Reset urzadzenia informacja w aplikacji

emerce23

Witam chciałbym zapytać od czego po włączeniu urzadzenia po jakim czasie pokazuje mi się w aplikacji
Powód restartu urzadzenia: 3 reset połączenia z serwerem
Nie wpływa to na działanie lecz czym to jest spowodowane i czy to jest okej ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Oznacza to, że było z jakiegoś powodu zerwane połączenie z serwerem.
Możliwe przyczyny:
1. Reset serwera (np. z powodu aktualizacji oprogramowania - raczej nie dzieje się to często)
2. Zmiana praktycznie jakiegokolwiek ustawienia na Cloud w Twoim koncie (wszystkie połączenia są wtedy resetowane) (najczęsciej)
3. Problemy z połączeniem z siecią (po stronie dostawcy, albo w domu)
4. Jakieś problemy softowe, które powodują, że ping między serwerem a urządzeniem nie przechodzi
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
emerce23

Dodałem nrf24l01 który wysyła mi dodatkowo temperaturę, może powodować ten bład?
Lukas2022

Mam podobny problem i szukam rozwiązania.

1. Na zewnątrz budynku zainstalowałem wzmacniacz Wifi o parametrach umożliwiających zasięg do 200 metrów. Urządzenie znajduje się na wysokości 8 metrów 1m nad obrysem dachu i jest oddalone od modułu bramy o około 50 metrów, bez jakichkolwiek przeszkód. Mimo to, pojawiają się problemy z utratą lub resetowaniem połączenia z serwerem. Moduł odbiera sygnał Wifi na poziomie około 30%.
Reset połączenia z serwerem
2. Wewnątrz budynku, router znajduje się w odległości 6 metrów od modułu, a sygnał Wifi wynosi około 50%. Często jednak tracę połączenie z siecią.
Utrata połączenia z Wifi

Co do drugiej sytuacji, możliwe, że przyczyną problemu są zakłócenia, ale sam ponowny powrót połączenia wskazuje, że nie ma problemu po stronie modułu. Natomiast w pierwszym przypadku mam problem z utrzymaniem połączenia, ponieważ moduł nie nawiązuje samodzielnie połączenia po jego utracie i konieczne jest odłączenie zasilania na 30 sekund i ponowne podłączenie.

Reset połączenia z serwerem
Utrata połączenia z Wifi
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Patryk

Lukas2022 wrote: Mon May 01, 2023 7:12 am Mam podobny problem i szukam rozwiązania.

1. Na zewnątrz budynku zainstalowałem wzmacniacz Wifi o parametrach umożliwiających zasięg do 200 metrów.
...
Moduł odbiera sygnał Wifi na poziomie około 30%.
Z doświadczenia te 30%, to tak naprawdę na granicy czułości.
Najlepiej aby ta wartość nie była niższa niż 45 - 50%.
Druga sprawa.
To co widzisz, to siła z jaką moduł ODBIERA sygnał.
Ale nie wiesz ( tak naprawdę ) z jaką siła ODBIERA router ( wzmacniacz ).
Wystarczy, że w module będzie gorszej jakości antena lub modul będzie miał nieco mniejszą moc nadajnika niż router ( wzmacniacz ) no i wtedy dzieją się takie rzeczy..
To są fale radiowe, które nie zawsze tak samo docierają z punktu A do B i odwrotnie.
Np: radio na zakresie UKF.
Przy słabszych stacjach, trzeba odpowiednio ustawić antenę.
Niekiedy wystarczy kilka centymetrów i różnica w odbierze kolosalna.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Uzupełniając wypowiedź kolegi siła sygnału nie idzie w parze z jakością sygnału.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Lukas2022

Wzmacniacz jest jednocześnie routerem, który można skonfigurować osobno. Urządzenie to znajduje się na dachu i jest połączone skrętką z routerem. Router natomiast jest podłączony do światłowodu, co umożliwia transfer z prędkością wynoszącą około 300 Mb/s w obie strony. Zastanawia mnie, dlaczego moc sygnału jest już tak niska przy odległości zaledwie 50 metrów, skoro zasięg maksymalny wynosi 200 metrów.
Gitman

Lukas2022 wrote: Mon May 01, 2023 4:07 pm Wzmacniacz jest jednocześnie routerem, który można skonfigurować osobno. Urządzenie to znajduje się na dachu i jest połączone skrętką z routerem. Router natomiast jest podłączony do światłowodu, co umożliwia transfer z prędkością wynoszącą około 300 Mb/s w obie strony. Zastanawia mnie, dlaczego moc sygnału jest już tak niska przy odległości zaledwie 50 metrów, skoro zasięg maksymalny wynosi 200 metrów.
Może napisz co to za urządzenia żeby wiedzieć że trzeba je omijać z daleka
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Sam napisałeś, że wzmacniacz ma maksymalny zasięg 200 m. A maksymalny to tylko w idealnych warunkach. Minimum idealnych warunków, to żadnych innych sieci Wi-Fi w promieniu kilometra. Spełniasz taki warunek?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Basmar

Robert Błaszczak wrote: Mon May 01, 2023 7:52 pm Sam napisałeś, że wzmacniacz ma maksymalny zasięg 200 m. A maksymalny to tylko w idealnych warunkach. Minimum idealnych warunków, to żadnych innych sieci Wi-Fi w promieniu kilometra. Spełniasz taki warunek?
Ludzie to nie wiedzą, co drzemie w WiFi i ogólnie w komunikacji radiowej.
:D

Tak jak napisałeś, brak WiFi, brak telefonów na 2.4 GHz, brak mikrofalówek, Bluetooth, brak wybuchów na słońcu, o płółnocy, to wtedy mamy prawie idealne warunki aha zapomniałem dodać brak wilgoci w powietrzu, oraz polaryzacja anteny nadawczej z anteną odbiorczą w module, szerokość kanału (5, 10, 20, 40 MHz) B/G lub N sam kanał (od 1 do 10) to wszystko ma ogromniaste znaczenie

:mrgreen: :geek: :ugeek: :lol:
No i cały plan spalił na panewce :cry:

Return to “Pomoc”