otwieranie bramy głosowo.

Naduk

witam,
proszę o pomoc w ustawieniach. mam sonoffa z supła przerobionego na otwieranie i zamykanie bramy. nie mam żadnych dodatkowych czujników czy brama jest zamknięta czy otwarta ponieważ mam kamerę. teraz chce aby przez Google home móc głosowo otworzyć i zamknąć bramę ale nie działa. chyba ,dlatego że nie jest to funkcja ON-OFF. mam inne urządzenia typu pompa , światło, podlewanie i funkcja głosowa działa.
z góry dziękuję.
Pietras81
Been thanked: 1 time

Do bramy musi być z tego co pamiętam min. 1 sztuka czujnika krańcowego. Inaczej nie ruszy otwieranie bramy głosowo.
https://pietras-81.aqi.eco/
pzygmunt
Been thanked: 59 times

SUPLA.... Nareszcie w domu.
Naduk

dziękuję za szybkie odpowiedzi.
przeczytałem posty pod wskazanym linkiem i znalazłem :

"Dzień dobry

Nie koniecznie trzeba mieć czujnik żeby działo. Do kanału należy przypisać czujnik otwarcia z odwróconą logiką, a liczbę prób otwarcia ustawić na 1. W związku z tym że niema tam nic podłączone supla będzie to widziała jako zamknięte. Google home otworzy bramę na komendę otwórz. Niestety żeby zamknąć też trzeba będzie użyć komendy otwórz. Działa trochę kulawo, ale da się sterować bez podłączonego kontaktronu.

Pozdrawiam
Tomasz"

nie wiem jak się cytuje posty więc skopiowałem tekst.
wracając do podłączenia kontraktonu to prosiłbym o link jak to zrobić w sonoff Basic tzn w które piny podpiąć. może jakiś filmik jest.
pozdrawiam
pzygmunt

Należy zacząć od tego, że Sonoff basic stwarza ryzyko porażenia prądem w przypadku podłączenia do bramy/ogrodzenia dlatego nie wspieramy tego urządzenia w tym kontekście.
Pietras81
Been thanked: 1 time

Wsumie to pytanie co to za sonoff (sory juz doczytalem) i jaka przeróbka w nim została zrobiona bo może na12v. Może jeszcze napisz jaki masz sterownik bramy.
https://pietras-81.aqi.eco/
Naduk

witam,
mój sonoff podłączony jest pod 220v i przerobiony na beznapięciowy. oprogramowanie wgrałem GUI-Generic v2.2.22
mam jeszcze dwa takie sonofy założone na bramach garażowych z wersją oprogramowania GG v4.11.2 bramy garażowe to HATO 200.
ale jaka brama wjazdowa to nie mam pojęcia. w żadnych z bram nie mam podłączonych czujników.
z góry dziękuję za pomoc
pzygmunt

Rozwiązanie jest niebezpieczne dla zdrowia i życia. Temat zamknięty.

Return to “Pomoc”