SBW-02/ANT - problem z połączeniem do sieci

sherif14

Poproszę Was o pomoc, co może być nie tak, bo już naprawdę skończyły mi się pomysły:(
Pisałem już o tym problemie w temacie dot. połączenia z Faac740. Generalnie mam problem z połączeniem do wifi. Po standardowym zamocowaniu przy napędzie nic. Po wymianie anteny na mocniejszą nic. Po zasileniu z osobnego zasilacza nic. Ostatecznie zrobiłem tymczasowe rozwiązanie i przeniosłem sterownik do garażu bezpośrednio obok routera, podłączyłem osobny zasilacz, kablem połączone styki w napędzie i także nic. Dodam, że wymieniłem mój egzemplarz supli na nowy, bo myślałem, że może ma jakąś wadę. Problem dokładnie ten sam. Dioda miga wolno, poprzedni status: wifi connecting. Co mogę jeszcze zrobić? Czy winna może być wada softu?
sherif14

Po resecie i KILKUNASTU minutach sterownik połączył się, udało mi się 2 razy otworzyć bramę i znowu status rozłączony. Po chwili w smartfonie zapala się sygnalizacja zielona, ale w momencie naciśnięcia "otwórz" od razu zapala się czerwona dioda, czyli rozączony.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Na jakim sprzęcie i w jaki sposób masz zbudowaną sieć Wi-Fi w domu?
Jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś, to Udostępnij na smartfonie Internet (Wi-Fi), podłącz do udostępnionego Wi-Fi swój SBW-02 i zaktualizuj w nim oprogramowanie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
sherif14

Supla jest połączona do AP zrobionego z TPlinka wr841n. Informacja pokazuje, że mam wersję 2.8.52. Dodam jeszcze, że gdy sterownik jest na chwilę podłączony i zmieniam jakieś ustawienia w chmurze Supli w przeglądarce, po zatwierdzeniu też od razu się rozłącza i łączy się po kilkunastu minutach.
Robert Błaszczak

Masz najnowsze oprogramowanie w SBW. A ten AP na WR841N jest w trybie AP, czy może w trybie routera? W jaki sposób AP jest podłączony do głównego routera? Czy na głównym routerze masz taką samą nazwę sieci Wi-Fi, co na TP-Linku robiącym za AP?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

sherif14

Mój układ wygląda tak: główny router > połączenie kablem do tp linka (tryb AP) > połączenie kablem do tp linka (tryb AP). Oba AP to te same modele. Nazwy sieci głównego routera i pierwszego AP są takie same, natomiast drugi AP (ten z którym łączy się supla) ma inną nazwę specjalnie, żeby przypadkiem sterownik nie łapał słabszego sygnłu. Schemat poniżej - mam nadzieję, że docenicie moje umiejętności malarskie :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by sherif14 on Sun Oct 23, 2022 7:36 am, edited 2 times in total.
Robert Błaszczak

Wygląda jak najbardziej ok. A masz może jakiegoś switcha, aby na testy wyłączyć całkowicie pierwszy AP. który jest jednocześnie switchem dla drugiego AP?
Sprawdź też podłączając się do Wi-Fi drugiego AP np. laptopem, czy masz na nim stabilny dostęp do sieci Internet.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

sherif14

Wrzuciłem jeszcze rysunek. Próbowałem już taki manewr, że podłączyłem suplę na zasilaczu bezpośrednio do rutera głównego (na "sucho" bez łączenia z napędem) i działo się to samo. Internet w AP jest w porządku, sprawdzone na laptopie po kablu i przez wifi na telefonie.
Last edited by sherif14 on Fri Oct 21, 2022 4:54 pm, edited 1 time in total.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Jaką masz siłę sygnału WiFi w miejscu instalacji sterownika? Możesz to zobaczyć w aplikacji przy kanale po kliknięciu w 'i'
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
sherif14

Teraz po dłuższej chwili znowu się połączył, więc mam dostęp do "i":
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “ZAMEL SBW-02”