Czujnik szamba na MPX5050

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Czy ktoś skonstruował i zamontował i używa czujnika napełnienia szamba opartego na MPX5050?
Prosiłbym o jakieś info, ostrzeżenie przed niepotrzebnymi błędami, info jak długo i na ile dokładnie to działa, czy MPX siada po jakimś czasie?
Planuję zastosować rurę fi50 i pytanie czy wystarczy, czy się nie zatyka na dnie, etc....

Będę wdzięczny za uwagi.
YoMan
Has thanked: 1 time

YoMan wrote: Fri Jul 15, 2022 11:28 am Czy ktoś skonstruował i zamontował i używa czujnika napełnienia szamba opartego na MPX5050?
Prosiłbym o jakieś info, ostrzeżenie przed niepotrzebnymi błędami, info jak długo i na ile dokładnie to działa, czy MPX siada po jakimś czasie?
Planuję zastosować rurę fi50 i pytanie czy wystarczy, czy się nie zatyka na dnie, etc....

Będę wdzięczny za uwagi.
Witam,
od roku używam czujnika zbudowanego na bazie projektu @elmaya z GUI Genericiem na pokładzie. Całość działa w miarę stabilnie. Wahania pojawiają się stale, ale są na tyle niewielkie, że nie przeszkadzają (mam 2-metrową rurę).

fi50 powinno być wystarczające. Pamiętaj, że połączenie rury, która wchodzi do wody ( ;) substancji) musi być szczelne (tak, żeby ciśnienie nie "uciekało"). Ja rurkę zgrzewałem; końcówka jest również zgrzana z rurką. W końcówce wywierciliśmy otwór i wkleiliśmy wężyk z kroplówki. Wężyk ogrzaliśmy i nasadziliśmy na MPX-a.

Z racji tego, że urządzenie znajduje się na dworze, to wpakowałem je w puszkę hermetyczną. Puszkę umieściłem na nóżce. Jako że pierwsza wersja płytki z ESP ucierpiała na skutek zalania, drugą pokryłem lakierem PVB i nie miałem więcej problemów (od ok. roku do niej nie zaglądałem). A! I jeszcze jedno. Z tego co pamiętam, postawiłem ją na nóżkach (takich, na jakich stoi na zdjęciu w załączniku).

Na ostatnich 10cm rurki zrobiliśmy nacięcie wzdłuż niej tak, aby na tamtym fragmencie została "połowa" rurki.

W załączniku przesyłam zdjęcia ostatniej wersji płytki.

link do zdjęć: https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing Zalewanie płytki klejem nie było trafionym pomysłem, bo uniemożliwiało jakikolwiek serwis.

linki do powiązanych tematów:
viewtopic.php?t=4695
viewtopic.php?t=8678
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by jaku2k on Fri Mar 03, 2023 12:00 am, edited 1 time in total.
Pozdrawiam
Jakub
YoMan

jaku2k wrote: Wed Jul 20, 2022 7:25 pm
Witam,
od roku używam czujnika zbudowanego na bazie projektu @elmaya z GUI Genericiem na pokładzie. Całość działa w miarę stabilnie. Wahania pojawiają się stale, ale są na tyle niewielkie, że nie przeszkadzają (mam 2-metrową rurę).
rozumiem projekt połączeń elektrycznych od elmaya i GG jako soft? Tu się zastanawiam czy nie zrobiłem błędu, ponieważ podłączyłem MPX'a bezpośrednio bez rezystorów.
Też mam 2m rurę ale ta u Ciebie wygląda na mniejszą niż moja, tak strzelam fi 30mm? I działa bez problemów?
jaku2k wrote: Wed Jul 20, 2022 7:25 pm fi50 powinno być wystarczające. Pamiętaj, że połączenie rury, która wchodzi do wody ( ;) substancji) musi być szczelne (tak, żeby ciśnienie nie "uciekało"). Ja rurkę zgrzewałem; końcówka jest również zgrzana z rurką. W końcówce wywierciliśmy otwór i wkleiliśmy wężyk z kroplówki. Wężyk ogrzaliśmy i nasadziliśmy na MPX-a.
ja koniec rury zasklepiłem kawałkiem plastiku i obtaśtałem poxipolem. Też wywierciłem dziurkę na rurkę i wkleiłem na poxipol ale ponieważ rurka jest elastyczna a klej nie to jeszcze obgoniłem termoklejem z pistoletu. Rurke wykorzystałem z Castoramy fi 6mm/3mm (to chyba do podlewania) i bez podgrzewania idealnie weszla na MPX tak. Łatwo weszła ale zejść już łatwo nie chce, trzeba trochę siły. Ciekawe tylko czy długość tej rurki 6mb nie sprawi problemów.
jaku2k wrote: Wed Jul 20, 2022 7:25 pm Z racji tego, że urządzenie znajduje się na dworze, to wpakowałem je w puszkę hermetyczną. Puszkę umieściłem na nóżce. Jako że pierwsza wersja płytki z ESP ucierpiała na skutek zalania, drugą pokryłem lakierem PVB i nie miałem więcej problemów (od ok. roku do niej nie zaglądałem). A! I jeszcze jedno. Z tego co pamiętam, postawiłem ją na nóżkach (takich, na jakich stoi na zdjęciu w załączniku).

Na ostatnich 10cm rurki zrobiliśmy nacięcie wzdłuż niej tak, aby na tamtym fragmencie została "połowa" rurki.

W załączniku przesyłam zdjęcia ostatniej wersji płytki.

link do zdjęć: https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing Zalewanie płytki klejem nie było trafionym pomysłem, bo uniemożliwiało jakikolwiek serwis.
to mi odpadło .... tylko MPX jest na zewnątrz (w obudowie hermetycznej) a potem kabelkiem do budynku i tam podpięte w rozdzielni do wemosa z GG.
Na razie wahania mam rzędu 1-2 cm.

Tak przy okazji @krycha88: po włączeniu MPX w GG pojawia mi się kanał wilgotności, który wartość w cm pokazuje w %. Tak ma być? Czy jest opcja, żeby te procenty odpowiadały procentom zapełnienia zbiornika? ;)
YoMan
Been thanked: 5 times

Ustaw sobie wartość od 0 do 100 to będziesz miał procent zapełnienia zbiornika ;)
https://gui-generic-builder.supla.io/
YoMan

krycha88 wrote: Sun Jul 24, 2022 9:52 pm Ustaw sobie wartość od 0 do 100 to będziesz miał procent zapełnienia zbiornika ;)
na to już wpadłem .... ale plan był bardziej chytry ... żeby pokazywał normalnie cm a procenty swoją drogą :)
Rozumiem, że wszystko tak jest przewidziane jak u mnie działa?
YoMan
Been thanked: 5 times

YoMan wrote: Sun Jul 24, 2022 9:55 pm
krycha88 wrote: Sun Jul 24, 2022 9:52 pm Ustaw sobie wartość od 0 do 100 to będziesz miał procent zapełnienia zbiornika ;)
na to już wpadłem .... ale plan był bardziej chytry ... żeby pokazywał normalnie cm a procenty swoją drogą :)
Jesteś już trochę na forum i myślę, że wiesz dlaczego zrealizowane jest to kanałem wilgotności :)
https://gui-generic-builder.supla.io/
YoMan

krycha88 wrote: Sun Jul 24, 2022 10:36 pm
Jesteś już trochę na forum i myślę, że wiesz dlaczego zrealizowane jest to kanałem wilgotności :)
;) ... a mnie podszedłeś .... ;)

EDIT: a tak na serio wiem, że kanały wilgotności lub temperatury są wykorzystywane jako proteza innych kanałów ale nie znam technicznej strony i nie wiem czy to jest 1:1 czy też są przeliczniki, współczynniki etc. dlatego dopytałem.
YoMan

krycha88 wrote: Sun Jul 24, 2022 10:36 pm Jesteś już trochę na forum i myślę, że wiesz dlaczego zrealizowane jest to kanałem wilgotności :)
A ja głupi ;) myślałem, że dlatego, że jest tam mokro, a co za tym idzie i wilgotno :D
YoMan

dobo wrote: Mon Jul 25, 2022 9:54 pm
krycha88 wrote: Sun Jul 24, 2022 10:36 pm Jesteś już trochę na forum i myślę, że wiesz dlaczego zrealizowane jest to kanałem wilgotności :)
A ja głupi ;) myślałem, że dlatego, że jest tam mokro, a co za tym idzie i wilgotno :D
Nie znęcajcie się nade mną ;)
YoMan

krycha88 wrote: Sun Jul 24, 2022 10:36 pm
odświeżę, ponieważ teraz do mnie dotarło ... jak w takim razie jest realizowana na GG odległość przy wykorzystaniu HC-SR504? Nie pojawia mi się kanał wilgotności tak jak przy MPX.
YoMan

Return to “Ogólna dyskusja”