W przyszłym roku startuję z budową i rozpatruję różne opcje automatyki. Do zeszłego tygodnia stawiałem na Domoticz'a ale natknąłem się przypadkiem na SUPLA.ORG i bardzo podoba mi się apka na urządzenia mobilne. Świetnie to wygląda i daje mnóstwo możliwości konfiguracyjnych. Swoją drogą, zastanawiam się na czym zarabiacie ?
Wracając do tematu. Biorąc pod uwagę, że jestem na etapie projektowania mogę wybrac dowolne rozwiązanie nie martwiąc się kwestiami typu kucie ścian
Zakładam następujące obwody:
- Brama wjazdowa/garażowa z czujnikiem położenia
- Wszystkie punkty em. światło, większość ON/OFF, pare ze ściemniaczem, listwa LED do oświetlenia elewacji/podcienia
- Włączniki światła monostabilne
- Rolety w oknach dachowych
- Żaluzje zewnętrzne w 2 oknach (regulacja kąta lamelek)
- Czujniki otwarcia wszystkich okien i drzwi zewnętrznych
- Czujniki temperatury w każdym pomieszczeniu
- Czujniki ruchu w pomieszczeniach
- Sterowanie zaworami Centralnego Ogrzewania per pomieszczenie
- Sterowanie piecem gazowym CO/CWU
- Sterowanie pompką cyrkulacji CWU
- Sterowanie wentylacją/rekuperacją powietrza
- Sterowanie kilkoma gniazdami 230V ON/OFF
- Sterowanie oświetleniem zewnętrznym
- Sterowanie pompą podlewania trawnika
- Czujnik wilgotności gleby
- Termometr zewnętrzny (wiecej niż jeden punkt)
- Czujnik światła/naświetlenia, parę punktów - wewnątrz i zewnątrz budynku
- Winda TV
- Video domofon, furtka
Generalnie, chciałbym jak najbardziej zbliżyć się do topologii gwiazdy. Dopuszczam moduły Arduino (bramki mqtt) ze złączem kablowym ethernet, np. garaż/brama, etc.
Być może coś jeszcze
Pytania są następujace.
1. Które z powyższych mogą być obsłużone przez SUPLĘ ? Albo łatwiej - które nie mogą
2. Czy SUPLA wspiera połączenie RPI + (usb) arduino mega (mqtt) - podobnie jak domoticz?
3. Czy nie będzie problemu z przełączaniem obwodów z punktu centralnego, zakładając kilku/kilkunasto-metrowe kable? (indukcyjność?)
4. Czy SUPLA wspiera bramkę 433Mhz -> IP (agregowanie kanałów) ? Chciałbym sterować niektórymi obwodami pilotem lub ze smartphona.
5. Czy widzieliście jakieś sensowne rozwiązanie otwierania zamka drzwi wejściowych do budynku?
Pozdr.,
Tomek.