Nie wpływa to na działanie lecz czym to jest spowodowane i czy to jest okej ?Powód restartu urzadzenia: 3 reset połączenia z serwerem
Reset urzadzenia informacja w aplikacji
-
emerce23
Witam chciałbym zapytać od czego po włączeniu urzadzenia po jakim czasie pokazuje mi się w aplikacji
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Oznacza to, że było z jakiegoś powodu zerwane połączenie z serwerem.
Możliwe przyczyny:
1. Reset serwera (np. z powodu aktualizacji oprogramowania - raczej nie dzieje się to często)
2. Zmiana praktycznie jakiegokolwiek ustawienia na Cloud w Twoim koncie (wszystkie połączenia są wtedy resetowane) (najczęsciej)
3. Problemy z połączeniem z siecią (po stronie dostawcy, albo w domu)
4. Jakieś problemy softowe, które powodują, że ping między serwerem a urządzeniem nie przechodzi
Możliwe przyczyny:
1. Reset serwera (np. z powodu aktualizacji oprogramowania - raczej nie dzieje się to często)
2. Zmiana praktycznie jakiegokolwiek ustawienia na Cloud w Twoim koncie (wszystkie połączenia są wtedy resetowane) (najczęsciej)
3. Problemy z połączeniem z siecią (po stronie dostawcy, albo w domu)
4. Jakieś problemy softowe, które powodują, że ping między serwerem a urządzeniem nie przechodzi
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
emerce23
Dodałem nrf24l01 który wysyła mi dodatkowo temperaturę, może powodować ten bład?
-
Lukas2022
Mam podobny problem i szukam rozwiązania.
1. Na zewnątrz budynku zainstalowałem wzmacniacz Wifi o parametrach umożliwiających zasięg do 200 metrów. Urządzenie znajduje się na wysokości 8 metrów 1m nad obrysem dachu i jest oddalone od modułu bramy o około 50 metrów, bez jakichkolwiek przeszkód. Mimo to, pojawiają się problemy z utratą lub resetowaniem połączenia z serwerem. Moduł odbiera sygnał Wifi na poziomie około 30%.
Reset połączenia z serwerem
2. Wewnątrz budynku, router znajduje się w odległości 6 metrów od modułu, a sygnał Wifi wynosi około 50%. Często jednak tracę połączenie z siecią.
Utrata połączenia z Wifi
Co do drugiej sytuacji, możliwe, że przyczyną problemu są zakłócenia, ale sam ponowny powrót połączenia wskazuje, że nie ma problemu po stronie modułu. Natomiast w pierwszym przypadku mam problem z utrzymaniem połączenia, ponieważ moduł nie nawiązuje samodzielnie połączenia po jego utracie i konieczne jest odłączenie zasilania na 30 sekund i ponowne podłączenie.
Utrata połączenia z Wifi
1. Na zewnątrz budynku zainstalowałem wzmacniacz Wifi o parametrach umożliwiających zasięg do 200 metrów. Urządzenie znajduje się na wysokości 8 metrów 1m nad obrysem dachu i jest oddalone od modułu bramy o około 50 metrów, bez jakichkolwiek przeszkód. Mimo to, pojawiają się problemy z utratą lub resetowaniem połączenia z serwerem. Moduł odbiera sygnał Wifi na poziomie około 30%.
2. Wewnątrz budynku, router znajduje się w odległości 6 metrów od modułu, a sygnał Wifi wynosi około 50%. Często jednak tracę połączenie z siecią.
Utrata połączenia z Wifi
Co do drugiej sytuacji, możliwe, że przyczyną problemu są zakłócenia, ale sam ponowny powrót połączenia wskazuje, że nie ma problemu po stronie modułu. Natomiast w pierwszym przypadku mam problem z utrzymaniem połączenia, ponieważ moduł nie nawiązuje samodzielnie połączenia po jego utracie i konieczne jest odłączenie zasilania na 30 sekund i ponowne podłączenie.
Utrata połączenia z Wifi
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Patryk
Z doświadczenia te 30%, to tak naprawdę na granicy czułości.Lukas2022 wrote: Mon May 01, 2023 7:12 am Mam podobny problem i szukam rozwiązania.
1. Na zewnątrz budynku zainstalowałem wzmacniacz Wifi o parametrach umożliwiających zasięg do 200 metrów.
...
Moduł odbiera sygnał Wifi na poziomie około 30%.
Najlepiej aby ta wartość nie była niższa niż 45 - 50%.
Druga sprawa.
To co widzisz, to siła z jaką moduł ODBIERA sygnał.
Ale nie wiesz ( tak naprawdę ) z jaką siła ODBIERA router ( wzmacniacz ).
Wystarczy, że w module będzie gorszej jakości antena lub modul będzie miał nieco mniejszą moc nadajnika niż router ( wzmacniacz ) no i wtedy dzieją się takie rzeczy..
To są fale radiowe, które nie zawsze tak samo docierają z punktu A do B i odwrotnie.
Np: radio na zakresie UKF.
Przy słabszych stacjach, trzeba odpowiednio ustawić antenę.
Niekiedy wystarczy kilka centymetrów i różnica w odbierze kolosalna.
-
Lukas2022
Wzmacniacz jest jednocześnie routerem, który można skonfigurować osobno. Urządzenie to znajduje się na dachu i jest połączone skrętką z routerem. Router natomiast jest podłączony do światłowodu, co umożliwia transfer z prędkością wynoszącą około 300 Mb/s w obie strony. Zastanawia mnie, dlaczego moc sygnału jest już tak niska przy odległości zaledwie 50 metrów, skoro zasięg maksymalny wynosi 200 metrów.
-
Gitman
Może napisz co to za urządzenia żeby wiedzieć że trzeba je omijać z dalekaLukas2022 wrote: Mon May 01, 2023 4:07 pm Wzmacniacz jest jednocześnie routerem, który można skonfigurować osobno. Urządzenie to znajduje się na dachu i jest połączone skrętką z routerem. Router natomiast jest podłączony do światłowodu, co umożliwia transfer z prędkością wynoszącą około 300 Mb/s w obie strony. Zastanawia mnie, dlaczego moc sygnału jest już tak niska przy odległości zaledwie 50 metrów, skoro zasięg maksymalny wynosi 200 metrów.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Sam napisałeś, że wzmacniacz ma maksymalny zasięg 200 m. A maksymalny to tylko w idealnych warunkach. Minimum idealnych warunków, to żadnych innych sieci Wi-Fi w promieniu kilometra. Spełniasz taki warunek?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Basmar
Ludzie to nie wiedzą, co drzemie w WiFi i ogólnie w komunikacji radiowej.Robert Błaszczak wrote: Mon May 01, 2023 7:52 pm Sam napisałeś, że wzmacniacz ma maksymalny zasięg 200 m. A maksymalny to tylko w idealnych warunkach. Minimum idealnych warunków, to żadnych innych sieci Wi-Fi w promieniu kilometra. Spełniasz taki warunek?
Tak jak napisałeś, brak WiFi, brak telefonów na 2.4 GHz, brak mikrofalówek, Bluetooth, brak wybuchów na słońcu, o płółnocy, to wtedy mamy prawie idealne warunki aha zapomniałem dodać brak wilgoci w powietrzu, oraz polaryzacja anteny nadawczej z anteną odbiorczą w module, szerokość kanału (5, 10, 20, 40 MHz) B/G lub N sam kanał (od 1 do 10) to wszystko ma ogromniaste znaczenie
No i cały plan spalił na panewce