Cześć,
kupiłem sterownik TUYA DC 4CH Sterownik WiFi jak na zdjęciu poniżej. Staram się bezskutecznie wgrać suplę lub też wymazać pamięć, oryginalny soft działa cały czas działa. Podłączyłem programator, gnd, TX->RX na przemian i 5v z zasilacza do portu USB, ale flash_download_tool_3.9.2 wcale nie wykrywa ESP8285. Oczywiście zwieram gpio0+gnd żeby uruchomić tryb programowania. Już próbowałem każdej metody i nic. Tryb programowania włącza się poprzez przyciśnięcie przycisku kanału 1 i tu jest jakieś dziwne zachowanie, bo uruchamiając moduł w ten sposób przekaźnik numer 1 cały czas "klika". Już wcześniej wgrywałem suplę do gosund było ok, a tu jest problem.
Może ktoś miał taki moduł i może poratować wskazówkami?
TUYA DC 4CH Sterownik WiFi
-
ario99228
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
GPIO0 do masy przed podaniem zasilania. W niektórych przypadkach musi być zwarte przez cały proces programowania, a w niektórych trzeba po podaniu zasilania odłączyć od masy. Sprawdź też połączenie RX - RX, TX - TX bo czasami Chińczycy robią odwrotnie opisy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
ario99228
Gpio0 podłączam przed podaniem zasilania. Opisy tx, rx dobre. Z tego co udało mi się zauważyć na programatorze miga tylko dioda od TX a RX nie miga.. Nawet programator i kabelki zmieniłem i dalej lipa.
-
jaku2k
- Has thanked: 1 time
TX będzie migać, jeśli będziesz próbował coś wgrać, bo to pin od transmisji danych (T - transmit; R - recieve).ario99228 wrote: Sun Aug 21, 2022 12:13 pm Gpio0 podłączam przed podaniem zasilania. Opisy tx, rx dobre. Z tego co udało mi się zauważyć na programatorze miga tylko dioda od TX a RX nie miga.. Nawet programator i kabelki zmieniłem i dalej lipa.
Zgodnie z tym tematem (https://community.home-assistant.io/t/t ... ess/335943) do programowania musisz wylutować rezystory R12 i R13.
Pozdrawiam
Jakub
Jakub
-
QLQ
kurcze gdzieś to widziałem, że @elmaya to już dawno ogarnął... postaram się z naleźć na forum.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
-
ario99228
Dzięki, jutro będę sprawdzał i dam znać czy wylutowanie tych rezystorów pomogło.
-
ario99228
Wylutowanie rezystorów pomogło - udało się wgrać suple. Jeszcze tylko konfiguracja.
-
ario99228
Okazuje się, że sterownik nie nadaje się do sterownia w supli. Sterowanie nie odbywa się za pomocą stanu wysokiego i niskiego tylko komendami hex. Był jakiś wątek z podobnym modułem i softem od @elmaya, temat został skasowany po tym jak zapytałem czy ktoś ma soft do tego konkretnego modelu sterownika. Jedyne co mi się udało to konfiguracja pod Tasmote.
-
Antonio
-
ario99228
Wgrywałem soft z tego tematu i nie działa, przyciski pokazują się w supli ale on/off nie działa. Próbowałem również za pomocą konsoli w tasmocie wysyłać poszczególne komendy [0xA0″,”0x01″,”0x00″,”0xA1] ale też bezskutecznie. Przekaźniki nie reagują.