TUYA DC 4CH Sterownik WiFi

ario99228

Cześć,
kupiłem sterownik TUYA DC 4CH Sterownik WiFi jak na zdjęciu poniżej. Staram się bezskutecznie wgrać suplę lub też wymazać pamięć, oryginalny soft działa cały czas działa. Podłączyłem programator, gnd, TX->RX na przemian i 5v z zasilacza do portu USB, ale flash_download_tool_3.9.2 wcale nie wykrywa ESP8285. Oczywiście zwieram gpio0+gnd żeby uruchomić tryb programowania. Już próbowałem każdej metody i nic. Tryb programowania włącza się poprzez przyciśnięcie przycisku kanału 1 i tu jest jakieś dziwne zachowanie, bo uruchamiając moduł w ten sposób przekaźnik numer 1 cały czas "klika". Już wcześniej wgrywałem suplę do gosund było ok, a tu jest problem.

Może ktoś miał taki moduł i może poratować wskazówkami?

IMG_6145.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

GPIO0 do masy przed podaniem zasilania. W niektórych przypadkach musi być zwarte przez cały proces programowania, a w niektórych trzeba po podaniu zasilania odłączyć od masy. Sprawdź też połączenie RX - RX, TX - TX bo czasami Chińczycy robią odwrotnie opisy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
ario99228

Gpio0 podłączam przed podaniem zasilania. Opisy tx, rx dobre. Z tego co udało mi się zauważyć na programatorze miga tylko dioda od TX a RX nie miga.. Nawet programator i kabelki zmieniłem i dalej lipa.
jaku2k
Has thanked: 1 time

ario99228 wrote: Sun Aug 21, 2022 12:13 pm Gpio0 podłączam przed podaniem zasilania. Opisy tx, rx dobre. Z tego co udało mi się zauważyć na programatorze miga tylko dioda od TX a RX nie miga.. Nawet programator i kabelki zmieniłem i dalej lipa.
TX będzie migać, jeśli będziesz próbował coś wgrać, bo to pin od transmisji danych (T - transmit; R - recieve).

Zgodnie z tym tematem (https://community.home-assistant.io/t/t ... ess/335943) do programowania musisz wylutować rezystory R12 i R13.
Pozdrawiam
Jakub
QLQ

kurcze gdzieś to widziałem, że @elmaya to już dawno ogarnął... postaram się z naleźć na forum.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
ario99228

Dzięki, jutro będę sprawdzał i dam znać czy wylutowanie tych rezystorów pomogło.
ario99228

Wylutowanie rezystorów pomogło - udało się wgrać suple. Jeszcze tylko konfiguracja.
ario99228

Okazuje się, że sterownik nie nadaje się do sterownia w supli. Sterowanie nie odbywa się za pomocą stanu wysokiego i niskiego tylko komendami hex. Był jakiś wątek z podobnym modułem i softem od @elmaya, temat został skasowany po tym jak zapytałem czy ktoś ma soft do tego konkretnego modelu sterownika. Jedyne co mi się udało to konfiguracja pod Tasmote.
Antonio

ario99228

Wgrywałem soft z tego tematu i nie działa, przyciski pokazują się w supli ale on/off nie działa. Próbowałem również za pomocą konsoli w tasmocie wysyłać poszczególne komendy [0xA0″,”0x01″,”0x00″,”0xA1] ale też bezskutecznie. Przekaźniki nie reagują.

Return to “Ogólna dyskusja”