Witam ponownie po pewnym czasie. Tak jak pierwotnie przypuszczałem - zmiana softu na routerze niestety nie rozwiązała problemu. Od tamtej pory co najmniej 5 razy powtórzył się problem z rozłączeniem i znów od godziny do nawet kilkunastu godzin. Wczoraj akurat miałem chwilę, żeby przy tym pogmerać i mogę odpowiedzieć na postawione wtedy pytania.
klew wrote: Fri Aug 26, 2022 5:24 am
Jeśli pojawiła się pojedyncza szpilka, to sugeruje, że urządzenie nie utraciło połączenia z chmurą, tylko nie aktualizowało danych. Gdyby urządzenie utraciło połączenie i potem ono wróciło po kilku godzinach, to w apce na telefonie widziałbyś pomiar rozłożony równomiernie na te godziny, gdy nie było połączenia.
Jaką wersję softu masz na MEW?
W sumie nie sprecyzowałem wtedy o co chodzi z tą szpilą, tak więc moja wina, ale już wyjaśniam. Z aplikacji supla praktycznie nie korzystam - za dużo ograniczeń i za mało możliwości wg mnie, ale kto co lubi. Mam sobie starego tableta na ścianie zintegrowanego z openhabem i wyświetlającego w grafanie dane zebrane poprzez binding supli z openhabem - z pośrednictwem supla.cloud. Grafana rusyje to co dostaje, czyli jak nie dostaje danych o zużyciu (kWh), to ich nie rysuje, a dopiero po odzyskaniu połączenia MEWki z cloudem rysuje jedną skumulowaną szpilę, co skutkuje rozipierdzieleniem skali całego wykresu. I tak jak wcześniej mówiłem - skoro router widzi połączenie z MEWką przez chwilę co chwilę, to niestety ale ewidentnie lcznik w tym czasie nie jest w stanie połączyć się z cloudem i wysłać dane.
soft 2.8.31
Pamiętasz może jak zachowywała się dioda status na MEW?
Specjalnie wczoraj sprawdziłem - dioda miga raz na sekundę przez 7 sekund, potem na chwilę świeci (ok. 2 sekendy) i znów miga, i tak w kółko. Dodatkowo już ze dwa razy zaobserwowałem, że na sekundę gasną wszyskie diody L1 L2 i L3. Ale to musi się odbywać niezwykle rzadko, bo na te godziny spędzone przy liczniku widziałem to tylko dwa razy.
MEW nie ma opcji ustawienia stałego adresu IP z pominięciem serwera DHCP. Jedyne czym możemy tutaj manipulować, to przydzielanie przez serwer DHCP stałego adresu IP dla MEW, lub dynamicznego.
Z jednej strony szkoda, a z drugiej nie wiem czy to by rozwiązało mój problem. NA forum mikrotika jedni zwalają winę na serwer DHCP, a inni na jakąś niezgodność w dogadywaniu się po wifi, bo wg mikrotika, to właśnie MEWka co te 7 sekund jak się połączy, to od razu zgłasza tryb oszczędzania energii i niby dlatego rozłącza.
Strasznie to irytujące. Może w zimowe długie wieczory będę miał więcej czasu, żeby to zdiagnozować.
P.s. do autora wątku:
Działa bez problemów od zmiany softu?
Jak by co, to ja mam HAP AC2 i downgrade pomógł na krótko.