SUPLA (Docker) - zarządzanie własną instancją

lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Zakomentuj te dwie linie
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
waluszek

Pytanie może głupie, po zmianie w pliku .env trzeba wykonać jakąś dodatkową komendę ? niestety samo ponowne uruchomienie kontenera nie powoduje zaczytania nowych ustawień z pliku .env
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

waluszek wrote: Sun Nov 06, 2022 9:43 am Pytanie może głupie, po zmianie w pliku .env trzeba wykonać jakąś dodatkową komendę ? niestety samo ponowne uruchomienie kontenera nie powoduje zaczytania nowych ustawień z pliku .env
Trzeba zrobić restart kontenerów

Code: Select all

./supla.sh restart
A co w .env zmieniałeś?
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
waluszek

próbuje poprawnie uruchomić broker MQTT do połączenia z HA, niestety supla zachowuje się jak by wcale nie zaczytała ustawień z pliku.
mam taki komunikat i nie bardzo ogarniam co dalej.
jak wygenerować poświadczenia do mqtt
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by waluszek on Sun Nov 06, 2022 10:52 am, edited 1 time in total.
jaku2k
Has thanked: 1 time

waluszek wrote: Sun Nov 06, 2022 10:50 am próbuje poprawnie uruchomić broker MQTT do połączenia z HA, niestety supla zachowuje się jak by wcale nie zaczytała ustawień z pliku.
Witam,
nie wiem, czy zwróciłeś na to uwagę, ale po dokonaniu zmian w tym aspekcie musisz jeszcze włączyć MQTT w Cloudzie (Konto->Integracje->Broker MQTT)
Pozdrawiam
Jakub
waluszek

jaku2k wrote: Sun Nov 06, 2022 10:52 am
waluszek wrote: Sun Nov 06, 2022 10:50 am próbuje poprawnie uruchomić broker MQTT do połączenia z HA, niestety supla zachowuje się jak by wcale nie zaczytała ustawień z pliku.
Witam,
nie wiem, czy zwróciłeś na to uwagę, ale po dokonaniu zmian w tym aspekcie musisz jeszcze włączyć MQTT w Cloudzie (Konto->Integracje->Broker MQTT)
Tak, najpierw nie miałem opcji brokera w integracjach wcale, po zmianie pliku .env tez nie działało, dopiero po zmianie pliku .env i wykonaniu upgrade cluda "./supla.sh upgrade" zadziałało. Tak jak by podczas upgrade dopiero zaczytał zmiany z pliku.
jaku2k

waluszek wrote: Sun Nov 06, 2022 10:55 am
Witam,
Tak, najpierw nie miałem opcji brokera w integracjach wcale, po zmianie pliku .env tez nie działało, dopiero po zmianie pliku .env i wykonaniu upgrade cluda "./supla.sh upgrade" zadziałało. Tak jak by podczas upgrade dopiero zaczytał zmiany z pliku.
Być może przed upgrade'em miałeś starszą wersję Clouda, niewspierającą MQTT :?:
waluszek

jaku2k wrote: Sun Nov 06, 2022 10:57 am

Witam,
miałem 22.07, aktualnie po wyłączeniu brokera mqtt i próbie ponownego włączenia mam komunikat że za często wprowadzam zmiany i musze poczekać ? dziwne.
jaku2k

waluszek wrote: Sun Nov 06, 2022 11:03 am
jaku2k wrote: Sun Nov 06, 2022 10:57 am

miałem 22.07, aktualnie po wyłączeniu brokera mqtt i próbie ponownego włączenia mam komunikat że za często wprowadzam zmiany i musze poczekać ? dziwne.
Też tak miałem. Sprawdzałeś logi MQTT w HA?
Ja miałem taki problem, że odrzucał mi połączenie Supli. Jak zmieniłem hasło do brokera w HA, a potem w Suplowym .env, to zadziałało.

Nie wiem dlaczego dopiero wtedy - mam pewność, że za pierwszym razem hasła się pokrywały. Może to jakiś błąd HA...

[EDIT]
Spróbuj wyłączyć TLS-a.
Kaowiec

Kilka tygodni temu przechodząc na "wbudowany" broker ze starego rozwiązania (supla-mqtt-client) walnąłem się w pliku .env podając port 8883 zamiast 1883. Nie było żadnej opcji* żeby po edycji .env zaczytały się nowe ustawienia!

* włączanie/przełączanie/update/ ze sto razy

Na szczęście miałem kopię sprzed zmiany...

Pewnie bug, który teraz się ujawnia :( :evil: :evil:

Return to “FAQ / Jak to zrobić”