Witam!
W wątku opisywano rolę niezawodności działania czujników kontroli zamknięcia/otwarcia bram. I chyba to nie powinno podlegać dyskusji!
Ja jednak chciałem zwrócić uwagę na pewne czynniki powodujące problemy. Ustawienie kanału "brama" w cloudzie domyślnie wymusza pięciokrotne powtarzanie impulsu otwórz/zamknij, aż do skutecznego zamknięcia bram, co więcej - ustawienie na 1x wywołuje komunikat "Ustawienie liczby prób poniżej 2 może skutkować tym, że zamknięcie lub otwarcie nie dojdzie do skutku.", co - w/g mnie - może być dla wielu przyczyną problemu (domyślne ustawienie).
W moim przypadku bramami steruję za pomocą; pilota, fizycznych przycisków, urządzeniami supli w różnych wariantach - w tym głosowo (GH). Bramy wjazdowe zwyczajowo posiadają czujniki przeszkodowe, ale garażowe - już nie.
Załóżmy, że zaparkowałem w garażu i głosowo (asystentem google) zamknąłem bramę. W międzyczasie (być może muszę wyjechać z garażu, np. do sklepu) pilotem lub przyciskiem zatrzymałem zamykanie - otwarło bramę, o czym nie wie "supla" . Przed upływem 1 minuty wyjeżdżam z garażu, w tym momencie następuje samoczynne zamykanie bramy. Albo bramą uszkodzę samochód, albo samochodem bramę!
Podobnie ma się sprawa ponownego otwarcia po skutecznym zamknięciu przed upływem 1 minuty, ale tu rozwiązaniem (o ile jest to do zrobienia) mogłoby być "czekanie" na skuteczne zamkniecie i ew. impuls po minucie zamiast sprawdzanie, czy w tym akurat momencie jest "zamknięcie".
Być może proponowana zmiana nie będzie wdrożona, ale mam świadomość konsekwencji używania komend
"otwórz",
"zamknij" oraz
głosowej za pomocą goglowskiego asystenta . Polecenie
"otwórz/zamknij" chyba już nie sprawdza położenia bramy, więc nie będzie kolejnej próby zamknięcia.
Jeżeli błędnie rozumiem działanie lub są inne przyczyny takiej konfiguracji w cloudzie, to prosiłbym o sprostowanie.
U mnie dodatkowo w kanałach "gate" (sterowanych impulsem) zastosowałem szeregowo kanał "automat schodowy". Zabezpiecza mnie to (tak myślę) przed przypadkowym zadziałaniem np. w apce. Jest to bardziej uciążliwe i wyklucza używanie asystenta.
Wcześniej bramami sterowałem sonoff-em 4ch pro, który samoczynnie potrafił wzbudzić jeden z kanałów; np. przy problemach z wifi lub połączeniem z cloudem, dlatego te "automaty schodowe".
Trochę obszernie, ale być może ktoś uniknie przykrej sytuacji, a ja może dowiem się czegoś więcej.
Pozdrawiam!