Harmonogram, wlacznik zegarowy

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
terror
Posts: 28
Joined: Wed Oct 04, 2017 8:20 pm

Thu Oct 05, 2017 7:49 am

Witam

Brakuje mi w harmonogramie funkcjonalnosci wlacznika zegarowego - aktualnie da sie to zrobic ale jest to rozwiazanie mozolne i uciazliwe nie mowiac o jakichkolwiek pozniejszych zmianach - moglbym sobie konkretnie zaprogramowac pompe cyrkulacyjna CWU oraz pompe do oczka wodnego.

Image
Lechu_
Posts: 149
Joined: Tue Oct 11, 2016 5:41 pm

Thu Oct 05, 2017 7:55 am

Ja mam CWU zrobine na Sonofie z harmonogramem i działa pięknie. Tak samo pompę do oczka wodnego, wszystko w harmonogramie. W czym problem? Był też na forum soft z czasowym uruchamianiem sonofa.
terror
Posts: 28
Joined: Wed Oct 04, 2017 8:20 pm

Thu Oct 05, 2017 8:05 am

Mozesz pokazac mi zrzut ekranu z Twoim harmonogramem? Chcialbym zobaczyc jak Ty to zrobiles.

Powiedzmy, ze potrzebuje zrobic to tak np.
start 6 rano, 30 minut pracy, 45 minut przerwy, np. o 18-20 2h przerwy. Od 24-5 - przerwa.

- czy to masz zrobione w 'Cykl godzinny'?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6871
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Oct 05, 2017 8:17 am

Timery być może też wprowadzimy.
terror
Posts: 28
Joined: Wed Oct 04, 2017 8:20 pm

Thu Oct 05, 2017 8:22 am

Byłoby miło. Genralnie taki timer chyba sobie dziś szybko sklikam i bede go odpalal u siebie na serwerze.
Lechu_
Posts: 149
Joined: Tue Oct 11, 2016 5:41 pm

Thu Oct 05, 2017 8:24 am

Tyle ile założeń, tyle harmonogramów :) U mnie to wygląda prościej ponieważ mam zadaną godzinę uruchomienia i wyłączenia czyli np
włącz - 5:00 , wyłącz 23 - dwa harmonogramy. Używam tylko cyklu dziennego dla godzin i z uwzględnieniem wschodu/zachodu słońca (rolety).
terror
Posts: 28
Joined: Wed Oct 04, 2017 8:20 pm

Thu Oct 05, 2017 8:25 am

U mnie odpada cykl godzinowy. U mnie pompa CWU chodzi zupelnie inaczej - duzy dom, sporo mieszania co jakis czas (np 30 minut mieszania i 45 minut przerwy) i chce uniknac tez duzych strat cieplej wody.

btw. masz racje tyle ile zalozen tyle harmonogramow - a wez pozniej dokonaj jakis zmian - caly harmonogram od nowa...

Fajnie by bylo gdyby byl taki timer w Harmonogramie na chmurze i wszystkie pola byly by klikalne - tak samo jak w manualnym wlaczniku czasowym.

Image
Last edited by terror on Thu Oct 05, 2017 8:32 am, edited 1 time in total.
Lechu_
Posts: 149
Joined: Tue Oct 11, 2016 5:41 pm

Thu Oct 05, 2017 8:32 am

To prawda, przy próbie zmian wszystko się rozjedzie. Też mam duży dom ale stwierdziłem ze skoro oszczędzam na ogrzewaniu ciepłej wody (wcześniej boiler z grzałką, teraz z centralnego) toteż pompa chodzi tylko w dzień pomiędzy zadanymi godzinami :)
User avatar
michael
Posts: 970
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Thu Oct 05, 2017 8:43 am

Już kiedyś był rozkminiany temat pompy. Tutaj jest mój koncept, którego z braku czasu jeszcze nie zrealizowałem, ale szykuję się do tego
viewtopic.php?f=9&t=83&start=30#p9599
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
terror
Posts: 28
Joined: Wed Oct 04, 2017 8:20 pm

Thu Oct 05, 2017 8:49 am

No dobra ide sie umyc wchodze do pomieszczenia - czuja wykrywa ruch zalacza pompe zanim bedzie leciec ciepla woda to troche i tak minie :) - a teraz pomysl, ze ta lazienka jest oddalona o nie wiem 30 meterow od zbiornika wody przeciez nie bede czekal 15 minut zanim woda bedzie ciepla :P
dlatego ja przyjalem sobie ze chce miec zawsze ciepla wode w rurach w danych przedzialach czasowych :) - mniej wiecej wiem, ze jak bede mieszal wode np. 30 minut to bede mial w calym domu ciepla wode - pozniej powiedzmy potrzebuje ok 45 minut zanim wystygdnie ta woda w rurach do temp np ok 30 stopni i mieszam ja ponownie.

Kazdy dom ma inne dlugosci rur dlatego, moze Twoja metoda sie sprawdzi w malym domu gdzie sa krotkie obiegi
Post Reply