Jeszcze znalazłem informacje, że feature zwany "U-APSD" lub "WMM" potrafi sprawiać problemy ze starszymi urządzeniami Appla oraz z urządzeniami IoT.
Netgear Orbi ma to domyślnie włączone. Możesz spróbować wyłączyć i zobaczyć czy coś się poprawi. Na routerze trzeba wejść w: ADVANCED > Advanced > Wireless Settings i tam wyłacz WMM dla sieci 2.4 GHz.
Problemy z DHCP
-
Misiektt
Wyodrębniłem osobny LAN, problem w tym, że supla odpytuje co 15 minut inne urządzenia nie. Ponieważ nie ma ustawień lease time podejrzewam, że wtedy suple przestawiają się w tryb co 15 minut i tyle. Naprawdę strasznie ciężko to diagnozować bez jakichkolwiek logów. Może są błędy w firmware rootera albo w implementacji DHCP ale fakt jest taki że jak rozdzieliłem suple i wsadziłem na guest network gdzie sobie działają niezależnie problem ustał. Przynajmniej z łączeniem.
Local chętnie zmienię a co z tym co mam? Wywalić kilka tysięcy do kosza bo supla się gryzie ze sprzętem? Ciekawe podejście.
Wiem, że ciężko coś złapać nie mając danych, postaram się wpuścić rooter w tryb service jak tylko technik się zgłosi to zobaczę co jest nie tak albo i nie
Spróbuje wiresharkiem jutro bo nie daje mi to spokoju urządzenia apple mam nowe więc to też nie to
Local chętnie zmienię a co z tym co mam? Wywalić kilka tysięcy do kosza bo supla się gryzie ze sprzętem? Ciekawe podejście.
Wiem, że ciężko coś złapać nie mając danych, postaram się wpuścić rooter w tryb service jak tylko technik się zgłosi to zobaczę co jest nie tak albo i nie
Spróbuje wiresharkiem jutro bo nie daje mi to spokoju urządzenia apple mam nowe więc to też nie to
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Nowy switch dotarł z rana. Ustawiłem odpowiednio i teraz widzę całą komuniakację. U mnie wszystkie urządzenia (Supla i nie Supla) co 30 min odnawiają adres i nic szczególnego/wyjątkowego tam nie widać. Jedyne co to to, że urządzenia Supli używają unicast zamiast broadcast, ale kilka innych urządzeń u mnie w sieci również używa unicast.Misiektt wrote: Wed Sep 14, 2022 10:52 pm Wyodrębniłem osobny LAN, problem w tym, że supla odpytuje co 15 minut inne urządzenia nie. Ponieważ nie ma ustawień lease time podejrzewam, że wtedy suple przestawiają się w tryb co 15 minut i tyle. Naprawdę strasznie ciężko to diagnozować bez jakichkolwiek logów. Może są błędy w firmware rootera albo w implementacji DHCP ale fakt jest taki że jak rozdzieliłem suple i wsadziłem na guest network gdzie sobie działają niezależnie problem ustał. Przynajmniej z łączeniem.
Nadal nie wiemy co te logi u Ciebie na routerze oznaczają. Jeśli to nie jest odnowienie, a przydzielenie adresu od nowa, to znaczy, że z jakiegoś powodu połączenie jest zrywane. Natomiast samo przydzielanie adresów co 15 min, czy co 1 min nie jest żadnym problemem. U mnie na wiresharku w 15 min zebrałem 150000 pakietów, z czego 52 dotyczyły DHCP. Jeśli u Ciebie dzierżawa byłaby tylko na 30 min i urządzenia po 15 minutach odnawiałyby połączenie, to pewnie miałbyś tych pakietów 2x więcej, ale nadal, czym jest 100 pakietów w gąszczu 150 000 ?
Przy okazji, pod windowsem da się sprawdzić czas dzierżawy adresu IP komendą: ipconfig /all
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Patryk
Może to zbieg okoliczności, ale zaczynam się zastanawiać, czy "ogólnie" nie ma jakiegoś błędu w najnowszych firmwarach routerów.
Moja sieć to;
Router światłowodowy dostawcy ("przeźroczysty") ->
Tp Link Archer AX10 ( główny router ) ->Switch ->AP ( Tenda W20E ).
Dość długo wszystko u mnie również było ok.
Niedawno zaktualizowałem soft w Archer AX10 ( główny router ), który obsługuje po wifi tylko dwa moduły,
tzw "restart routera" i gniazdko SP111 oraz całą pozostałą część instalacji po kablach.
Od pewnego czasu widzę, że te dwa moduły mają problem z połączeniem się do wifi, co chwilę tracą łączność, resetują połączenie itd... ( screen poniżej ).
Co ciekawe, całą (dość sporą) resztę modułów, oraz wifi "użytkowników" obsługuje AP (Tenda W20E) na oryginalnym sofcie, w którym adresy DHCP przydziela "router główny" i tu nie ma najmniejszego problemu.
Wszystko śmiga ok.
Moja sieć to;
Router światłowodowy dostawcy ("przeźroczysty") ->
Tp Link Archer AX10 ( główny router ) ->Switch ->AP ( Tenda W20E ).
Dość długo wszystko u mnie również było ok.
Niedawno zaktualizowałem soft w Archer AX10 ( główny router ), który obsługuje po wifi tylko dwa moduły,
tzw "restart routera" i gniazdko SP111 oraz całą pozostałą część instalacji po kablach.
Od pewnego czasu widzę, że te dwa moduły mają problem z połączeniem się do wifi, co chwilę tracą łączność, resetują połączenie itd... ( screen poniżej ).
Co ciekawe, całą (dość sporą) resztę modułów, oraz wifi "użytkowników" obsługuje AP (Tenda W20E) na oryginalnym sofcie, w którym adresy DHCP przydziela "router główny" i tu nie ma najmniejszego problemu.
Wszystko śmiga ok.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Możesz odpalić wiresharka i odfiltrować MAC tych urządzeń co mają problemy ?
https://docs.espressif.com/projects/esp ... user-guide
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Patryk
Jeżeli to było adresowane do mnie, to będzie "ciężko" bo ...pzygmunt wrote: Thu Sep 15, 2022 10:20 am Możesz odpalić wiresharka i odfiltrować MAC tych urządzeń co mają problemy ?
Ale:
1. Z uwagi, że mam publiczny IP, mógłbym np: Tobie udostępnić dostęp do routera.
2. Udostępnić laptopa
3. pkt 1+2
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
A może problem jest z timeout w modułach (o ile takowe istnieją). Zauważyłem że moduły z wgranym GG łatwiej łączą się z routerami i mniej zrywają połączenia niż te z fabrycznym softem. W arduino jest opcja
Może tutaj jest problem?
Pytanie do pzygmunt:
Jaki jest czas resetu modułu w przypadku braku połączenia z serwerem SUPLA, albo ile jest prób ponowienia transmisji?
Jaki jest czas resetu modułu w przypadku braku połączenia z WIFI?
Może trzeba by te wartości zwiększyć.
Wracając do GG vs. firmowy soft to różnica w czasie połączenia to prawie dwie minuty po restarcie sieci WIFI w moim przypadku.
Code: Select all
WiFi.setOutputPower(20.5)Może tutaj jest problem?
Pytanie do pzygmunt:
Jaki jest czas resetu modułu w przypadku braku połączenia z serwerem SUPLA, albo ile jest prób ponowienia transmisji?
Jaki jest czas resetu modułu w przypadku braku połączenia z WIFI?
Może trzeba by te wartości zwiększyć.
Wracając do GG vs. firmowy soft to różnica w czasie połączenia to prawie dwie minuty po restarcie sieci WIFI w moim przypadku.
-
Patryk
Dziwna sytuacja.pzygmunt wrote: Thu Sep 15, 2022 11:17 am OK to spróbuj na początek prześledzić jak się zachowuje ping.
Pod windows ping -t IP
Czy w ogóle pong się pojawia.
Wpisuje IP gniazdka, czyli 192.168.0.167, a ping "przekierowywuje" się na IP laptopa i ...
Jak wpiszę IP laptopa, czy innych działających poprawnie modułów to wtedy wszystko ok.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.