Witam
Chciałbym oświetleniem zewnętrznym sterować za pomocą przekaznika BIS-411 używając przycisków dzwonkowych, a także rownolegle podłączonego przekaznika Sonoff RE5V1C z wgrana SUPLĄ, który by pełnił funkcję takiego przycisku dzwonkowego na odległość + harmonogram załączania w określonych godzinach.
Czy Sonoff RE5V1C jest dobrym wyborem? Czy coś innego powinienem wybrać?
Sonoff RE5V1C + Przekaźnik bistabilny BIS-411
-
Mukax
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Jeśli dasz zewnętrzny przekaźnik bistabilny, to nie będziesz w Supli znał stanu, czyli nie będziesz wiedział, czy światło jest włączone czy nie. Aby mieć o tym informację, trzeba kombinować z dodatkowymi przekaźnikami, albo detektorami napięcia. Ogólnie gra nie warta świeczki.
Lepiej podłączyć tam dowolne urządzenie, które będzie samodzielnie sterować światłem (czyli bez osobnego przekaźnika bistabilnego). Np. ROW-02, czy dowolny inny układ z przekaźnikiem i wejściem na przyciski z układem ESP8266 na pokładzie.
Lepiej podłączyć tam dowolne urządzenie, które będzie samodzielnie sterować światłem (czyli bez osobnego przekaźnika bistabilnego). Np. ROW-02, czy dowolny inny układ z przekaźnikiem i wejściem na przyciski z układem ESP8266 na pokładzie.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Mukax
Dziękuję za odpowiedź. ROW-02 Faktycznie lepszy wybór. Muszę się za opatrzyć.klew wrote: Thu Oct 27, 2022 5:09 pm Jeśli dasz zewnętrzny przekaźnik bistabilny, to nie będziesz w Supli znał stanu, czyli nie będziesz wiedział, czy światło jest włączone czy nie. Aby mieć o tym informację, trzeba kombinować z dodatkowymi przekaźnikami, albo detektorami napięcia. Ogólnie gra nie warta świeczki.
Ale jeśli mam mam ww. osprzęt i nie zależy mi tak bardzo na informacji w aplikacji o stanie czy urzadzenie jest załączone a bardziej o to by harmonogram przełączał mi ten stan w określonych godzinach. To mogę to podłączyć w ww. sposób?
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Patrząc na ten schemat co załączyłeś, to tak, może to tak działać.
Tylko nad generowaniem impulsu trzeba by się zastanowić.
Natomiast do harmonogramów to się nie nadaje, bo nie będzie się dało włączyć albo wyłączyć światła. Będziesz mógł zrobić tylko"przełącz"
Tylko nad generowaniem impulsu trzeba by się zastanowić.
Natomiast do harmonogramów to się nie nadaje, bo nie będzie się dało włączyć albo wyłączyć światła. Będziesz mógł zrobić tylko"przełącz"
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Żeby to działało zgodnie z logiką potrzebujesz sterownik z funkcją sterowania bistabilnego.
viewtopic.php?t=11839
viewtopic.php?t=11839