Problemy z DHCP

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jeszcze znalazłem informacje, że feature zwany "U-APSD" lub "WMM" potrafi sprawiać problemy ze starszymi urządzeniami Appla oraz z urządzeniami IoT.
Netgear Orbi ma to domyślnie włączone. Możesz spróbować wyłączyć i zobaczyć czy coś się poprawi. Na routerze trzeba wejść w: ADVANCED > Advanced > Wireless Settings i tam wyłacz WMM dla sieci 2.4 GHz.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Misiektt

Wyodrębniłem osobny LAN, problem w tym, że supla odpytuje co 15 minut inne urządzenia nie. Ponieważ nie ma ustawień lease time podejrzewam, że wtedy suple przestawiają się w tryb co 15 minut i tyle. Naprawdę strasznie ciężko to diagnozować bez jakichkolwiek logów. Może są błędy w firmware rootera albo w implementacji DHCP ale fakt jest taki że jak rozdzieliłem suple i wsadziłem na guest network gdzie sobie działają niezależnie problem ustał. Przynajmniej z łączeniem.

Local chętnie zmienię a co z tym co mam? Wywalić kilka tysięcy do kosza bo supla się gryzie ze sprzętem? Ciekawe podejście.

Wiem, że ciężko coś złapać nie mając danych, postaram się wpuścić rooter w tryb service jak tylko technik się zgłosi to zobaczę co jest nie tak albo i nie

Spróbuje wiresharkiem jutro bo nie daje mi to spokoju urządzenia apple mam nowe więc to też nie to
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Misiektt wrote: Wed Sep 14, 2022 10:52 pm Wyodrębniłem osobny LAN, problem w tym, że supla odpytuje co 15 minut inne urządzenia nie. Ponieważ nie ma ustawień lease time podejrzewam, że wtedy suple przestawiają się w tryb co 15 minut i tyle. Naprawdę strasznie ciężko to diagnozować bez jakichkolwiek logów. Może są błędy w firmware rootera albo w implementacji DHCP ale fakt jest taki że jak rozdzieliłem suple i wsadziłem na guest network gdzie sobie działają niezależnie problem ustał. Przynajmniej z łączeniem.
Nowy switch dotarł z rana. Ustawiłem odpowiednio i teraz widzę całą komuniakację. U mnie wszystkie urządzenia (Supla i nie Supla) co 30 min odnawiają adres i nic szczególnego/wyjątkowego tam nie widać. Jedyne co to to, że urządzenia Supli używają unicast zamiast broadcast, ale kilka innych urządzeń u mnie w sieci również używa unicast.

Nadal nie wiemy co te logi u Ciebie na routerze oznaczają. Jeśli to nie jest odnowienie, a przydzielenie adresu od nowa, to znaczy, że z jakiegoś powodu połączenie jest zrywane. Natomiast samo przydzielanie adresów co 15 min, czy co 1 min nie jest żadnym problemem. U mnie na wiresharku w 15 min zebrałem 150000 pakietów, z czego 52 dotyczyły DHCP. Jeśli u Ciebie dzierżawa byłaby tylko na 30 min i urządzenia po 15 minutach odnawiałyby połączenie, to pewnie miałbyś tych pakietów 2x więcej, ale nadal, czym jest 100 pakietów w gąszczu 150 000 ?

Przy okazji, pod windowsem da się sprawdzić czas dzierżawy adresu IP komendą: ipconfig /all
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Patryk

Może to zbieg okoliczności, ale zaczynam się zastanawiać, czy "ogólnie" nie ma jakiegoś błędu w najnowszych firmwarach routerów.

Moja sieć to;
Router światłowodowy dostawcy ("przeźroczysty") ->
Tp Link Archer AX10 ( główny router ) ->Switch ->AP ( Tenda W20E ).

Dość długo wszystko u mnie również było ok.
Niedawno zaktualizowałem soft w Archer AX10 ( główny router ), który obsługuje po wifi tylko dwa moduły,
tzw "restart routera" i gniazdko SP111 oraz całą pozostałą część instalacji po kablach.
Od pewnego czasu widzę, że te dwa moduły mają problem z połączeniem się do wifi, co chwilę tracą łączność, resetują połączenie itd... ( screen poniżej ).

Co ciekawe, całą (dość sporą) resztę modułów, oraz wifi "użytkowników" obsługuje AP (Tenda W20E) na oryginalnym sofcie, w którym adresy DHCP przydziela "router główny" i tu nie ma najmniejszego problemu.
Wszystko śmiga ok.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Możesz odpalić wiresharka i odfiltrować MAC tych urządzeń co mają problemy ?
https://docs.espressif.com/projects/esp ... user-guide
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Patryk

pzygmunt wrote: Thu Sep 15, 2022 10:20 am Możesz odpalić wiresharka i odfiltrować MAC tych urządzeń co mają problemy ?
https://docs.espressif.com/projects/esp ... user-guide
Jeżeli to było adresowane do mnie, to będzie "ciężko" bo ...
Ale:
1. Z uwagi, że mam publiczny IP, mógłbym np: Tobie udostępnić dostęp do routera.
2. Udostępnić laptopa
3. pkt 1+2
pzygmunt

OK to spróbuj na początek prześledzić jak się zachowuje ping.
Pod windows ping -t IP
Czy w ogóle pong się pojawia.
Duch__
Been thanked: 6 times

A może problem jest z timeout w modułach (o ile takowe istnieją). Zauważyłem że moduły z wgranym GG łatwiej łączą się z routerami i mniej zrywają połączenia niż te z fabrycznym softem. W arduino jest opcja

Code: Select all

WiFi.setOutputPower(20.5)

Może tutaj jest problem?

Pytanie do pzygmunt:
Jaki jest czas resetu modułu w przypadku braku połączenia z serwerem SUPLA, albo ile jest prób ponowienia transmisji?
Jaki jest czas resetu modułu w przypadku braku połączenia z WIFI?
Może trzeba by te wartości zwiększyć.

Wracając do GG vs. firmowy soft to różnica w czasie połączenia to prawie dwie minuty po restarcie sieci WIFI w moim przypadku.
Patryk

pzygmunt wrote: Thu Sep 15, 2022 11:17 am OK to spróbuj na początek prześledzić jak się zachowuje ping.
Pod windows ping -t IP
Czy w ogóle pong się pojawia.
Dziwna sytuacja.
Wpisuje IP gniazdka, czyli 192.168.0.167, a ping "przekierowywuje" się na IP laptopa i ...
Jak wpiszę IP laptopa, czy innych działających poprawnie modułów to wtedy wszystko ok.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Nie przekierowuje tylko to jest odpowiedź interfejsu, że nie odnalazł docelowego hosta.

Return to “Pomoc”