Cześć panie i panowie mam pytanie o urządzenie NEW-01 z siecią 230V działa bardzo dobrze ale docelowo chciałem to podpiąć pod panele PV pomiędzy przetwornice a grzałke do bojlera,i teraz pytanie do was.
Podpiąłem to według instrukcji i wszystko działa do czasu, podczas większego nasłonecznienia przetwornica na grzałkę puszcza około 240 V momentami nawet podskoczy do 270 V gdy jest mocne nasłonecznienie a kąt paneli odpowiedni i przy górnym zakresie nic się nie dzieje, ale gdy jest bardzo słabe nasłonecznienie i na grzałkę jest puszczany prąd około 90 V to wtedy urządzenie rozłącza się już się nie połączy z siecią wifi, jeśli prąd zwiększy się do 230 V to i tak WiFi jest rozłączone. Aby ponownie się połączyć siecią muszę odłaczyc urządzenie i z powrotem podłączyć i już wszystko działa dopóki napięcie znowu nie spadnie pożej w okolicy 90 V.
Rozmawiałem już z serwisem zanim kupiłem urządzenie, jeden z panów powiedział że tak będzie działać bez problemu. Jak widać po zweryfikowaną nie działa. Dzwoniłem znowu do serwisu i już inny Pan powiedział co innego, nawet był zaskoczony że to urządzenie działa poniżej 110 V.
Słuchajcie czy da się coś z tym zrobić? Może jakiś oddzielne zasilanie podtrzymujące moduł WiFi lub inne urządzenie.
MEW-01 pytanie o PV
-
rysmen
Też o tym myslałem, tylko nie wiem czy dobrze kombinuje na przykład pierwszą fazę i wejście n, jest wszystko zasilane z sieci 230 V I tego nawet nie monitoruje. A pod drugą fazę podpinam grzałkę tylko jeden przewód fazowy, A przewód neutralny idzie bezpośrednio do grzałki pomijam urządzenie.
Czy ja dobrze rozumuje?
Czy ja dobrze rozumuje?
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Tam masz ogólne zasady poprawnego podłączenia. Rzeczywisty obraz Twojej instalacji może być dalece odmienny od tego jak to opisujesz. Podkreślając, że podłączasz 230V w 3-fazowej instalacji sugeruje, że nie powinieneś tego podłączać sam tylko zaprosić kogoś z uprawnieniami. Z prądem nie ma żartów.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
rysmen
A gdzie ja tam pisze o 3 fazach ?
hopie czytaj ze zrozumieniem bo to ty gupoty pierniczysz. 
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Jak chcesz mierzyć tylko jedną fazę to kup sobie PZEM-03 jedną płytkę do niej podłącz przekaładnik i napięcie z PV a samo ESP z PZEM zasil z normalnej sieci.rysmen wrote: Thu Jul 14, 2022 8:03 pm A gdzie ja tam pisze o 3 fazach ?hopie czytaj ze zrozumieniem bo to ty gupoty pierniczysz.
![]()
Last edited by robertklepacki94 on Fri Jul 15, 2022 6:02 am, edited 1 time in total.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Wydaje mi się iż w takiej konfiguracji FV gdzie system nie jest połączony z instalacją elektryczna budynku , zastosowanie MEW-01 nie będzie możliwe bo do poprawnej jego racy potrzebny jest wspólny N , czego nie wolno zrobić w zaistniałej sytuacji. Tu należało by zastosować urządzenie które będzie zasilane z instalacji domowej i będzie wykonywało pomiary na sieci FV ale musi być galwanicznie odseparowane . Najlepiej jak by się wypowiedzieli chłopaki z Zamel'a 
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024