Nawadnianie ogrodu - sterowanie elektrozaworem + 2 pytania

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Nie ma znaczenia, czy zacisk środkowy, czy lewy (jak na rysunku) jest wspólny. Tak jak kolega narysował - będzie dobrze.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
kaju666
Has thanked: 5 times
Been thanked: 3 times

Zrobione wg schematu i śmiga :).

Mam jeszcze problem ze jak zamknę właz pokrywa stalowa to traci wifi :). Anteny nie bardzo da się dorobić wiec zostaje wymiana włazu na plastikowy ;)

A z ciekawości to zasilacz oryginalny był 1A.
PXL_20220721_174838558.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Zmienić właz albo dodać punkt sieci mesh.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
arkadp

Ja niestety jeszcze sam nie wiem z czego to zrobić :(

1. Sonoff
2. Płytka od kolegi z forum
3. Wemos + przekaźniki
4. Padło jeszcze na Siemensa Logo 8

Jakie użyłeś zawory??

Czy można w tej wersji dodać jeszcze jakoś włączenie pompy - mam 1,5 kw podłączoną do zbiornika z deszczówki.
kaju666
Has thanked: 5 times

arkadp wrote: Fri Jul 22, 2022 9:48 am Ja niestety jeszcze sam nie wiem z czego to zrobić :(

1. Sonoff
2. Płytka od kolegi z forum
3. Wemos + przekaźniki
4. Padło jeszcze na Siemensa Logo 8

Jakie użyłeś zawory??

Czy można w tej wersji dodać jeszcze jakoś włączenie pompy - mam 1,5 kw podłączoną do zbiornika z deszczówki.
Polecam sonofa. A zawory tam są firmy Hunter i działaj od 2008 roku.
Pietras81
Been thanked: 1 time

kaju666 wrote: Fri Jul 22, 2022 8:15 am Zrobione wg schematu i śmiga :).

Mam jeszcze problem ze jak zamknę właz pokrywa stalowa to traci wifi :). Anteny nie bardzo da się dorobić wiec zostaje wymiana włazu na plastikowy ;)

A z ciekawości to zasilacz oryginalny był 1A.

PXL_20220721_174838558.jpg
To może skrzynkę z sonoffem przenieś w inne miejsce a między zaworami a skrzynka przewod 6 parowy i po problemie.
https://pietras-81.aqi.eco/
YoMan
Has thanked: 3 times

Pietras81 wrote: Tue Jul 19, 2022 9:37 am
Jeśli dobrze widzę to masz elektrozawory na prąd zmienny (przemienny) a zasilacz na prąd stały

(...)

Do zasilenia elektrozaworów trzeba użyć transformator a nie zasilacz,
A że tak zapytam ... jakie mogą być konsekwencje zasilenia 24VDC zaworów przeznaczonych do zasilania 24VAC?
YoMan

Czy jest jakiś elektrozawór na baterie lub akumulator żeby można było sterować suplą ?.Zdjecie wrzuciłem dla przykladu, ten elektrozawór jest na baterie.Oczywiscie rolę bramki ze zdjęcia pełni supla.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
mar_celi

Panowie podpowiedzcie rozwiązanie dla następującej konfiguracji.
Chciałbym zrobić sterowanie nawadnianiem oparte na supli. Mam pięć elektrozaworów 24V chciałbym żeby uruchamiało się automatycznie o wyznaczonej godzinie nad ranem i po określonym czasie wyłączało daną sekcję.
Skrzynkę z elektrozaworami mam na zewnątrz więc dodatkowa IP65 na sterownik. Podoba mi się powyższe rozwiązanie z Sonoff tyko w moim przypadku jest o jedną sekcję za mało.
Chciałbym pominąć dedykowany sterownik od Rain Bird czy Hunter ze względu na to iż planuję podłączenie rolet, bramy, oświetlenia ogródka do supli więc sterowanie z jednego miejsca byłoby idealne.
Pietras81
Been thanked: 1 time

mar_celi wrote: Sat Aug 20, 2022 7:22 am Panowie podpowiedzcie rozwiązanie dla następującej konfiguracji.
Chciałbym zrobić sterowanie nawadnianiem oparte na supli. Mam pięć elektrozaworów 24V chciałbym żeby uruchamiało się automatycznie o wyznaczonej godzinie nad ranem i po określonym czasie wyłączało daną sekcję.
Skrzynkę z elektrozaworami mam na zewnątrz więc dodatkowa IP65 na sterownik. Podoba mi się powyższe rozwiązanie z Sonoff tyko w moim przypadku jest o jedną sekcję za mało.
Chciałbym pominąć dedykowany sterownik od Rain Bird czy Hunter ze względu na to iż planuję podłączenie rolet, bramy, oświetlenia ogródka do supli więc sterowanie z jednego miejsca byłoby idealne.
To może do sonoffa dołożyć 1 szt przekaznika i podpiac np. pod pin rx. wtedy w sofcie dodać 1 sztukę przekaznika i masz 5 elektrozaworów.
https://pietras-81.aqi.eco/

Return to “Pomysły i koncepcje”