Najtańszy termopmetr do supli.

tcp

Robert Błaszczak wrote: Tue Oct 11, 2022 5:30 pm Temat był poruszany wiele razy. Sonoff Basic po stronie zasilania 230V nie ma żadnej separacji i jeden z zacisków służących do podłączenia zasilania 230V jest jednocześnie masą w całym sterowniku. Tą samą masę podłączasz do DS'a. Pół biedy, jeśli podłączysz tam przewód neutralny (niebieski, N). Gorzej, jak na masie będzie faza (podłączony przewód brązowy L). Dotknięcie DS'a przy tak podłączonym zasilaniu 230V może spowodować porażenie prądem.
Kude trochę tych Basiców + DS zrobiłem i nigdy mnie nie poraziło. Myślałem, że są niebezpieczne ze względu Ppoż - jakiś przegrzanie czy coś. Nawet ostatnio jeden mi przestał działać i rozkręciłem go i widzę to co na poniższym foto ale on był na polu po dachem więc może od wilgoci ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
tcp

Lector wrote: Wed Oct 12, 2022 4:25 pm Czujniki od Xiaomi LYW można kupić po około 20zł na Shopee, więc jak się ma już Pi Zero W to najkorzystniej wychodzi i mobilne bez kabli.
Zainteresował mnie ten czujnik Xiaomi LYW. Na jakiej baterii od pracuje i na ile ona wystarcza ? Czy w aplikacji supla jest podgląd temperatury z tych czujników jak z DSa ? Pi Zero nie problem kupić tylko nie wiem czy to ogarnę. Jest gdzieś na necie instrukcja jak to spiąć z suplą ?
tcp

Hrumque wrote: Wed Oct 12, 2022 6:32 pm
tcp wrote: Tue Oct 11, 2022 1:38 pm mam kilka termometrów na sonoff basic i potrzebuje dołożyć jeszcze kilka - w kilku pomieszczeniach. Jaki na dzień dzisiejszy idzie zrobić najtańszy termometr do supli ? Sonoff basic obecnie cena prawie po 30 zł.
A chcesz mieć to zasilane z 230v? Czy może być np z 5v ? Bo np "bylejakie" zasilacze-ładowarki USB klasy 5v 1A ostatnio widziałem w
Raczej mi to obojętne. Hrumque dziękuję za info.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

tcp wrote: Thu Oct 13, 2022 6:36 pm
Lector wrote: Wed Oct 12, 2022 4:25 pm Czujniki od Xiaomi LYW można kupić po około 20zł na Shopee, więc jak się ma już Pi Zero W to najkorzystniej wychodzi i mobilne bez kabli.
Zainteresował mnie ten czujnik Xiaomi LYW. Na jakiej baterii od pracuje i na ile ona wystarcza ? Czy w aplikacji supla jest podgląd temperatury z tych czujników jak z DSa ? Pi Zero nie problem kupić tylko nie wiem czy to ogarnę. Jest gdzieś na necie instrukcja jak to spiąć z suplą ?
Bateria CR2032. Ja wymieniam baterie tak mniej więcej co 7 - 8 m-cy. Ale kupuję blister 10 szt. w Action.
Jeśli chodzi o instrukcję, to pewnie w Necie się coś znajdzie. Tu coś widziałem: https://www.blaszczak.pl/supla-virtual- ... ywsd03mmc/

;)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
tcp

Robert Błaszczak wrote: Thu Oct 13, 2022 7:12 pm
tcp wrote: Thu Oct 13, 2022 6:36 pm
Bateria CR2032. Ja wymieniam baterie tak mniej więcej co 7 - 8 m-cy. Ale kupuję blister 10 szt. w Action.
Jeśli chodzi o instrukcję, to pewnie w Necie się coś znajdzie. Tu coś widziałem: https://www.blaszczak.pl/supla-virtual- ... ywsd03mmc/

;)
Panie Robercie świetna robota z tym poradnikiem, który już przeczytałem. Czy jeżeli będę miał od czujnika do RPI z 10m przez strop to będzie to działać ? Miałbym z 8 czujników ale odległości od 6-10 metrów.
Robert Błaszczak

Na Forum sobie nie panujemy :D
Powinno działać. Ja mam 5 szt. na powierzchni ok. 80m2 ale na jednym poziomie. Najdalszy jest oddalony od bramki o około 12 m, ale też nie odgradzają go ściany. Ważne, aby zastosować Raspberry Pi Zero W (i tylko ten model). On ma najlepszy układ obsługujący BT pod kątem zasięgu. Zawsze można zastosować dwa RPi umieszczone na piętrach - tyle że to już się robi dosyć kosztowne.
Last edited by Robert Błaszczak on Thu Oct 13, 2022 8:56 pm, edited 1 time in total.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

tcp

Robert Błaszczak wrote: Thu Oct 13, 2022 7:28 pm Ważne, aby zastosować Raspberry Pi Zero W (i tylko ten model). On ma najlepszy układ obsługujący BT pod kontem zasięgu.
Chyba ciężko kupić.
Gang

@Robert

a jak z jakością BT w bananie m3? ewentualnie czy mogę dokupić jakiś zewnętrznego bluta do tego?
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
Robert Błaszczak

Nie używałem nigdy Banana Pi więc nie wiem. Zewnętrzny BT oczywiście można podłączyć.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Hrumque

tcp wrote: Thu Oct 13, 2022 6:30 pm Kude trochę tych Basiców + DS zrobiłem i nigdy mnie nie poraziło. Myślałem, że są niebezpieczne ze względu Ppoż - jakiś przegrzanie czy coś. Nawet ostatnio jeden mi przestał działać i rozkręciłem go i widzę to co na poniższym foto ale on był na polu po dachem więc może od wilgoci ?
To co pokazujesz to jest 100% woda.

Basic-e były kiedyś (oraz Sonoff POW) pożarogenne z powodu złych złączek zastosowanych - one się grzały pod obciążeniem z powodu złego kontaktu z drutem (albo złego lutowania?) i pożar gotowy.

Image

Return to “Ogólna dyskusja”