SBW-02/ANT - problem z połączeniem do sieci
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Wypowie się pewnie za chwilę Przemek (@pzygmunt) w tej kwestii, ale moim zdaniem po stronie serwerów Supli nie ma żadnych blokad. Sprawdzali to np. Wireshark'iem, czy powiedzieli na odczepnego? Czy to jakaś tajemnica, co to za operator? Może ktoś na forum również korzysta z ich usług?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
sherif14
VoltarNet Zebrzydowice. Coś panowie sprawdzali na komputerze, ale co - nie mam pojęcia:)
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Blokujemy tylko adresy z sieci TOR. Gdyby adresy dostawy były z tej puli to nie otworzyłbyś również strony cloud.supla.org.
Jeśli sprawdzali ping-a to ICMP jest generalnie wyłączone dla wszystkich i w tym kontekście nie ma to znaczenia.
Ustal co dokładnie sprawdzali.
Jeśli sprawdzali ping-a to ICMP jest generalnie wyłączone dla wszystkich i w tym kontekście nie ma to znaczenia.
Ustal co dokładnie sprawdzali.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
sherif14
A dałoby coś gdybym podał mój IP? Miałbyś wtedy podgląd czy coś jest nie tak?
-
pzygmunt
Zainstaluj na swoim komputerze na wirtualnej maszynie jakiegoś linux-a.
Następnie zainstaluj TeamViewer-a i daj mi dostęp. W ten sposób mogę przetestować co się tam dzieje.
Następnie zainstaluj TeamViewer-a i daj mi dostęp. W ten sposób mogę przetestować co się tam dzieje.
-
pzygmunt
Dzięku uprzejmości @sherif14, który udostępnił swoją sieć udało się ustalić, że ESP8266 nie radzi sobie z certyfikatami ssl o rozmiarze klucza 4096 bitów, które to wprowadziliśmy kilka miesięcy temu. Co ciekawe nie jest to reguła, a rzadki przypadek, który zdarza się w niektórych lokalizacjach. Objawia się to tym, że urządzenie nie może przeprowadzić "handshake" przez co, co chwile restartuje też połączenie wifi. Dopiero n-ta próba się udaje, gdzie n jest losowe. Co na to dokładnie ma wpływ jeszcze nie wiemy i będzie to trudne do zdiagnozowania z dwóch powodów. Po pierwsze trudno to zreprodukować, a po drugie problem dotyczy SDK espressif-a. Zdecydowanie ma na to jakiś wpływ to w jaki sposób działa dana sieć. Prędkość, co jest w pamięci, z jakimi pakietami musi sobie radzić układ. Itd itp. Niemniej jednak wracamy obecnie do kluczy 2048 bitowych i będziemy szukać dalej.
-
sherif14
Ja z kolei jeszcze raz, tym razem publicznie tu na forum, chciałem podziękować bardzo @pzygmunt za pomoc. Spędził dobre kilkanaście godzin na zdalnym połączeniu i szukał co jest nie tak. Dzięki swojemu zaangażowaniu znalazł problem. Raz jeszcze dzięki.
-
PreMierOO
Ja mam jeszcze jedno pytanie. jak mam połączony odbiornik pod sieć wifi i z nagłych przyczyn sieć będzie zasłonięta i straci na chwile połączenie z internetem i supla ciężko ma się znowu połączyć po odłączeniu od prądu i włączeniu łączy się natychmiastowo.