Sonoff s26
-
Hrumque
Oczywiście, jeśli jesteś w stanie lutować do tak małych padów, jak na płyteczce bocznej w S26 jest - by go zaprogramować, to też dolutujesz kabelek do sensora.lukasz06 wrote: Tue Sep 13, 2022 7:16 am Witam forumowiczów, zastanawiam się czy do sonnoff s26 można podłączyć czujnik ds18b20 lub inny?
Wręcz idealnie się składa, bo masz tuż obok padu 3.3v dostępne GPIO2 - wystarczy dać mały rezystor smd 4.7k wprost pomiędzy padami (by magistrala 1wire działała prawidłowo) i podłączasz sygnał, 3.3v, gnd. Wszystko tuż obok siebie.
Jedyne ograniczenie to jakbyś chciał to robić - to podłączaj sensor NA ZEWNĄTRZ modułu, a nie w środku - w środku będziesz mierzył stale jakieś 50-55'C
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Witam ponownie. Suple wgrałem, ale nie wiem jak podłączyć ds'a bo mam inna płytkę
(versja 2.6), podłączyłem tak jak narysowałeś schemat ale gnd jest w innym miejscu, można sie tam podłączyć?
i jakie gpio ustawić w konfiguracji, bo nie znajduje czujnika?
(versja 2.6), podłączyłem tak jak narysowałeś schemat ale gnd jest w innym miejscu, można sie tam podłączyć?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Pytanie jakie gipo wybrałeś czy jest to GPIO2 czy coś innego to co wybrałeś to ustaw w qui.lukasz06 wrote: Thu Sep 15, 2022 9:42 am Witam ponownie. Suple wgrałem, ale nie wiem jak podłączyć ds'a bo mam inna płytkę
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Hrumque
Zobacz że masz pin opisany IO2 na górze, tak na końcu płytki pionowej - to jest GPIO2, i możesz go użyć do wejścia DSalukasz06 wrote: Thu Sep 15, 2022 9:42 am Witam ponownie. Suple wgrałem, ale nie wiem jak podłączyć ds'a bo mam inna płytkę