, 2017 8:08 pm
Location: Przezchlebie

Post

kurus wrote: Sat Jul 09, 2022 9:04 pm
YoMan wrote: Fri Jul 08, 2022 8:06 pm Dla gniazdka Gosund Ep2 wersja z SP111 nie pokazuje V i A. Właściwa konfiguracja różni się jednym pinem: CF1 GPIO4-D2 (zamiast GPIO14- D5)
Może konfig innego gniazdka jest pasujący?
Tak samo jak pisałem wcześniej dla Shelly 1 pm tez nie pokazuje V i A, czy ktoś jest w stanie zrobić poprawkę? Moja wiedza aż tak daleko nie sięga aby to ogarnąć, a jak coś to stawiam zapas kawki 🤗
Z Shelly 1 pm nie będzie tak kolorowo z tego co znalazłem w sieci tylko pin CF układu pomiarowego BL0937 jest połączony z ESP8266 ( w ofw shelly pokazuje tylko moc )
Można spróbować przerobić płytkę - obrazek w załączniku.

Link:
https://github.com/arendst/Tasmota/issues/5716

BL0937-Pin8 => ESP8266EX-Pin10
BL0937-Pin7 => ESP8266EX-Pin9

Template z tasmoty :

Code: Select all

{"NAME":"Shelly 1PM","GPIO":[56,0,0,0,82,134,0,0,131,0,132,21,0],"FLAG":2,"BASE":18}
Nie wiem czy zadziała z GuiGeneric nie testowałem
W wolnej chwili przerobię moją sztukę i dam znać

Pozdrawiam
Krzysiek
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
■Rpi4(m.2) Supla Cloud, Scripts ■Rpi3(sd) SD: 6x MI ATC, 1x W.S.
ROLETY_V3 x12 ■SWITCH_DUAL x4 ■GATE_MODULE_V3 x1 ■SOCKET_SSR x1 ■SMOKE_MODULE x1
SONOFF_TOUCH x4 ■YUNSCHAN x1 ■STAITCASE_DIMMER x1 ■MEW-01 x2 ■mROW-02 x1 ■LEW-01 x1
POW_R2 x2 ■SP111 x3

Return to “GUI Generic”