Wykonywanie akcji

ic3ek

Cześć.

Chciałbym dopytać czy istnieje możliwość ustawienia parametrów wykonania akcji.

Do dyspozycji mamy Wykonaj Akcje , po spełnieniu odpowiedniego warunku.
Ale wybieram Kanał Sciemniacz gdzie mam możliwośc ustawienia PWM , ale scrypty nie pozwalają na inne opcje jak WŁĄCZ/WYŁĄCZ/PRZEŁĄCZ

Chciałbym ustawić jasność powiedzmy na 30 %

Jak to ogarnąć w skryptach.

Albo dopytam sie czy już może przypadkiem nie zostało zaimplementowane wykonywanie scen z clouda przez skrypty, bo tak bym sobie poradził , ale w wyboże scen w skryptach nie są widoczne sceny z clouda.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

ic3ek wrote: Tue Nov 22, 2022 11:45 am Cześć.

Chciałbym dopytać czy istnieje możliwość ustawienia parametrów wykonania akcji.

Do dyspozycji mamy Wykonaj Akcje , po spełnieniu odpowiedniego warunku.
Ale wybieram Kanał Sciemniacz gdzie mam możliwośc ustawienia PWM , ale scrypty nie pozwalają na inne opcje jak WŁĄCZ/WYŁĄCZ/PRZEŁĄCZ

Chciałbym ustawić jasność powiedzmy na 30 %

Jak to ogarnąć w skryptach.

Albo dopytam sie czy już może przypadkiem nie zostało zaimplementowane wykonywanie scen z clouda przez skrypty, bo tak bym sobie poradził , ale w wyboże scen w skryptach nie są widoczne sceny z clouda.
niestety nie ma prostej opcji i nie ty jeden czekasz
YoMan
Been thanked: 2 times

Nie chcę zakładać nowego tematu.
W SUPLA Scripts zrobiłem proste powiadomienie pushover.
Wyzwalanie w oparciu o stan kanałów

Code: Select all

{{state(1).on}}
Warunek wykonania

Code: Select all

{{state(1).on}}
Jak wykonam scenę klikając na nią z przeglądarki to działa i dostaję powiadomienie na smartphone android.
Jednak gdy mam to urządzenie na Off i z aplikacji smartphone kliknę na on to nie dostaję powiadomienia. A chyba powinienem?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
edm
Been thanked: 2 times

Znalazłem rozwiązanie mojego problemu.
Dodam że problem dotyczył mojej prywatnej instancji supla cloud oraz supla scripts na Rpi 3B+.

Mianowicie integracje jednego z drugim wcześniej miałem zrobioną za pomocą Osobiste tokeny dostępowe. Unieważniłem to.
I zrobiłem w Moje aplikacje OAuth zgodnie z https://github.com/fracz/supla-scripts/ ... d-instance
Widzę że integracja tą drugą metodą szybciej odświeża stany (czy warunek jest aktualnie spełniony czy nie).
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
karoljuros

Hej, jak wyzej nie chce zakldac oddzielnego watki - bede wdzieczny za rade/pomoc.

Jestem piwowarem i fermentuje piwo podpiete pod sterownik sonoff dual z dolaczonym czujnikiem temeeatury. Termostat ustawiam przykladowo tak: zalacz chlodzenie od 16,1 do 16; wlacz ogrzewanie od 15 do 15,1.

ustawilem dwie sceny, zeby powyzej 16,2 i ponizej 14,8 wysylal powiadomienia pushover.

Czy jestem w stanie to bardziej zautomatyzowac? Chodzi o ustawienie scen nie w oparciu o wskaznik kanalu (czujnika temp.) ale o dwa inne parametry:

1) wylaczenie sie termostatu - rzadko ale sie zdarza - warze i fermentuje w miejscu, w ktorym nie mieszkam wiec musze miec to wpiete w siec wifi.

2) przekroczenie temperatur zadanych w termostacie

Dzieki za jakiekolwiek rady - jestem zielony w te tematy.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

karoljuros wrote: Thu Apr 06, 2023 8:16 am Hej, jak wyzej nie chce zakldac oddzielnego watki - bede wdzieczny za rade/pomoc.

Jestem piwowarem i fermentuje piwo podpiete pod sterownik sonoff dual z dolaczonym czujnikiem temeeatury. Termostat ustawiam przykladowo tak: zalacz chlodzenie od 16,1 do 16; wlacz ogrzewanie od 15 do 15,1.

ustawilem dwie sceny, zeby powyzej 16,2 i ponizej 14,8 wysylal powiadomienia pushover.

Czy jestem w stanie to bardziej zautomatyzowac? Chodzi o ustawienie scen nie w oparciu o wskaznik kanalu (czujnika temp.) ale o dwa inne parametry:

1) wylaczenie sie termostatu - rzadko ale sie zdarza - warze i fermentuje w miejscu, w ktorym nie mieszkam wiec musze miec to wpiete w siec wifi.

1. pytanie co wyłącza ten termostat? "Termostat" skryptowy albo się uruchamia i wyłącza harmonogramem wpisanym w termostat - wtedy zawsze o tej samej porze albo w wyniku wykonania akcji w scenie - wtedy dopisz powiadomienie do tej sceny, która to wykonuje
2. {{state(xxxxx).temperature > 15}}
YoMan

YoMan wrote: Thu Apr 06, 2023 10:34 pm
karoljuros wrote: Thu Apr 06, 2023 8:16 am Hej, jak wyzej nie chce zakldac oddzielnego watki - bede wdzieczny za rade/pomoc.

1. pytanie co wyłącza ten termostat? "Termostat" skryptowy albo się uruchamia i wyłącza harmonogramem wpisanym w termostat - wtedy zawsze o tej samej porze albo w wyniku wykonania akcji w scenie - wtedy dopisz powiadomienie do tej sceny, która to wykonuje
2. {{state(xxxxx).temperature > 15}}
Odpisąłem priv - jeśli będziesz w stanie mi pomóc to wrzucę tu krótkie podsumowanie, żeby nie zaśmiecać forum.
Dzięki!

Return to “SUPLA Scripts”