konfiguracja dwóch sonoff
-
Espablo
to nie wiedziałeś

Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
pykaman
Witam i tak jak myślałem coś mi zakłóca. Na szczęście brama się nie otwiera ale światło zapala się samo. Mniejsze rezsory tzn jakie i jakie kondensatory i gdzie? Przejrzałem wątek o inCan i nie rozumiem , nie znam się na tyle na elektronice żeby to znaleźć. Więc proszę o bardziej łopatologiczne objaśnienie. Z góry dziękuję.Espablo wrote: Wed Oct 11, 2017 7:34 pm
Miałem podobne problemy u siebie. Rozwiązałem to tak, że dałem mniejsze rezystory na wejściu pull-up i kondensatory. Wejścia w tych esp8266 są bardzo czułe na zakłucenia i pewnie łapią wszystko z okolicy. Zobacz jak to zrobiłem w moich inCan, żeby to wyeliminować.
-
Espablo
Tutaj jest schemat viewtopic.php?f=8&t=4&start=10#p466.
Tylko rezystor daj ok 4.7k zamiast tego 10k który jest na tym schemacie. Takie rozwiązanie skutecznie eliminuje u mnie drgania styków. Tak samo jest w modułach inCan.
Tylko rezystor daj ok 4.7k zamiast tego 10k który jest na tym schemacie. Takie rozwiązanie skutecznie eliminuje u mnie drgania styków. Tak samo jest w modułach inCan.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
pykaman
Rezystor mam 4.7 i połączony nim jest pin +3v z gpio14 dodatkowo wyjście na przycisk gpio14 i gnd czyli z moich rozmyślań wynika że muszę jeszcze wsadzić kondensator miedzy gpio14 i gnd w sumie można to chyba zrobić pod włącznikiem a nie w obudowie sonoffy, bo zwiera te same piny. Czy dobrze kombinuje? I jeszcze pytanie odnośnie kondensatora rozumiem że ceramiczny?
-
Espablo
tak, ceramiczny i można tak zrobić

-
pykaman
Zakupy zrobione , wieczorem powalczymy, a żona dzwoni i mówi że się światło na dworze się świeci. Pozdrawiam dzięki
-
Dzidek
Możesz zrobić zdjęcie tego co zrobiłeś bo za bardzo nie kumam o co chodzi
i ten kondensator ma być 100nF
i ten kondensator ma być 100nF
-
pykaman
Niestety światło załącza się jak chce zauważyłem nawet że jak włączam czajnik to też czasem zaskoczy nic to nowe sonoffy lada dzień będą może te będą ok
-
Dzidek
Z moich obserwacji brama znacząco rzadziej się otwiera jak czujnik jest podpięty do oddzielnego zabezpieczenia
testuje dalej
testuje dalej