Hej
Staram się by całość mojej instalacji supli była "przezroczysta" dla odwiedzających nasz dom, czyli tak by każde światło/inny sprzęt dało się używać także bez aplikacji. W związku z tym zazwyczaj suple są poukrywane w puszkach za konkretnymi włącznikami.
Utknąłem jednak na temacie przełączników przelotowych które występują w różnych lampkach nocnych, biurkowych czy stojących. W niektórych stojących można zastosować oczywiście PNW ale do wiszących chyba nie znalazłem jakiegoś idealnego rozwiązania.
Jak sobie z tym radzicie?
Ostatecznie mogę zrobić ROW/sonoff mini w jakiejś malutkiej obudowie a do włącznika/lampy wymienić kabel na jakiś 4x0,5 ale być może ktoś ma jakieś ciekawsze rozwiązanie?
Supla i lampy z przełącznikiem przelotowym
-
przygod
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Jeśli PNW tu nie wchodzi w rachubę, to możesz dać ROW albo blood podobnego. Urządzenie chowasz w lampce i wymieniasz przewód tak, aby zasilanie zawsze szło do lampki i od niej dodatkowe dwa przewody do włącznika.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
przygod
Faktycznie można też i tak.klew wrote: Sun Oct 30, 2022 2:43 pm Jeśli PNW tu nie wchodzi w rachubę, to możesz dać ROW albo blood podobnego. Urządzenie chowasz w lampce i wymieniasz przewód tak, aby zasilanie zawsze szło do lampki i od niej dodatkowe dwa przewody do włącznika.
Niestety omawiane lampki zazwyczaj są za małe by zmieścić w nich ROW (zobaczymy jak będzie z zapowiadanym mROW) więc zostaje robić coś na samym przewodzie jak w propozycji co opisałem wyżej.
Chyba że komuś udało się zmieścić jakiś inny moduł bezpośrednio w którymś modelu przełącznika który byłby mniejszy niż PNW?
-
myxhir
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 9 times
dokładnie tak samo zrobiłem swoją lampęklew wrote: Sun Oct 30, 2022 2:43 pm Jeśli PNW tu nie wchodzi w rachubę, to możesz dać ROW albo blood podobnego. Urządzenie chowasz w lampce i wymieniasz przewód tak, aby zasilanie zawsze szło do lampki i od niej dodatkowe dwa przewody do włącznika.
viewtopic.php?t=8960
mam przełącznik idący do ROW-01 i schowany w podstawie
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
-
przygod
Masz na myśli zawieszenie go zamiast przełącznika i używanie tego małego przycisku z sonoffa gdy trzeba manualnie włączyć?mmiikk wrote: Wed Nov 02, 2022 10:21 am Zwyczajnie zamiast tego dałem sonoff basic, jest w pełni funkcjonalne do włączania ręcznego , z harmonogramów, wyzwalaczy akcji i aplikacji
Tak, do końcówki switcha sonoffa możesz dokleić "grzybek" a obudowę można pomalować na dowolny kolor sprajemprzygod wrote: Wed Nov 02, 2022 11:55 amMasz na myśli zawieszenie go zamiast przełącznika i używanie tego małego przycisku z sonoffa gdy trzeba manualnie włączyć?mmiikk wrote: Wed Nov 02, 2022 10:21 am Zwyczajnie zamiast tego dałem sonoff basic, jest w pełni funkcjonalne do włączania ręcznego , z harmonogramów, wyzwalaczy akcji i aplikacji
-
przygod
Dzięki za sugestie. O malowaniu nie pomyślałem, a z tymi wszystkimi napisami (dopiero w wersji R3 to poprawili) wygląda za paskudnie by go tak wieszać na kablu:)mmiikk wrote: Wed Nov 02, 2022 10:07 pmTak, do końcówki switcha sonoffa możesz dokleić "grzybek" a obudowę można pomalować na dowolny kolor sprajemprzygod wrote: Wed Nov 02, 2022 11:55 amMasz na myśli zawieszenie go zamiast przełącznika i używanie tego małego przycisku z sonoffa gdy trzeba manualnie włączyć?mmiikk wrote: Wed Nov 02, 2022 10:21 am Zwyczajnie zamiast tego dałem sonoff basic, jest w pełni funkcjonalne do włączania ręcznego , z harmonogramów, wyzwalaczy akcji i aplikacji
-
przygod
Podzielę się efektem metody jakiej ostatecznie użyłem. Być może komuś się przyda.
Dorzuciłem:
Sonoff Mini w małej puszeczce na kablu
+ odcinek przewodu 4 żyły do włącznika
+ przeróbka oryginalnego włącznika tak by sygnał wracał z niego do sonoff.
Dorzuciłem:
Sonoff Mini w małej puszeczce na kablu
+ odcinek przewodu 4 żyły do włącznika
+ przeróbka oryginalnego włącznika tak by sygnał wracał z niego do sonoff.