Bilansowanie międzyfazowe wektorowe
-
sebapl
Od niedawna użytkuje tego Mewka i mam pytanie. Czy wartość bilansowania wektorowego kasuje się nowymi miesiącem.
-
xcszuwar
Czy jest gdzieś możliwość ustawienia wyświetlania wykresów w bilansie wektorowym które bedą uwzględnieniać współczynnik 0,8 albo 0,7 (w rozliczeniu z ZE)
tak aby było widać na wykresach czy mamy faktycznie energię zarobioną czy jesteśmy pod kreską?
tak aby było widać na wykresach czy mamy faktycznie energię zarobioną czy jesteśmy pod kreską?
xcszuwar
https://sobianowice.aqi.eco/pl
30 urządzeń Supla

30 urządzeń Supla
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Nie ma nigdzie takiej możliwości.xcszuwar wrote: Sun Mar 10, 2024 1:34 pm Czy jest gdzieś możliwość ustawienia wyświetlania wykresów w bilansie wektorowym które bedą uwzględnieniać współczynnik 0,8 albo 0,7 (w rozliczeniu z ZE)
Na wykresie to nawet nie wiem jak to by można pokazać - chyba, że akumulujący, a nie pokazujący zużycie/pobór w danej jednostce czasu.
MEW aktulanie mierzy energię pobraną i oddaną używając tzw. bilansowania arytmetycznego i wektorowego. Główny widok w apce jest ustawiony na stałe na energię pobraną wg bilansu arytmetycznego.
Już od dłuższego czasu energia jest rozliczana tzw. bilansem godziowym. Tego nigdzie jeszcze w Supli nie zobaczysz. Nie zboaczysz też tego na licznikach zakładu energetycznego. Do niedawna bilans godzinowy był widoczny tylko na fakturach z rozliczeniem
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
xcszuwar
Dzięki za informacje.
Mam fotowoltaikę na starych zasadach z PGE i powiem szczerze że licznik Mew 01 działa idealnie.
Jeżeli chodzi o bilansowanie wektorowe są różnice w przypadku poboru i od danej energii , które w skali roku dają różnice kilkudziesięciu kW.
Jednak porównując juz sam bilans z rachunkiem który mam co pół roku wychodzę idealne z wartościami z rozliczenia (roznica max 1kw) porównywałem to już z dwoma rachunkami. Sam.nie wiem jak to możliwe ( licznik PGE zaniża energię oddaną względem MEW 1 ale zaniża rówieznież energię pobraną)
Chodziło mi po prostu o możliwość wstawienia parametrów który na wykresie oddano energię przeliczałby razy wskaźnik 0,70.
przy obecnych zasadach rozliczania FV wprowadzanie czegoś takiego miałoby sens dla małej grupy użytkowników
Mam fotowoltaikę na starych zasadach z PGE i powiem szczerze że licznik Mew 01 działa idealnie.
Jeżeli chodzi o bilansowanie wektorowe są różnice w przypadku poboru i od danej energii , które w skali roku dają różnice kilkudziesięciu kW.
Jednak porównując juz sam bilans z rachunkiem który mam co pół roku wychodzę idealne z wartościami z rozliczenia (roznica max 1kw) porównywałem to już z dwoma rachunkami. Sam.nie wiem jak to możliwe ( licznik PGE zaniża energię oddaną względem MEW 1 ale zaniża rówieznież energię pobraną)
Chodziło mi po prostu o możliwość wstawienia parametrów który na wykresie oddano energię przeliczałby razy wskaźnik 0,70.
przy obecnych zasadach rozliczania FV wprowadzanie czegoś takiego miałoby sens dla małej grupy użytkowników
xcszuwar
30 urządzeń Supla

30 urządzeń Supla
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
PGE pewnie bilansuje wektorowo. Zerknij w apce na zakładkę "1+2+3" - tam jest pobrana i oddana w bilansie wektorowym - to powinno się zgadzać z licznikiem PGE (o ile wartości początkowe były poprawnie ustawione).xcszuwar wrote: Sun Mar 10, 2024 7:03 pm Dzięki za informacje.
Dodanie wskaźnika 0,8 czy 0,7 aktualne nie pomoże, bo energetyka i tak bilansuje godzinowo, więc na fakturze będziesz miał jeszcze mniej pobranej i oddanej (więcej energii jest zaliczana do autokonsumpcji). To by trzeba było najpierw przeliczyć na bilans godzinowy i dopiero potem traktować tymi 0,8/0,7. Ale to to też byłyby tylko wartości szacunkowe.
Najlepsze suple dla Twojego domu