Pomiar wody w zbiorniku

pirat
Been thanked: 1 time

Planuję na supli oraz HC-SR04 lub AJ-SR04M zrobić pomiar ilości wody użytkowej w zbiorniku, przeczytałem sporo tematów i zastanawia mnie jaki soft i czy jest jakiś co ma historię pomiarów tak jak licznik impulsów czy temperatury. Drugie pytanie ile czasu może działać esp8266 z tym czujnikiem na akumulatorze żelowym np. takim AKUMULATOR 6V 14Ah https://allegro.pl/oferta/akumulator-6v ... 0962736373 chodzi mi o przybliżony czas
Duch__
Been thanked: 6 times

Czas jest uzależniony od tego czy moduł bedzie nonstop działał czy przechodził w deepsleep i co jakiś czas robił pomiar. W trybie nonstop pociągnie około 140h.
jaku2k
Has thanked: 1 time

Witam,
może Cię zainteresować czujnik MPX5050. Pobiera on jeszcze mniej energii niż HC-SR04 (zestawienie dokumentacji w załączniku). Myślę, że taka różnica może przyczynić się do dłuższego czasu pracy na baterii.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Jakub
pirat
Been thanked: 1 time

Duch__ wrote: Sat Jul 23, 2022 5:27 am Czas jest uzależniony od tego czy moduł bedzie nonstop działał czy przechodził w i co jakiś czas robił pomiar. W trybie nonstop pociągnie około 140h.
Dzięki za rozjaśnienie myślałem że będzie dużej ale pewno po próbie uruchomię deepsleep a masz jakąś wiedzę co z statystykami
jaku2k wrote: Sat Jul 23, 2022 8:33 am Witam,
może Cię zainteresować czujnik MPX5050. Pobiera on jeszcze mniej energii niż HC-SR04 (zestawienie dokumentacji w załączniku). Myślę, że taka różnica może przyczynić się do dłuższego czasu pracy na baterii.
Też myślałem nad czujnikiem ciśnieniowym tylko zastanawiam się w jaki sposób by go zamontować. Dać do szczelnej obudowy i zanurzenie na dno z wypuszczonym wężykiem na zewnątrz. Cena też jest sporo większa niż HC-SR04 mam dylemat. Jak wygląda sprawa statystyk w supli w przypadku MPX?
jaku2k
Has thanked: 1 time

pirat wrote: Mon Jul 25, 2022 9:07 am
jaku2k wrote: Sat Jul 23, 2022 8:33 am Witam,
Też myślałem nad czujnikiem ciśnieniowym tylko zastanawiam się w jaki sposób by go zamontować. Dać do szczelnej obudowy i zanurzenie na dno z wypuszczonym wężykiem na zewnątrz. Cena też jest sporo większa niż HC-SR04 mam dylemat. Jak wygląda sprawa statystyk w supli w przypadku MPX?
Zajrzyj do tego tematu: viewtopic.php?t=10979

Ostatnio razem z @YoMan dzieliliśmy się tam doświadczeniami. Generalnie trzeba zanurzyć rurę i szczelnie połączyć ją z czujnikiem MCP. Więcej informacji w wyżej podlinkowanym temacie i pokrewnych (wylistowanych w jednej z moich odpowiedzi).
Pozdrawiam
Jakub

Return to “Pomoc”