Jak dokonywać odczytów (historia, wykresy, dane) z MEW-01?

pzygmunt
Been thanked: 59 times

W historii zapisywane są stany licznika z częstotliwością co 10 min.
Pomiary poszczególnych parametrów sieci realizowane są co kilka sekund i przesyłane od razu do serwera.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
krzysztof_EV_fan

OK,
ale domyślam się, że prezentowane w apce są chyba wartości uśrednione ze zbioru danych w ciągu każdych 10 min.
czy jednak pojedyncze wartości odczytane co 10 min.?

I mam jeszcze pytanie:
czy w apce (albo w innej aplikacji) można zobaczyć wykresy - ale nie zsumowanych danych z wszystkich trzech faz
(ew. w postaci łącznie prezentowanych trójkolorowych słupków)
ale np. pobraną energię czynną minutową (albo godzinną) jednak dla pojedynczej fazy, wybranej fazy?
pzygmunt

To są dane sumaryczne, a nie uśrednione. Działa to tak...

Załóżmy, że o godz 10:00 stan licznika wynosił 10kWh. Następnie

10:10 15kWh
10:20 20kWh

Zużycie w okresie 10:00 do 10:10 to 5kWh
Zużycie w okresie 10:00 do 10:20 to 10kWh.

Uśrednianie ma miejsce tylko w jednym przypadku i ma to tylko odniesienie do uśredniania wartości na wykresie.
Załóżmy, że o 10:00 stan licznika wynosił 10kWh. Na godzinę licznik stracił połączenie z siecią i wrócił o 11:00 informując, że aktualnie stan licznika to 16 kWh. Różnica to 6 kWh. Aplikacja na wykresie podzieli tą różnicę na 6 równych odcinków (co 10 min) i pokaże, że w okresie 10:00 do 11:00 zużywano równo 1kWh/10 min.
krzysztof_EV_fan

OK, rozumiem :)

A czy mógłbyś odpowiedzieć na drugie pytanie?
tzn. czy w apce (albo w innej aplikacji) można zobaczyć wykresy - ale nie zsumowanych danych z wszystkich trzech faz
(np. w postaci łącznie prezentowanych trójkolorowych słupków jeden nad drugim - jak to jest w apce)
ale np. pobraną energię czynną minutową (albo godzinną) jednak dla - POJEDYNCZEJ, wybranej przeze mnie fazy?

Po prostu chciałbym przeanalizować pobór energii na każdej z faz osobno,
a ten łączny wykres słupkowy trzech faz jedna nad drugą bardzo "zaciemnia" obraz :(
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

W apce nie da się tego aktualnie zrobić.
Natomiast wykresy z poziomu Clouda mają taką możliwość. Ewentualnie dane można z cloud wyeksportować do pliku csv i analizować dowolnie w excelu
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
krzysztof_EV_fan

OK, dzięki za info!
Zadaję może trywialne pytania dla doświadczonych użytkowników Supli i MEW-01,
ale już próbowałem wyważać otwarte drzwi w tym zakresie i nic z tego nie wyszło.
Wolę się zapytać, żeby nie błądzić ;)

Czyli w zasadzie najlepszym źródłem informacji o poborach prądu i parametrach jest ściągnięcie
pliku csv lub Excela i analiza danych w zewnętrznej aplikacji.
A apkę Supli dla MEW-01 należy traktować raczej jako szybki podgląd ogólnych danych.

Pzw
K.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

krzysztof_EV_fan wrote: Mon Oct 31, 2022 1:43 pm OK, dzięki za info!
Zadaję może trywialne pytania dla doświadczonych użytkowników Supli i MEW-01,
ale już próbowałem wyważać otwarte drzwi w tym zakresie i nic z tego nie wyszło.
Wolę się zapytać, żeby nie błądzić ;)

Czyli w zasadzie najlepszym źródłem informacji o poborach prądu i parametrach jest ściągnięcie
pliku csv lub Excela i analiza danych w zewnętrznej aplikacji.
A apkę Supli dla MEW-01 należy traktować raczej jako szybki podgląd ogólnych danych.

Pzw
K.
Mi osobiście możliwości apki wystarczają.
Dodatkowo niedługo w Cloud będzie dostępny monitoring napięcia (rejestrowanie zbyt wysokiego i zbyt niskiego napięcia).

W eksporcie danych w pliku csv są tylko rejestry zużytej/oddanej energii. Pozostałe parametry nie są przechowywane, a w apce jest podgląd aktualnych pomiarów.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
krzysztof_EV_fan

Hej,
no właśnie :(
szkoda, że nie nie są archiwizowane w Cloud chwilowe wartości innych parametrów
(a tylko sumaryczne pobory energii) - apetyt rośnie w miarę jedzenia ;)
A czy w Cloud może będą dostępne archiwalnie chwilowe wartości różnych parametrów,
które są obecnie widoczne tylko chwilowo w apce?
Pzw
K.
pzygmunt

Obecnie nie uciągnęlibyśmy tylu danych. To byłoby kilkaset tysięcy nowych rekordów na sekundę w skali całej chmury.
krzysztof_EV_fan

Domyślam się, że to byłaby względnie ogromna ilość danych, w większości zupełnie niewykorzystywanych - jeśli byłoby to defaultowo zaimplementowane. Ale może warto byłoby zastanowić się nad „włączalną” płatną opcją subskrypcji transmisji takich „dodatkowych” danych do chmury i trzymania ich na serwerze przynajmniej przez jakiś czas w celu wykorzystania przez zainteresowanych?
Ciekawe jest „podglądanie” chwilowych parametrów pracy obwodów w apce, ale prawdziwą „moc” dałaby możliwość ich analizy w dłuższym czasie i ich korelowania parametrów z zewnętrznymi wydarzeniami, zachowaniem się urządzeń, porą dnia itp.
Być może byłaby to interesująca możliwość, trudno mi ocenić,
brak mi szerszej wiedzy i praktycznego doświadczenia elektrotechnicznego.

Return to “ZAMEL MEW-01”