Pomiar wody w zbiorniku
-
pirat
- Been thanked: 1 time
Planuję na supli oraz HC-SR04 lub AJ-SR04M zrobić pomiar ilości wody użytkowej w zbiorniku, przeczytałem sporo tematów i zastanawia mnie jaki soft i czy jest jakiś co ma historię pomiarów tak jak licznik impulsów czy temperatury. Drugie pytanie ile czasu może działać esp8266 z tym czujnikiem na akumulatorze żelowym np. takim AKUMULATOR 6V 14Ah https://allegro.pl/oferta/akumulator-6v ... 0962736373 chodzi mi o przybliżony czas
-
jaku2k
- Has thanked: 1 time
Witam,
może Cię zainteresować czujnik MPX5050. Pobiera on jeszcze mniej energii niż HC-SR04 (zestawienie dokumentacji w załączniku). Myślę, że taka różnica może przyczynić się do dłuższego czasu pracy na baterii.
może Cię zainteresować czujnik MPX5050. Pobiera on jeszcze mniej energii niż HC-SR04 (zestawienie dokumentacji w załączniku). Myślę, że taka różnica może przyczynić się do dłuższego czasu pracy na baterii.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Jakub
Jakub
-
pirat
- Been thanked: 1 time
Dzięki za rozjaśnienie myślałem że będzie dużej ale pewno po próbie uruchomię deepsleep a masz jakąś wiedzę co z statystykamiDuch__ wrote: Sat Jul 23, 2022 5:27 am Czas jest uzależniony od tego czy moduł bedzie nonstop działał czy przechodził w i co jakiś czas robił pomiar. W trybie nonstop pociągnie około 140h.
Też myślałem nad czujnikiem ciśnieniowym tylko zastanawiam się w jaki sposób by go zamontować. Dać do szczelnej obudowy i zanurzenie na dno z wypuszczonym wężykiem na zewnątrz. Cena też jest sporo większa niż HC-SR04 mam dylemat. Jak wygląda sprawa statystyk w supli w przypadku MPX?jaku2k wrote: Sat Jul 23, 2022 8:33 am Witam,
-
jaku2k
- Has thanked: 1 time
Zajrzyj do tego tematu: viewtopic.php?t=10979pirat wrote: Mon Jul 25, 2022 9:07 amTeż myślałem nad czujnikiem ciśnieniowym tylko zastanawiam się w jaki sposób by go zamontować. Dać do szczelnej obudowy i zanurzenie na dno z wypuszczonym wężykiem na zewnątrz. Cena też jest sporo większa niż HC-SR04 mam dylemat. Jak wygląda sprawa statystyk w supli w przypadku MPX?jaku2k wrote: Sat Jul 23, 2022 8:33 am Witam,
Ostatnio razem z @YoMan dzieliliśmy się tam doświadczeniami. Generalnie trzeba zanurzyć rurę i szczelnie połączyć ją z czujnikiem MCP. Więcej informacji w wyżej podlinkowanym temacie i pokrewnych (wylistowanych w jednej z moich odpowiedzi).
Pozdrawiam
Jakub
Jakub