Bardzo mi tego brakowało w Supli konkretnie wysyłka po radiu dlatego postanowiłam zrobić taki projekt. Wiem że jest możliwość na BT, ale jakoś mnie ta łącznośc nie przekonuję.
Bezprzewodowe czujniki temperatury i wilgotności SHT30 zasilane z baterii i wysyłające po RF433mHz dane do Supli.
Cel był taki, żeby czujniki pracowały na baterii dzięki temu swobodnie można rozmieścić je w dowolnym miejscu w domu, mieszkaniu czy innym pomieszczeniu bez potrzeby przewodów.
Zasada działania jest prosta wysyłka po radiu 433mHz co 15min temperatury, wilgotności i napięcia baterii. Gdy bateria zbliży się do progu rozładowania to wysyła 3 powiadomienia na tel za pomocą Telegrama wtedy wiadomo w którym czujniku i kiedy trzeba wymienić. Dodatkowo ustawione progi temperatur spadku i wzrostu, po przekroczeniu progu wysyła powiadomienie na tel.
Do pomiaru napięcia baterii wykorzystuje przetwornik ADC 12 bitowy Attiny w trybie akumulacji szeregowej + oversmampling 256 próbek dokładność pomiaru co do 0.01V
Podczas testów włożyłem płytkę do zamrażarki i podczas pomiaru baterii tolerancja błędu wynosiła tylko 0.03V przy -19 °C, kiedy temp wzrastała w górę po wyciągnięciu układu pomiar ustabilizował się do 0.01V wynik rewelacja!
Nadajnik Attiny3224+ stx882(radio433mHz)+ Sht30. Pobór prądu układu 1uA.
EDIT
Ostatnio pojawila się kolejna koncepcja, żeby dane nie tylko leciały do Supli, ale były widoczne na wyświetlaczu i oczywiście wszystko zasilane z baterii.
Oparłem to o wyświetlacz epapier są pierwsze efekty. Uważam że te wyświetlacze są rewelka jakość wyświetlanego obrazu jest super. Technologia epapieru działa zupełnie inaczej niż tradycyjnych wyświetlaczy, wyświetlają dane nawet po odłączeniu zasilania , doskonale widać w słońcu w porównaniu do oledowych, bardzo małe zużycie energii tylko podczas kiedy się aktualizują zużywają energię i wiele innych ciekawych opcji.
Teraz zostało mi to wszystko uspać i zrobić testy zużycia prądu.
Prace będą kontynuowane...