Nawadnianie ogrodu - sterowanie elektrozaworem + 2 pytania
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Nie ma znaczenia, czy zacisk środkowy, czy lewy (jak na rysunku) jest wspólny. Tak jak kolega narysował - będzie dobrze.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Zrobione wg schematu i śmiga
.
Mam jeszcze problem ze jak zamknę właz pokrywa stalowa to traci wifi
. Anteny nie bardzo da się dorobić wiec zostaje wymiana włazu na plastikowy 
A z ciekawości to zasilacz oryginalny był 1A.
Mam jeszcze problem ze jak zamknę właz pokrywa stalowa to traci wifi
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
arkadp
Ja niestety jeszcze sam nie wiem z czego to zrobić 
1. Sonoff
2. Płytka od kolegi z forum
3. Wemos + przekaźniki
4. Padło jeszcze na Siemensa Logo 8
Jakie użyłeś zawory??
Czy można w tej wersji dodać jeszcze jakoś włączenie pompy - mam 1,5 kw podłączoną do zbiornika z deszczówki.
1. Sonoff
3. Wemos + przekaźniki
Jakie użyłeś zawory??
Czy można w tej wersji dodać jeszcze jakoś włączenie pompy - mam 1,5 kw podłączoną do zbiornika z deszczówki.
Polecam sonofa. A zawory tam są firmy Hunter i działaj od 2008 roku.arkadp wrote: Fri Jul 22, 2022 9:48 am Ja niestety jeszcze sam nie wiem z czego to zrobić
1. Sonoff
3. Wemos + przekaźniki
Jakie użyłeś zawory??
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
To może skrzynkę z sonoffem przenieś w inne miejsce a między zaworami a skrzynka przewod 6 parowy i po problemie.kaju666 wrote: Fri Jul 22, 2022 8:15 am Zrobione wg schematu i śmiga.
Mam jeszcze problem ze jak zamknę właz pokrywa stalowa to traci wifi. Anteny nie bardzo da się dorobić wiec zostaje wymiana włazu na plastikowy
PXL_20220721_174838558.jpg
https://pietras-81.aqi.eco/
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
A że tak zapytam ... jakie mogą być konsekwencje zasilenia 24VDC zaworów przeznaczonych do zasilania 24VAC?Pietras81 wrote: Tue Jul 19, 2022 9:37 am
Jeśli dobrze widzę to masz elektrozawory na prąd zmienny (przemienny) a zasilacz na prąd stały
(...)
Do zasilenia elektrozaworów trzeba użyć transformator a nie zasilacz,
YoMan
-
Maydays
Czy jest jakiś elektrozawór na baterie lub akumulator żeby można było sterować suplą ?.Zdjecie wrzuciłem dla przykladu, ten elektrozawór jest na baterie.Oczywiscie rolę bramki ze zdjęcia pełni supla.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
mar_celi
Panowie podpowiedzcie rozwiązanie dla następującej konfiguracji.
Chciałbym zrobić sterowanie nawadnianiem oparte na supli. Mam pięć elektrozaworów 24V chciałbym żeby uruchamiało się automatycznie o wyznaczonej godzinie nad ranem i po określonym czasie wyłączało daną sekcję.
Skrzynkę z elektrozaworami mam na zewnątrz więc dodatkowa IP65 na sterownik. Podoba mi się powyższe rozwiązanie z Sonoff tyko w moim przypadku jest o jedną sekcję za mało.
Chciałbym pominąć dedykowany sterownik od Rain Bird czy Hunter ze względu na to iż planuję podłączenie rolet, bramy, oświetlenia ogródka do supli więc sterowanie z jednego miejsca byłoby idealne.
Chciałbym zrobić sterowanie nawadnianiem oparte na supli. Mam pięć elektrozaworów 24V chciałbym żeby uruchamiało się automatycznie o wyznaczonej godzinie nad ranem i po określonym czasie wyłączało daną sekcję.
Skrzynkę z elektrozaworami mam na zewnątrz więc dodatkowa IP65 na sterownik. Podoba mi się powyższe rozwiązanie z Sonoff tyko w moim przypadku jest o jedną sekcję za mało.
Chciałbym pominąć dedykowany sterownik od Rain Bird czy Hunter ze względu na to iż planuję podłączenie rolet, bramy, oświetlenia ogródka do supli więc sterowanie z jednego miejsca byłoby idealne.
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
To może do sonoffa dołożyć 1 szt przekaznika i podpiac np. pod pin rx. wtedy w sofcie dodać 1 sztukę przekaznika i masz 5 elektrozaworów.mar_celi wrote: Sat Aug 20, 2022 7:22 am Panowie podpowiedzcie rozwiązanie dla następującej konfiguracji.
https://pietras-81.aqi.eco/