Dzień dobry wszystkim otwieram nowy rozdział z oprogramowaniem SUPLA. Na chwilę obecną jestem na etapie wgrywania oprogramowania do SONOFF BASIC R2. Udało mi się zastąpić oryginał na oprogramowanie SUPLA.
ESP8266Flasher.exe
boot_v1.5.bin
sonoff_ds18b20_user1.1024.new.2.bin
Następnie dołożyłem termostat DS18B20 na tym etapie wszystko działało. Jedyny błąd termometr pokazywał temperaturę -273C.
Zagłębiając się wyczytałem, że to jest problem z oprogramowaniem. Następnym krokiem było poszukiwanie oprogramowania i notorycznie bez powodzenia wgrywanie. Każdorazowo odbiornik po wgraniu był martwy, jedynie co kilka prób wgrania nowego oprogramowania (w sumie około 30 razy) sprawdzałem czy nie uszkodziłem urządzenia wgrywając pierwsze, na którym działało urządzenie. Niestety doszedłem do etapu całkowitej martwicy po wgraniu GUI-Generic.bin o wielkości 537kb Multiboard, który to rzekomo miał obsługiwać mojego Sonoffa Basica R2. Następnie próbowałem czyścić pamięć blank.bin 1MB, który także nie pomógł.
Co robię źle?
Co mam na myśli martwy?, że po wgraniu oprogramowania nie zapala się dioda.
SONOFF BASIC R2 martwy po wgraniu oprogramowania
-
Lukas2022
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Patryk
Używasz bardzo, ale to bardzo "starych" softów.
Pierwszy to z oficjalnej strony, ale tam dodatkowo trzeba by dograć plik inicjujący pamięć:
viewtopic.php?t=3031
Drugi to Multiboard - stwarzał również problemy.
Możesz spróbować na próbę, wgrać ( też stary ) dedykowany soft ( trzy pliki ):
viewtopic.php?p=56587#p56587
Najlepiej jednak zainteresuj się softem
Gui-Generic tzw: GG.
Za pomocą buildera:
viewtopic.php?t=8142
Wygenerujesz sobie najnowszy soft jaki tylko potrzebujesz.
Taka mała wskazówka, która może Ci się przyda po wgraniu GG do modułu, tzw pierwsza ręczna konfiguracja:
viewtopic.php?p=128351#p128351
Pierwszy to z oficjalnej strony, ale tam dodatkowo trzeba by dograć plik inicjujący pamięć:
viewtopic.php?t=3031
Drugi to Multiboard - stwarzał również problemy.
Możesz spróbować na próbę, wgrać ( też stary ) dedykowany soft ( trzy pliki ):
viewtopic.php?p=56587#p56587
Najlepiej jednak zainteresuj się softem
Gui-Generic tzw: GG.
Za pomocą buildera:
viewtopic.php?t=8142
Wygenerujesz sobie najnowszy soft jaki tylko potrzebujesz.
Taka mała wskazówka, która może Ci się przyda po wgraniu GG do modułu, tzw pierwsza ręczna konfiguracja:
viewtopic.php?p=128351#p128351
-
Lukas2022
Dziękuję za pomoc odzyskałem Sonoffa. Działa i ma więcej funkcji ale nadal ma problem z termometrem. Posiadam podłączone 2 termometry, w aplikacji pokazuje na dwóch kanałach z błędem -273C. Termometry podłączone 3,3V , TX , GND. Oczywiście testowo przylutowane a płytka do czyszczenia z kalafonii. Dodam, że mam jeszcze ikonę pomiaru energii ale nie sprawdzałem czy działa. Swoją drogą było by ciekawie jak by mierzył pobór energii.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Arghatell
Spróbuj dodać rezystor 4,7K z 3,3V do TX.Lukas2022 wrote: Fri Sep 02, 2022 9:49 pm Dziękuję za pomoc odzyskałem Sonoffa. Działa i ma więcej funkcji ale nadal ma problem z termometrem. Posiadam podłączone 2 termometry, w aplikacji pokazuje na dwóch kanałach z błędem -273C. Termometry podłączone 3,3V , TX , GND.
-
Lukas2022
Zamieniłem podłączenie 3,3 , RX , GND oraz zmieniłem w programie porty dalej błąd -273C
-
Patryk
Myślę, że wgrałeś GG.
Jeżeli tak, czy zapisaleś te ds-y do pamięci ?
No i oczywiście rezystor ok. 3,3kohm obowiązkowo, tak jak kolega wyżej napisał.
Jeżeli tak, czy zapisaleś te ds-y do pamięci ?
No i oczywiście rezystor ok. 3,3kohm obowiązkowo, tak jak kolega wyżej napisał.
-
Lukas2022
Zaraz dolutuje 3,3K będzie razem 8K. Może od razu wlutować 10K.? Pozostawić na TX czy na RX?
-
Lukas2022
Zmienić na TX?
-
Patryk
Ma być jeden rezystor ok. 3,3kohm.
Lepiej na RX, czyli gpio3.
Lepiej na RX, czyli gpio3.