W dedykowanej aplikacji "WS View "jest możliwość ustawień , dzięki którym stacja wysyła dane do kilka serwisów /serwerów pogodowych jak np : Weather Underground, ecowitt.net 30, Weathercloud, WeatherObservationWebsite, oraz “Customized” Upload. No i właśnie wykorzystując serwer "customowy" można dane wysyłać np na swój lokalny serwer i robić z nimi co się chce ... jak sie "umi"
Więc ja, przeszukałem portale aukcyjne, znalazłem i zakupiłem sobie używkę w baardzo dobrej cenie
Kupiłem też terminal Dell Wyse na nim postawiłem debiana , SVD, Apach'a2, PHP8 to działa, przynajmniej tak mi się wydaje.
Ustawiłem parametry w aplikacji, napisałem skrypt który ma wykonywać się na serwerze i .. to nie działa.
Sprawdzilem logi , stacja wysyła dane bo są rejestrowane pliku /var/log/apache2/access.log.
Moj skrypt wygląda tak :
Code: Select all
<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
<head>
<meta charset="UTF-8">
<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
<title>lekcja 1</title>
</head>
<body>
<h1> weather station </h1>
</body>
</html>
<?
// write data from weather station into txt file
$result = array($_GET);
// file_put_contents("weather_station_data.txt",print_r($result, true)); // tak było w oryginale
// otwarcie pliku do zapisu
$fp = fopen("weather_station_data.txt", "w");
// zapisanie danych
fputs($fp, $result;
// zamknięcie pliku
fclose($fp);
?>
We wszystkich moich dzianiach podpierałem się tą strona https://community.openhab.org/t/outside ... eded/98756.
Tam jest użyte sformułowanie że aby to działało wystarczy parser PHP - nie rozumiem o co chodzi .
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc , bo ja jestem tylko elektrykiem
Była by to świetna alternatywa niż budowanie własnych stacji pogodowych , przynajmniej dla osób które mają z tym problem .