Planowanie instalacji do projektowanego budynku jednorodzinnego

kemotz

Cześć,

W przyszłym roku startuję z budową i rozpatruję różne opcje automatyki. Do zeszłego tygodnia stawiałem na Domoticz'a ale natknąłem się przypadkiem na SUPLA.ORG i bardzo podoba mi się apka na urządzenia mobilne. Świetnie to wygląda i daje mnóstwo możliwości konfiguracyjnych. Swoją drogą, zastanawiam się na czym zarabiacie ? :-)

Wracając do tematu. Biorąc pod uwagę, że jestem na etapie projektowania mogę wybrac dowolne rozwiązanie nie martwiąc się kwestiami typu kucie ścian ;-) Chciałbym do minimum ograniczyć liczbę "urządzeń aktywnych" i koszty a idealnym rozwiązaniem dla mnie byłoby wstawienie elektroniki tylko w punkcie centralny a reszta na kablach.

Zakładam następujące obwody:
- Brama wjazdowa/garażowa z czujnikiem położenia
- Wszystkie punkty em. światło, większość ON/OFF, pare ze ściemniaczem, listwa LED do oświetlenia elewacji/podcienia
- Włączniki światła monostabilne
- Rolety w oknach dachowych
- Żaluzje zewnętrzne w 2 oknach (regulacja kąta lamelek)
- Czujniki otwarcia wszystkich okien i drzwi zewnętrznych
- Czujniki temperatury w każdym pomieszczeniu
- Czujniki ruchu w pomieszczeniach
- Sterowanie zaworami Centralnego Ogrzewania per pomieszczenie
- Sterowanie piecem gazowym CO/CWU
- Sterowanie pompką cyrkulacji CWU
- Sterowanie wentylacją/rekuperacją powietrza
- Sterowanie kilkoma gniazdami 230V ON/OFF
- Sterowanie oświetleniem zewnętrznym
- Sterowanie pompą podlewania trawnika
- Czujnik wilgotności gleby
- Termometr zewnętrzny (wiecej niż jeden punkt)
- Czujnik światła/naświetlenia, parę punktów - wewnątrz i zewnątrz budynku
- Winda TV
- Video domofon, furtka

Generalnie, chciałbym jak najbardziej zbliżyć się do topologii gwiazdy. Dopuszczam moduły Arduino (bramki mqtt) ze złączem kablowym ethernet, np. garaż/brama, etc.

Być może coś jeszcze :)

Pytania są następujace.
1. Które z powyższych mogą być obsłużone przez SUPLĘ ? Albo łatwiej - które nie mogą :)
2. Czy SUPLA wspiera połączenie RPI + (usb) arduino mega (mqtt) - podobnie jak domoticz?
3. Czy nie będzie problemu z przełączaniem obwodów z punktu centralnego, zakładając kilku/kilkunasto-metrowe kable? (indukcyjność?)
4. Czy SUPLA wspiera bramkę 433Mhz -> IP (agregowanie kanałów) ? Chciałbym sterować niektórymi obwodami pilotem lub ze smartphona.
5. Czy widzieliście jakieś sensowne rozwiązanie otwierania zamka drzwi wejściowych do budynku?

Pozdr.,
Tomek.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

To dopiero jest w planach:

- Czujniki ruchu w pomieszczeniach
- Sterowanie zaworami Centralnego Ogrzewania per pomieszczenie
- Sterowanie piecem gazowym CO/CWU
- Sterowanie pompką cyrkulacji CWU
- Sterowanie wentylacją/rekuperacją powietrza
- Czujnik wilgotności gleby
- Czujnik światła/naświetlenia, parę punktów - wewnątrz i zewnątrz budynku
- Video domofon, furtka

Co do centralnego punktu to jakiś czas temu dostałem do testów od firmy TECHBASE ciekawe urządzenie, które być może po odpowiedniej rozbudowie
można by w takim centralnym punkcie zastosować.

Póki co nie miałem kiedy się nim zająć :/
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
kemotz

Dzieki za odp.

W centralnym punkcie mam zamiar zastosować RaspberryPI z Arudino Mega 2560 na USB.
Mega miałaby obsługiwać przekaźniki/SSR bo ma dużo wejśc/wyjść:
Digital I/O Pins 54 (of which 15 provide PWM output)
Analog Input Pins 16
No i jest tania ;-)

Docelowo bede projektował płytkę do której wpinane (na goldpiny) będą zarówno raspberry jak i arduino mega (1 lub 2 szt) + moduły przekaźników/ssr/triaki.

Urządzenie, które zaprezentowałeś ma troche mało I/O ...

Czy mogłbyś się jeszcze odnieść do pytań od 2 w góre ? :)
pzygmunt
Been thanked: 59 times

2. Nie wspiera. Jaki jest tego cel ?
3. Nim krócej tym lepiej (przekaźnik, a urządzenie końcowe)
4. Musisz sobie dopisać samodzielnie taką obsługę
5. Masz na myśli sprzęt czy oprogramowanie ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
kemotz

Dzieki za odpowiedź.

Ad2. Cel polega na stworzeniu taniego i prostego sterownika "na kablu". Domoticz wspiera to jako MySensors Gateway (mqtt).
Mamy wtedy:
(Sieć LAN)---[Eth]RPI (server) [USB] ---[USB]ArduinoMEGA(mnóstwo I/O)---(mnóstwo przekaźników/czujników)

W sumie na jednym max dwóch MEGA możnaby obskoczyć cały dom i garaż - to co jest On/Off i PWM.

Ad3. Bede musiał potestować.

Ad4. OK, bede kombinował.

Ad.5. Sprzęt. Zastanawiam się czy są np. wkładki bębenkowe z napędem. Tylko jak pociągnąć kable?
Opcja 2, o której myślałem to zamykanie podwójne, tj. Zwykły klucz ze zwykłą wkładką + rygle wychodzące z framugi?
maffiu

ad.5 poszukaj u chińczyków maja trochę tego badziewia pod hasłem electric lock już była tu na ten temat dyskusja bo wkładki z napędem tez mają ale nie było odważnego do przetestowania ;p
shimano73
Been thanked: 1 time

Z automatyzowaniem drzwi wejściowych byłbym bardzo ostrożny , każde "bajer" czy to elektryczny ( elektroniczny) czy mechaniczny może zawieść . Mniejszy problem gdy będziemy w środku bo zawsze łatwiej wyjść z zamkniętego niż wejść . Sam sie o tym przekonałem gdy wszystkie klucze zostały w domu. Pech chciał ze pękł przewód na elektrozaczepie i do domu wejść sie nie dało , bo klamki nie ma. Wówczas pozostaje włamywacz.pl 😁
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
kemotz

Szukam czegoś co można otworzyć kluczem lub elektrycznie. Jak zabraknie prądu to zawsze można klucz przekręcić :)
Klucz zawsze można gdzieś schować w ogrodzie :)
@shimano73, współczuje ... sam kiedyś zatrzasnęłem kluczyk w samochodzie ... też nie wspominam tego dobrze...
kemotz

Poszukałem na aliexpresie i samo badziewie pod hasłami electric/electronic/motorized lock/cylinder lock...

Myślałem trochę nad tematem i sensownym wydaje mi się użycie wkładki z gałką + serwo, które otwierałoby zamek.
Zamek z gałką, tj: https://www.google.pl/search?q=wk%C5%82 ... %82k%C4%85

Wkładka z gałką eliminuje problem dwóch kluczy jednocześnie we wkładce.

Gałkę można w większości przypadków zdemontować i połączyć 'jakoś' z serwem.
Pytanie czy przekręcanie klucza powoduje kręcenie się gałki? Jeśli tak to potrzebne byłoby 'jakieś' sprzęgło.

Owo urządzenie w formie nakładki (estetycznej oczywiście ;-) ) zawierałoby w sobie akumulatorek pozwalający na kilka cykli otwarcia/zamknięcia.
Na obudowie urządzenia znajdowałby się przycisk Otwórz/Zamknij - szczególnie istotne np. podczas pożaru.

Zasilanie/ładowanie układu + ewentualnie sterowanie tylko przy zamkniętych drzwiach. Mała skrzyneczka montowana na framudze/ścianie ze stykami dostarczającymi prąd to urządzenia, którego styki licowałyby z krawędzią drzwi.

IMHO, ma to sens bo zamykanie/otwieranie zamka następuje przy drzwiach zamkniętych.

Montaż urządzenia np. na magnesach neodymowych przyklejonych do drzwi lub mocnej taśmie dwustronnej ?

Co o tym myślicie?
shimano73
Been thanked: 1 time

Taki był plan aby schować kluczyk na taka ewentualność ale z zapasowe kluczyki dostała moja gimbaza a o dorobieniu sie zapomniało nie było podrodze itp. Pozostałem przy ekektrozaczepie , wymyśliłem iż bede kontrolować ciągłość połączenia nawypadek pęknięcia /korozji przewodu ale to na długie wieczory . Bardzo mi sie spodobał pomysł kolegów z forum aby kontrolować zamknięcie samego rygla zamka w drzwiach wewnętrznych. Możaby było kontrolować np czy o 22 drzwi juz są zamknięte na zamek , przy aluminiowej stolarce to nie problem.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)

Return to “Pomoc”