Problem z ROW 04m! POMOCY!

Pezetka

LAST STATE: Registered and ready.,WiFi - Connecting...,Registration disabled!,WiFi - Connecting...,Registration disabled!,WiFi - Connecting...,Registration disabled!,WiFi - Connecting...,Registration disabled!,WiFi - Connecting...,Registration disabled!,WiFi - Connecting...,Registration disabled!,WiFi - Connec
Firmware: 2.8.0
Aktywowałem rejestracje i odrazu sie pojawił w cloudzie i w apce. łaczy się po wifi i działa z apki ale dalej mam taki last state
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Last state pokazuje też statusy historyczne.
Teraz możesz zaktualizować do najnowszej wersji.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Pezetka

ok, dzięki!
Szkoda, że sprawa dalej nie rozwiązana. @pzygmunt i @kiew liczę mimo wszystko na Was, że uda się rozwiązać mój problem.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Pezetka wrote: Tue Nov 15, 2022 9:03 pm ok, dzięki!
Szkoda, że sprawa dalej nie rozwiązana. @pzygmunt i @kiew liczę mimo wszystko na Was, że uda się rozwiązać mój problem.
Szukamy :). Na razie jeszcze wszystkie pomysły się nie wyczerpały. Damy znać jak coś będzie więcej wiadomo (daj nam do kilku dni :) )
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
klew

Testuję dziś u siebie ROW-04m i IN3 zachowuje się odrobinę inaczej niż pozostałe inputy. Przy przycisku monostabilnym (jeden przycisk podłączony do wszystkich inputów) zdaża się, że czasem kanał 3 nie zareaguje, natomiast u mnie ten efekt jest raczej trudny do wychwycenia. Ale nie obserwowałem takich problemów jak Ty opisałeś, więc przeczytałem jeszcze raz dokładnie wszystkie Twoje posty i mam jeszcze jakiś pomysł.

To, że testowałeś klikanie i za 5-6 razem przestawał reagować, to normalna sprawa. Masz w config ustawione, aby ROW-04m przechodził do trybu konfiguracyjnego za pomocą tych zewnętrznych przycisków. Po wejściu w config moduł powinien na kilka sekund przestać reagować na przyciski. Po kilku sekundach, reakcją na przycisk jest wyjście z configa i restart urządzenia. Potem znowu przyciski powinny Ci na chwilę działać i tak w kółko.

Także rada 1: wyłącz wchodzienie do configa przez przyciski (opcja "IN1/2/3/4 Config" ustaw na OFF).
Pezetka wrote: Sun Nov 06, 2022 7:50 pm Natomiast faza to na pewno faza a neutral to neutral przy podłączeniu na module. W puszcze od przycisku nie ma to natomiast znaczenia.
Tego co tu napisałeś wcześniej nie zauważyłem. ROW-04m wymaga, aby na IN pojawiała się faza L. Także do przycisków powinna iść faza L.
Rada 2: upewnij się, że wszystkie przyciski są podłączone do L a nie do N.

Poniżej załączam screen jak możesz ustawić te przyciski:
2022-11-16_12-48.png
Daj znać czy jest jakaś poprawa

Tymczasem ja szukam dalej. Spróbuję znaleźć przyczynę tego innego zachowania IN3 - może to co u mnie jest trudne do wychwycenia, u Ciebie jest nagminnym problemem :). Odnośnie wersji oprogramowania, to możesz wszędzie zaktualizować do najnowszej wersji softu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Wyłącz wchodzenie w CFG i najpierw przetestuj z wersją 2.8.0
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Pezetka

to szybkie przyciskanie i brak reakcji przycisku faktycznie się zgadza bo podobnie jest na wszystkich kanałach. Ale kanał 3 jako jedyny wielokrotnie przy pierwszym podejsciu do niego nie reaguje.
Przypadek 1: Idę do łącznika naciskam brak reacji i nie mogę go włączyć, poirytowany korzystap z apki
Przypadek2: Wchodzę do WC włączam światło z przycisku i jest ok, wychodzę i chcę zgasić światło - brak reakcji, albo czekam i świeci się przez godzinę i po godzinie podchodzę i w końcu reaguje albo znowu poirytowany korzystam z apki
Pezetka

wszystko podłączone zgodnie ze schematem z instrukcji - na przycisk idzie L
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

Mógłbym Cię prosić o zrobienie jeszcze jednego testu?

Na ROW-04m, który ma problem z IN3 i masz tam aktualne programowanie, ustaw rodzaj wejśc IN3 i IN4 na "MOTION SENSOR".
W tym trybie powinno świecić, gdy trzymasz wciśnięty przycisk i nie świecić, gdy nie jest wciśnięty.
Sprawdź czy światła z kanału 3 i 4 nie migają, gdy nie masz nic wciśniętego. A następnie sprawdź kilka razy czy świecą stabilnie jak trzymasz wciśnięty przycisk.

Przepraszam, za to, że o takie testy proszę, ale niestety u mnie ten problem nie występuje i próbuję odgadnąć co się dzieje u Ciebie.
Pezetka

Dzięki za radę, od wczoraj mnie nie ma na miejscu, ale dziś popołudniu za twoją radą tak zrobię i się odezwę.

Return to “ZAMEL ROW-04m”