Cześć,
Chciałbym zrobić sobie program na ESP-01, który będzie mi odbierał dane przez 'Serial' i wysyłał na serwer supla. Wystarczyłoby mi żeby moduł ESP tylko nasłuchiwał na porcie szeregowym, a ja z mojego drugiego urządzenia mógłbym decydować kiedy dane wysłać. Problem jest taki, że za bardzo nie wiem od czego zacząć. Zaimportowałem SDK do VirtualBoxa, odpaliłem, udało się skompilować gotowca i to tyle.
Mógłby mnie ktoś nakierować co muszę przeczytać? Może jest jakiś poradnik co z czym i jak? Ogólnie z językiem C,C++ jestem w stanie sobie w miarę poradzić. Dane, o których mowa mają pochodzić z innego mojego urządzenia: 5x DS18B20 oraz dane z licznika PZEM. Myślę, że na razie mi to wystarczy. Jest w ogóle możliwe stworzyć taki projekt jak wyżej opisałem?
Odbieranie danych przez port szeregowy i wysyłanie na serwer
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Najprościej byłoby zacząć od zrobienia programu w Arduino ide, który w sposób nieblokujący odbiera dane z seriala i je parsuje.
To jest zupełnie niezależne od Supli i bez problemu powinieneś znaleźć poradniki i tutoriale w sieci.
Potem te dane można wrzucić na kanały w Supli używając kanałów w stylu VirtualThermometer itp
To jest zupełnie niezależne od Supli i bez problemu powinieneś znaleźć poradniki i tutoriale w sieci.
Potem te dane można wrzucić na kanały w Supli używając kanałów w stylu VirtualThermometer itp
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
VAC
Dzięki za naprowadzenie mnie na właściwie tory. Usiadłem do Arduino IDE i okazało się to łatwiejsze niż myślałem. Mimo tego i tak nie wiem jak do końca zrobić to co chcę. Moje urządzenie nadawcze wysyła 5 temperatur, moc czynną oraz wartość kWh.
Temperatury już mam w aplikacji, znalazłem na forum klasę VirtualThermometer i temperatury wysyłają się prawidłowo. Nie wiem natomiast jak oprócz temperatur wysłać jeszcze te dwie pozostałe wartości, tak żeby były wyświetlane w aplikacji jako licznik energii.
Właściwie to mogę z mojego nadawczego urządzenia wysyłać wszystkie dane jakie odbieram z licznika PZEMv3. Mógłbym je też umieścić w aplikacji dla lepszego poglądu. Da się tak zrobić?
Temperatury już mam w aplikacji, znalazłem na forum klasę VirtualThermometer i temperatury wysyłają się prawidłowo. Nie wiem natomiast jak oprócz temperatur wysłać jeszcze te dwie pozostałe wartości, tak żeby były wyświetlane w aplikacji jako licznik energii.
Właściwie to mogę z mojego nadawczego urządzenia wysyłać wszystkie dane jakie odbieram z licznika PZEMv3. Mógłbym je też umieścić w aplikacji dla lepszego poglądu. Da się tak zrobić?
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Wydaje mi się, że klasa Supla::Sensor::OnePhaseElectricityMeter powinna wystarczyć (dla jednofazowego licznika - jeśli chcesz 3 fazowy, to użyj Supla::Sensor::ElectricityMeter).VAC wrote: Wed Nov 09, 2022 3:56 am Dzięki za naprowadzenie mnie na właściwie tory. Usiadłem do Arduino IDE i okazało się to łatwiejsze niż myślałem. Mimo tego i tak nie wiem jak do końca zrobić to co chcę. Moje urządzenie nadawcze wysyła 5 temperatur, moc czynną oraz wartość kWh.
W klasie bazowej, czyli w ElectricityMeter są zdefiniowane settery do wszystkich parametrów pomiarowych. W pliku electricity_meter.h masz opisane parametry i jakie wartości trzeba tam wprowadzać.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Zibi
Też podobny temat męczyłem miałem problem, ale już opanowałem. Ważna jest komunikacja żeby funkcje tak napisać żeby dane nie nachodziły na siebie i nie blokowały transmisji, sprawdzać integralność danych crc. Łącznie wysyłam 5 wartości z jednego nadajnika, a mam ich 5 szt do odbiornika i potem pcha do Supli. Robiłem komunikacje w oparciu o HC w dwie strony bo czujniki(nadajniki) pracują na baterii i wykorzystam Suple żeby w nadajniku włączała tryb nocny 22:00. - 6:00 po 433mhz dzięki temu oszczedze baterie w nocy układ będzie spał i od 6 rano zacznie wysyłać 
-
VAC
Dziękuję za wskazówki. Użyłem Supla::Sensor::OnePhaseElectricityMeter, dodałem pozostałe wartości z PZEM, także mam komplet informacji w aplikacji.
Zauważyłem, że w momencie wysyłania danych przez Wi-Fi, ESP nadaje jakieś dane przez UART. Da się wyłączyć to nadawanie? Chciałbym, żeby nie było tego, niepotrzebnie mi wysyła coś na atmegę. Możliwe, że w przyszłości będę chciał sterować jakimś urządzeniem z aplikacji to będę miał łatwiej już, bo tylko konkretne dane będą leciały do atmegi.
Zauważyłem, że w momencie wysyłania danych przez Wi-Fi, ESP nadaje jakieś dane przez UART. Da się wyłączyć to nadawanie? Chciałbym, żeby nie było tego, niepotrzebnie mi wysyła coś na atmegę. Możliwe, że w przyszłości będę chciał sterować jakimś urządzeniem z aplikacji to będę miał łatwiej już, bo tylko konkretne dane będą leciały do atmegi.
-
VAC
Cześć,
Po długim czasie użytkowania zauważyłem, że gdy włączam zasilanie mojego urządzenia to ESP łączy się z siecią i chyba wysyła dane pomimo tego, że jeszcze nic nie wysłałem przez UART. Na supli tego nie widać, ale w Home Assistant widzę że zalogowało temperaturę -275C i wtedy już są normalne wartości. Z licznikiem prądu nie zauważyłem żeby tak robiło, tylko czujniki temperatury tak mi wysyła.
Można coś z tym zrobić? Suplę do HA mam podpiętą przez Integracje, MQTT Broker.
Po długim czasie użytkowania zauważyłem, że gdy włączam zasilanie mojego urządzenia to ESP łączy się z siecią i chyba wysyła dane pomimo tego, że jeszcze nic nie wysłałem przez UART. Na supli tego nie widać, ale w Home Assistant widzę że zalogowało temperaturę -275C i wtedy już są normalne wartości. Z licznikiem prądu nie zauważyłem żeby tak robiło, tylko czujniki temperatury tak mi wysyła.
Można coś z tym zrobić? Suplę do HA mam podpiętą przez Integracje, MQTT Broker.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.