Warunkowanie

Adamo28

Spróbuj z innym DSem najlepiej nie z ali, na elektrodzie jest wątek o problemach z tymi czujnikami a konkretnie z ich podróbkami, mi osobiście nigdy nie przytrafił się jakiś wadliwy DS a wszystko kupuje od majfrendów, BMy to już inna sprawa :lol: Ten kondensator lepiej dać na 3.3V albo wręcz dołożyć drugi, ostatnie wemosy jakie miałem w ręce zasilone z zewnętrznego 5V nie startują bez kondensatora 1000uF/10V wpiętego pomiędzy 3.3V a GND :roll:
hyskil

Ok dzięki za podpowiedzi. Czujnik na innym układzie w sensie na sonoffie działał pół roku bez zarzutu. Po zmianie płytki na wemos zaczęły się problemy. Spróbuję z tym kondensatorem na 3.3V. Założyłem rdzeń ferrytowy na przewód zasilający myślałem że będzie ok bo dwa tygodnie był spokój, a tu dzisiaj o 21:11 zonk. Co coś zmienię jest parę dni może tygodni spokój i znowu problem. Nic będę działał dalej, a może wymienię Dsa.
Pietras81
Been thanked: 1 time

Panowie mam pytanie odnośnie warunkowania wg temperatury. Czy jeśli ustawie sobie jakiś przedział załączania i wylaczenia i dam grzałkę do akwarium to w przypadku np. braku internetu czy braku prądu ewentualnie awarii ds-a nie ugotuje rybek ?? Próbowałem znalesc ale chyba słabo szukam.
Z góry dziękuję.
https://pietras-81.aqi.eco/
Pico

Będzie działać lokalnie czyli bez internetu
Pietras81
Been thanked: 1 time

Pico wrote: Sat Sep 10, 2022 12:44 pm Będzie działać lokalnie czyli bez internetu
A co w przypadku jak padnie ds ??
https://pietras-81.aqi.eco/
Pico

Jak padnie DS lub okablowanie. Pojawi się wartość -275 stopni i grzałka nie załączy się
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

hyskil wrote: Tue Feb 22, 2022 6:21 pm Wiem że są tematy jak to zrobić, więc rezystor zmniejszyłem do 1.2 k. Trochę lepiej ale nadal raz na jakiś czas błąd jest. Układ oparty na wemosie zasilany przetwornicą hi-link dolutowalem dodatkowe kondensatory po stronie 5v. Ale nadal problem jest. Co mogę jeszcze zrobić. Wcześnie miałem sonoff tylko na innym sofcie i tam problem nie występował, tylko tam nie miałem oleda.
miałem sporo z tym problemów (teraz mam mniej). U mnie kluczem były przewody. Skrętka na pojedynczych żyłach nie dawała rady nawet z bardzo małymi rezystorami. Daj grubsze przewody albo powiąż skrętkę w pary - dotyczy to zwłaszcza masy. Dodatkowo użyłem skrętki ekranowanej. 90% problemów zniknęło.
YoMan

A jak jest z warunkowaniem BH1750 (pomiar światła) ? Wartości z czujnika pokazuje poprawnie w Cloud, aktualizuje co 10s.
Mam wiele Ds-ów z warunkami i działają bez problemu a tu przekaźniki nie reagują na zmiany/wartości zadane.
Próbuję zrobić pomiar "słońca" na potrzeby fotowoltaiki (off-grid) aby dołączać dodatkowy grzejnik w przypadku dużego nasłonecznienia,
oczywiście po stronie AC ...
krycha88
Been thanked: 5 times

STRAZAK1973 wrote: Wed Sep 21, 2022 9:20 pm A jak jest z warunkowaniem BH1750 (pomiar światła) ? Wartości z czujnika pokazuje poprawnie w Cloud, aktualizuje co 10s.
Mam wiele Ds-ów z warunkami i działają bez problemu a tu przekaźniki nie reagują na zmiany/wartości zadane.
Próbuję zrobić pomiar "słońca" na potrzeby fotowoltaiki (off-grid) aby dołączać dodatkowy grzejnik w przypadku dużego nasłonecznienia,
oczywiście po stronie AC ...
Dodałem takie wsparcie.
https://gui-generic-builder.supla.io/
STRAZAK1973

... super. Dziękuję bardzo.
Sprawdzę wieczorem i dam znać czy i jak działa !

Return to “GUI Generic”