GUI-Generic Builder (online)

kurus
Posts: 1092
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

Krzysiek dziękuje za odp. Trochę się zawiodłem, bo już mam zamówienie kilka tych modułów, a lutować bym nie chciał, pytanie jaki inny moduł z pomiarem energii jest w pełni obsługiwany przez suple? Coś z sonoff?
Ps daj znać czy po przeróbce jakbyś robił zadziała wszytko.

kris.sg wrote: Sun Jul 10, 2022 1:12 pm
kurus wrote: Sat Jul 09, 2022 9:04 pm
YoMan wrote: Fri Jul 08, 2022 8:06 pm Dla gniazdka Gosund Ep2 wersja z SP111 nie pokazuje V i A. Właściwa konfiguracja różni się jednym pinem: CF1 GPIO4-D2 (zamiast GPIO14- D5)
Może konfig innego gniazdka jest pasujący?
Tak samo jak pisałem wcześniej dla Shelly 1 pm tez nie pokazuje V i A, czy ktoś jest w stanie zrobić poprawkę? Moja wiedza aż tak daleko nie sięga aby to ogarnąć, a jak coś to stawiam zapas kawki 🤗
Z Shelly 1 pm nie będzie tak kolorowo z tego co znalazłem w sieci tylko pin CF układu pomiarowego BL0937 jest połączony z ESP8266 ( w ofw shelly pokazuje tylko moc )
Można spróbować przerobić płytkę - obrazek w załączniku.

Link:
https://github.com/arendst/Tasmota/issues/5716

BL0937-Pin8 => ESP8266EX-Pin10
BL0937-Pin7 => ESP8266EX-Pin9

Template z tasmoty :

Code: Select all

{"NAME":"Shelly 1PM","GPIO":[56,0,0,0,82,134,0,0,131,0,132,21,0],"FLAG":2,"BASE":18}
Nie wiem czy zadziała z GuiGeneric nie testowałem
W wolnej chwili przerobię moją sztukę i dam znać

Pozdrawiam
Krzysiek
kurus
Posts: 1092
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

Chyba ten sposób przeróbki będzie najprostszy:

https://github.com/arendst/Tasmota/issu ... -850550213

Image

Tylko czy format JSON zadziała z supla?

Code: Select all

{"NAME":"Shelly 1PM","GPIO":[320,2624,0,2656,192,2720,0,0,0,0,0,224,0,4736],"FLAG":0,"BASE":18}
User avatar
klimasstudio
Posts: 1133
Joined: Wed Aug 28, 2019 9:35 pm
Location: localhost

Post

Wygenerowałem i wgrałem firmware do Listwy Gosund P1 i w cloudzie widze jakąś krańcówkę.. Czy ją jakoś do czegoś należy przypisać albo może ktoś powiedzieć dlaczego ona tam widnieje ?

Czujnik (normalnie otwarty)
gosund_p1.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
robertklepacki94
Posts: 1004
Joined: Thu Sep 02, 2021 1:06 pm

Post

klimasstudio wrote: Mon Jul 11, 2022 1:40 pm Wygenerowałem i wgrałem firmware do Listwy Gosund P1 i w cloudzie widze jakąś krańcówkę.. Czy ją jakoś do czegoś należy przypisać albo może ktoś powiedzieć dlaczego ona tam widnieje ?

Czujnik (normalnie otwarty)
gosund_p1.png
viewtopic.php?p=125977#p125977
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
User avatar
klimasstudio
Posts: 1133
Joined: Wed Aug 28, 2019 9:35 pm
Location: localhost

Post

robertklepacki94 wrote: Mon Jul 11, 2022 1:58 pm
klimasstudio wrote: Mon Jul 11, 2022 1:40 pm Wygenerowałem i wgrałem firmware do Listwy Gosund P1 i w cloudzie widze jakąś krańcówkę.. Czy ją jakoś do czegoś należy przypisać albo może ktoś powiedzieć dlaczego ona tam widnieje ?

Czujnik (normalnie otwarty)
gosund_p1.png
viewtopic.php?p=125977#p125977
Tak coś czulem ale nie byłem pewien.... czuli nic z tym nie robię zostawiam tak jak jest :) szukałem po forum ale ta szukajka że względu na ilość fraz wywala że za dużo wyników i czasem nie znajduje odpowiedzi :( dziękuję za podlinkowanie posta ;)
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
greg_66
Posts: 87
Joined: Sun Mar 08, 2020 12:47 pm

Post

Witam.
Wygenerowałem sobie soft na wemos d1 mini+bme280+przekażnik (sterowany masą).
Niestety przekaźnik jest cały czas włączony i nic nie mogę zrobić.
Dodam tylko, że przekaźnik sterowany plusem działa poprawnie.
groszek33
Posts: 73
Joined: Sun Feb 11, 2018 12:15 pm

Post

Witam,
znalazłem w swoich starych jeszcze zasobach sonoffa RF R2 POWER
sonoffR2.jpg
.
Wgrałem już wszystkie softy wygenerowane w GUI-GENERIC i problem.
Konfiguruje go podaje dane do połączenia (własny cloud) i sytuacja jest następująca:
- Restart miga i miga i nie loguje się do clouda,
- widzę go na routerze pobiera adres IP,
- przycisk restartu nie działa.
Proszę o pomoc może ktoś rozwiązał ten problem?
dziekuję
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Kto pyta nie błądzi:))
nowyalfik
Posts: 6
Joined: Thu Jul 14, 2022 9:17 pm

Post

Witam , wgrywam soft na rolety do ESP12F i zamiast rolet mam dwa ON/OFF , co robię nie tak ?
nowyalfik
Posts: 6
Joined: Thu Jul 14, 2022 9:17 pm

Post

Poradziłem sobie z roletami , przeoczyłem informacje o konflikcie . Wykasowałem poprzednia wersje i zarejestrowało się nowe urządzenia jako roleta . Pozdrawiam
User avatar
slawek
Posts: 2466
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Post

groszek33 wrote: Thu Jul 14, 2022 7:41 am Witam,
znalazłem w swoich starych jeszcze zasobach sonoffa RF R2 POWERsonoffR2.jpg.
Wgrałem już wszystkie softy wygenerowane w GUI-GENERIC i problem.
Konfiguruje go podaje dane do połączenia (własny cloud) i sytuacja jest następująca:
- Restart miga i miga i nie loguje się do clouda,
- widzę go na routerze pobiera adres IP,
- przycisk restartu nie działa.
Proszę o pomoc może ktoś rozwiązał ten problem?
dziekuję
Na jakich ustawieniach i czym wgrywasz, czym go zasilasz? Jaki programator? Te sonoffy były troszkę wymagające...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Return to “GUI Generic”