Supla i lampy z przełącznikiem przelotowym

przygod

Hej
Staram się by całość mojej instalacji supli była "przezroczysta" dla odwiedzających nasz dom, czyli tak by każde światło/inny sprzęt dało się używać także bez aplikacji. W związku z tym zazwyczaj suple są poukrywane w puszkach za konkretnymi włącznikami.
Utknąłem jednak na temacie przełączników przelotowych które występują w różnych lampkach nocnych, biurkowych czy stojących. W niektórych stojących można zastosować oczywiście PNW ale do wiszących chyba nie znalazłem jakiegoś idealnego rozwiązania.

Jak sobie z tym radzicie?
Ostatecznie mogę zrobić ROW/sonoff mini w jakiejś malutkiej obudowie a do włącznika/lampy wymienić kabel na jakiś 4x0,5 ale być może ktoś ma jakieś ciekawsze rozwiązanie?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jeśli PNW tu nie wchodzi w rachubę, to możesz dać ROW albo blood podobnego. Urządzenie chowasz w lampce i wymieniasz przewód tak, aby zasilanie zawsze szło do lampki i od niej dodatkowe dwa przewody do włącznika.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
przygod

klew wrote: Sun Oct 30, 2022 2:43 pm Jeśli PNW tu nie wchodzi w rachubę, to możesz dać ROW albo blood podobnego. Urządzenie chowasz w lampce i wymieniasz przewód tak, aby zasilanie zawsze szło do lampki i od niej dodatkowe dwa przewody do włącznika.
Faktycznie można też i tak.
Niestety omawiane lampki zazwyczaj są za małe by zmieścić w nich ROW (zobaczymy jak będzie z zapowiadanym mROW) więc zostaje robić coś na samym przewodzie jak w propozycji co opisałem wyżej.
Chyba że komuś udało się zmieścić jakiś inny moduł bezpośrednio w którymś modelu przełącznika który byłby mniejszy niż PNW?
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Zwyczajnie zamiast tego dałem sonoff basic, jest w pełni funkcjonalne do włączania ręcznego , z harmonogramów, wyzwalaczy akcji i aplikacji
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

klew wrote: Sun Oct 30, 2022 2:43 pm Jeśli PNW tu nie wchodzi w rachubę, to możesz dać ROW albo blood podobnego. Urządzenie chowasz w lampce i wymieniasz przewód tak, aby zasilanie zawsze szło do lampki i od niej dodatkowe dwa przewody do włącznika.
dokładnie tak samo zrobiłem swoją lampę :D
viewtopic.php?t=8960
mam przełącznik idący do ROW-01 i schowany w podstawie ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
przygod

mmiikk wrote: Wed Nov 02, 2022 10:21 am Zwyczajnie zamiast tego dałem sonoff basic, jest w pełni funkcjonalne do włączania ręcznego , z harmonogramów, wyzwalaczy akcji i aplikacji
Masz na myśli zawieszenie go zamiast przełącznika i używanie tego małego przycisku z sonoffa gdy trzeba manualnie włączyć?
mmiikk

przygod wrote: Wed Nov 02, 2022 11:55 am
mmiikk wrote: Wed Nov 02, 2022 10:21 am Zwyczajnie zamiast tego dałem sonoff basic, jest w pełni funkcjonalne do włączania ręcznego , z harmonogramów, wyzwalaczy akcji i aplikacji
Masz na myśli zawieszenie go zamiast przełącznika i używanie tego małego przycisku z sonoffa gdy trzeba manualnie włączyć?
Tak, do końcówki switcha sonoffa możesz dokleić "grzybek" a obudowę można pomalować na dowolny kolor sprajem
przygod

mmiikk wrote: Wed Nov 02, 2022 10:07 pm
przygod wrote: Wed Nov 02, 2022 11:55 am
Tak, do końcówki switcha sonoffa możesz dokleić "grzybek" a obudowę można pomalować na dowolny kolor sprajem
Dzięki za sugestie. O malowaniu nie pomyślałem, a z tymi wszystkimi napisami (dopiero w wersji R3 to poprawili) wygląda za paskudnie by go tak wieszać na kablu:)
przygod

Podzielę się efektem metody jakiej ostatecznie użyłem. Być może komuś się przyda.
Dorzuciłem:
Sonoff Mini w małej puszeczce na kablu
+ odcinek przewodu 4 żyły do włącznika
+ przeróbka oryginalnego włącznika tak by sygnał wracał z niego do sonoff.
mmiikk

Ciekawe rozwiązane, godne polecenia, zostawiamy w ten sposób oryginalne włączniki urządzenia

Return to “Pomoc”